Rim: Fra Ivan Macut magistrirao

Fra Ivan Macut, dana 24. lipnja 2011. na teološkom fakultetu Papinskog Sveučilišta Lateran (Pontificia Universitas Lateranensis), položio je magistarski ispit (Licentia in Sacra Theologia) sa konačnom ocjenom summa cum laude i time stekao akademski stupanj magistra znanosti iz teologije (mr. sc.), sa specijalizacijom iz znanosti o religijama.

U komisiji su bili: prof. dr. Nicola Ciola, prof. dr. Bartolomeo Pirone te prof. dr. Paolo Selvadagi. Magistarski se ispit sastojao od dva dijela. U prvom je dijelu fra Ivan predstavio svoj magistarski rad pod naslovom: „Cristologia coranica“ – Fondo apocrifo sull'immagine di Gesů Cristo nel Corano. Drugi dio ispita sastojao se od rasprave o temi pisanog rada pri čemu su sva trojica profesora postavljala pitanja studentu.

Fra Ivan nastavlja svoj doktorski studij na Papinskom Sveučilištu Antonianum (Pontificia Universitŕ Antonianum) sa specijalizacijom iz ekumenske teologije.

Kratki opis rada:

Pretpostavka od koje smo pošli u ovom radu, jest da su Muhammed, a potom i njegovi učenici, pogotovo oni koji su zapisali Kur'an, u dijelu u kojem su pisali o Isusu iz Nazareta, bili pod utjecajem kršćanskih apokrifa. Da bismo obranili ovu hipotezu, rad smo podijelili u 4 dijela. U prvom dijelu, nakon što smo prikazali gdje je sve Muhammed kao trgovac putovao, vidjeli smo koji su kršćani bili prisutni u tim zemljama. Tako smo pokazali da su sve te zemlje (Sirija, Egipat, Saudijska Arabija...) bile pod snažnim utjecajem kršćanskih sekti koje nisu htjele prihvatiti crkvene sabore u Niceji, Carigradu, Efezu i Kalcedoniji. U drugom dijelu rada prikazali smo, ukratko, učenje kršćanskih apokrifa o Isusu. Treći – središnji dio – rada posvetili smo tumačenju svih mjesta u Kur'anu koja govore o Isusu. Na koncu, u četvrtom smo dijelu usporedili sva ta mjesta iz Kur'ana sa kršćanskih apokrifima te smo zaključili kako su, barem indirektno, Muhammed i njegovi sljedbenici i oni koji su zapisli Kur'an, bili pod utjecajem kršćanskih sekti, njihovog pogrešnog učenja o Isusu Kristu te njihovih apokrifa.   

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas83
Ovaj mjesecOvaj mjesec2428
UkupnoUkupno7617306

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 79