Miljevci: Proslava 19. obljetnice oslobađanja

Svečanom svetom misom, koja je održana 21. 6. 2011. na devetnaestu obljetnicu oslobođenja Miljevaca od srbočetničke agresije, proslavljen je Dan Miljevačke zahvalnosti. Svečanu svetu misu predvodio je župnik fra Ivan Maletić, a propovijedao je dr. fra Šime Samac. U koncelebraciji je bilo 9 svećenika. Misi su nazočili i članovi obitelji poginulih branitelja, udruge branitelja, predstavnici hrvatske vojske, pripadnici 113. i 142. brigade HV, predstavnici MUP-a i HVIDR-e, gradske i županijske vlasi, saborski zastupnik, državni tajnik ministrastva obitelji, branitelja, i međugeneracijske solidarnosti g. Zoran Komar.

Prije mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima, a nakon mise održana molitva za poginule branitelje. Odbor za obilježavanje ove proslave upriličio je i prigodni domjenak u športskoj dvorani OŠ „Stjepana Radića“ za preko 400 sudionika ove svečanosti. Kao uvod u proslavu Dana zahvalnosti održan je i malonogometni turnir miljevačkih sela i Miljevačke Užance.

.

Propovijed fra Šime Samca

Čovjeka na ovim kršnim prostorima označavaju tri svetinje na kojima je temeljio svoj život: Bog na nebu, domovina na zemlji i obitelj. Taj sveti trokut nikada tijekom povijesti nije doveden u pitanje i te su se svetinje branile svim raspoloživim sredstvima: za njih su naši preci kao i naši novovjeki ratnici žrtvovali svoje živote. Ta temeljna katolička odrednica traje i danas.

Privrženost ovim temeljnim postavkama, u cijeloj domovini Hrvatskoj potvrdila se i u najnovijem popisu stanovništva. Tako se 88% građana izjasnilo katolicima usprkos manjini koja je imala medije u rukama i koja je promicala ideju da zatajimo svoje postojanje. U istom postotku mladi izražavaju svoju odanost obitelji kao temeljnoj božanskoj i ljudskoj instituciji. To je veliki znak i veliki zalog naše budućnosti i zato s pravom možemo reći: Imamo budućnosti.

Znamo da nam tijek povijesnih događanja nije bio sklon. Ako zavirimo malo u našu povijest uočavamo kako su nas tijekom naše povijesti pratile razne nevolje: stranci su otimali i posizali za našim prostorima , svoj jezik nametali, prisilno nas na svoju vjeru privodili i razna druga zla činili... Posebno je bilo teško 15. i 16. stoljeće koje se naziva - stoljećima Hrvatskoga plača. U tom stoljeću veliki pjesnik, otac Hrvatske književnosti, veliki duhovni lik čija su se djela o kršćanskoj duhovnosti prevodila po cijeloj Europi Marko Marulić piše Papi Hadrijanu VI /1522.-1523./ da Hrvate od nekrsta i najezde Turske može spasiti samo Bog.

U tim stoljećima plača, Hrvati kad im pomoć nije stizala niotkuda obratili su se nebu i Bogu i borili se za krst časni i slobodu zlatnu. Tako su u neizvjesnu budućnost išli s vjerom u Boga i s nadom da se nebo ne može oglušiti na njihove iskrene i pravedne molitve i vapaje.

Tako je bilo uvijek tijekom naše teške povijesti kad smo jedno zlo na vrata izgonili , drugo nam se kroz prozor vraćalo. l ti razni oblici zala uvijek se vraćaju i ponovno nas na kušnju stavljaju.

Nekoć sveti pisac upozorava svoj IZRAEL ovim riječima: „Izraele propast tvoja nalazi se u tebi (Pnz 6,4-9). Tako se i propast svih naroda pa tako i našega nalazi u nama! l ova zla koje nam se sada događaju: razne ucjene, poniženja i presude, bacanje zapadnjačkog moralnog otpada u naše dvorište /parade ološa/ događaju se i zbog toga što savijamo svoja koljena gdje ih ne treba savijati. Koljena se savijaju samo pred Bogom i ako nam Bog stavlja križ na leđa nije zato di bi nam kičmu slomio nego da bi nam koljena savio.

U cijelom svijetu zastrašujuća buka nevjere čuje se posvuda. Slijepe vođe uporni su u svom antikristovskom - i uopće bezbožnom planu. Oni su, tijekom stoljeća proizveli mnoga zla: organizirali su ratove i proizveli svoju kopilad kao najogavnije ideologije u povijesti čovječanstva: fašiste, naciste i komuniste.

Ali, nikakve svjetske sile ne mogu skinuti Boga s trona niti uništiti vjeru i dobro. Ne mogu ih uništiti jer je i jedno i drugo Božje: i vjera i dobro. Neuništivo je to dobro, ta Isus je kazao: Ni vrata paklena neće je nadvladati ...

l što nam je sada potrebno? Nama je potrebna „duhovna oluja", jer svijet stari, zemlja se urušava, carstva se njišu pred našim očima.., i mi se u ovom trenutku ne smijemo udaljiti od Isusove istine poručuje blaženi kardinal Newman. To isto poručuju i sveti činiti dobro i biti dobro, odgajati za dobro. Sve što imamo i što jesmo sve nam je dato radi našega i općega dobra.

Ali treba biti veoma oprezan i znati da na našem putu vjere i dobra ljudska glupost i zloća postavljaju razne zamke. A ljudska je glupost prevelika. Einstein je kazao: Samo su dvije stvari beskonačne: kozmos i ljudska glupost - za prvu nisam baš siguran ali za drugu jesam. Tako se u glupim ljudskim obećanjima, kojih smo svjedoci svakog dana krije Sotonin dim - antikatolički dim: Oni Bogohuljenje nazivaju slobodom, suprostavljaju se svim oblicima Bogoštovlja i uspostavljaju svoje po ljudskim mjerama, ruše brak i obitelj a ozakonjuju ono što se po Božjem zakonu ozakoniti ne može: istospolne zajednice, nemoralna ponašanja brane nekim pravima na slobodni izražaj - a sigurno je da ono što je proglašeno protuprirodnim ne može biti proglašeno normalnim ... i tako svijet sve više počiva na nemoralu i zlobi. Umreženo zlo u svijetu sve više širi miris smrti. Ne dajmo se zapetljati u tu mrežu zavodnika i slijepaca i ne dozvolimo da miris smrti razapne svoju mrežu u našim srcima - budimo na strani života.

SVI SVECI nam poručuju : žudite za istinom i čistom savješću. Koja je to istina? Dostojevski je jasno napisao da se jedina istina zove ISUS KRIST. Neki su mu rekli da ima mnogo drugih i drugačijih istina na što je on odgovorio: Vama vaše istine, a meni ostavite jednu jedinu istinu Isusa Krista!

SAVJEST! Koja savjest? Čista savjest - to neprocjenjivo bogatstvo vjere i čovječnosti. Savjest, dakle, ne bilo kakva. Nego savjest koja se formira na istini Božjoj i koja se hrani Božjim naukom i naukom Crkve.  Savjest koja se formira u obiteljskom ambijentu, na evanđeoskim vrednotama. Pa tu nam je nauku Bog objavio da bismo mogli formirati svoju kršćansku i katoličku savjest. Bio je popis stanovništva i idu izbori. Po odgojenoj, odgovornoj i formiranoj savjesti treba postupati. Ne možeš glasovati za one postavke koje se protive Božjoj istini i osnovnim postavkama katoličkog nauka. Sve što činiš trebaš odgovorno činiti - kao pravi i odgovorni Isusov učenik. Isus nam je dao jasne upute što nam je činiti, a Crkvi dao moć da u svakom vremenu i svim vremenima tumači istinu Božju. Isus: Tko mene zaniječe pred ljudima i ja ću njega pred svojim Ocem nebeskim.

Mi smo u GODINI OBITELJI. A obitelj je i država i crkva u malom. Tu se događa sve ono pozitivno što se na širem području događa. S pravom se može reći: kakva obitelj takva država i crkva. Čovjek se može cjelovito odgojiti samo u obitelji. Ljubav majke i skrbništvo oca moguće je naći samo u obitelji. Ničiji nadomjestak ljubavi ne može zamijeniti naravnog roditelja. Obitelj je utvrda za čovjeka - obitelj je kao majčina utroba u kojoj se svatko zaštićen osjeća - obitelj je škola u kojoj se dobivaju osnovne i temeljne informacije o životu - obitelj je rame za pjevanje i rame za plakanje. Obitelj je kutak u kojem suze povezuju i zbližavaju ljude. Zato, obitelji uvijek daji ono najbolje što imaš, a to je ljubav i sve će ti se strostruko vratiti.

Dakle: sveti trokut: Bog - obitelj i domovina. Zalutalima ostavimo njihova razmišljanja, a nama koji vjerujemo naša vjera i naša loza:  vjera katolička i loza Hrvatska.

Trebamo biti otvoreni smo za dobro i za istinu, za Boga usred neprotumačiva svijeta i usred moći zla. Nama život po naputku vjere, a njima njihove magle. Nama Bog - obitelj-dom i domovina, a njima ništavilo u koje se zaklinju. Nama istina a njima surogati. Nama vječnost, a njima grobno ništavilo.

Mi danas slavimo obljetnicu oslobođenja Miljevaca, slavimo višestoljetno ostvarenje Hrvatskoga sna o slobodi. Bogu zahvaljujemo na tom daru i braniteljima na junaštvu, ali ne smijemo samo na tome ostati. Mi se trebamo s dužnim poštovanjem sjećati prošlosti i znati svoju prošlost, ali oči trebamo usmjeriti budućnosti. Novo vrijeme, novi ljudi, nova razmišljanja i nova rješenja. Slijedi novi početak i novi zadatak: Bogu se približiti, obitelj njegovati, čestito raditi. Izgrađivati našu zemlju Hrvatsku!. Razmišljati o tome što joj dati, a ne što joj uzeti. Ovi poginuli su dali sve, a mi? Što smo dali i što možemo još dati? Mnogo zujimo, a malo meda dajemo!

Budućnost je u umreženju dobra, a tu mrežu najbolje plete Bog. Budimo Božji pomoćnici i pletimo višestoljetnu pradjedovsku mrežu dobra, mrežu vjere i ljubavi i tako ćemo se najbolje odužiti onima koji dadoše svoje živote za slobodu našu. Tko ne zna neka uči, tko misli da nešto zna neka zna da ništa ne zna. Bolji početak je uvijek u malim stvarima. Pa počnimo ! Počnimo voljeti svoju domovinu Hrvatsku i živjeti odgovorno svoju vjeru katoličku!

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1172
Ovaj mjesecOvaj mjesec54898
UkupnoUkupno7521731

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 804