Hrvace: Župljani hodočastili sv. Ivi u Podmilačje

Članovi hrvatačkoga župnog zbora, pedvođeni zborovođom č. s. Vitalijom Križan, načelnikom općine g. Dinkom Bošnjakom i sumještaninom fra Joškom Kodžomanom hodočastili su na dan sv. Ivana 24. lipnja sv. Ivi u Podmilačje.

Na središnjem misnom slavlju, koje je predvodio pomoćni biskup banjalučki fra Marko Semren, kojem je nazočilo najmanje 20 tisuća ljudi, hodočasnici iz Hrvaca bili su ujedinjeninu u molitvi s okupljenim mnoštvom s čvrstom vjerom u moćni zagovor sv. Ive i uslišanje njihovih prošnji. U dojmljivoj propovjedi biskup Semrem je između ostaloga kazao kako je hodočašće je izraz vjere i nade u bolju budućnost, te čovjekova htijenja i nastojanja oko dobra u svijetu. Sv. Ivan  je bio dar Božji svojim roditeljima i svim ljudima. Potrebno je da i mi danas sami sebe a i ljude oko sebe vidimo kao darove Božje. I mi smo došli k sv. Ivi da ojača našu vjeru, vjeru u čudesa, vjeru u dobro, jer je upravo vjera ta koja čini čudesa.

Biskup se potom u propovijedi osvrnuo i na nedavni posjet Svetog Oca Benedikta XVI. Hrvatskoj, ponovivši: „Nedavno smo zajedno s papom proslavili prvi nacionalni Dan hrvatskih katoličkih obitelji. Papa je rekao da visoko cijeni zauzetost za obitelj, jer kršćanska obitelj predstavlja temelj za izdradnju čovjekove osobe, kao pojedinca i sociološkog bića. Obitelj je pozvana širiti ljubav u svijetu i suodgovorna je u sveopćem poslanju Crkve u svijetu. U današnjem je svijetu potrebna više nego ikada prije nazočnost uzornih kršćanskih obitelji. Žalosna je, međutim, činjenica da je mnogima danas ono materijalno postalo vrednije od života. Materijalna su dobra, istaknuo je biskup, važna ali moraju služiti životu, sve na ovom planetu mora služiti životu. Stoga su upravo kršćanske obitelji pozvane na otvorenost prema životu, na jednak način kao što su to bili naši preci, koji su bez straha i s velikim pouzdanjem u Boga rađali nove živote.” Moramo se upitati, uskliknuo je biskup, “Što se danas događa s nama da su nekima kućni ljubimci postal važniji i vredniji od djece a negdje se djecu tretira kao kućne ljubimce.?” Svoju propovijed, koja je većim dijelom bila upućena hrvatskoj obitelji, biskup Semren je zaključio riječima: “Molimo za sve u obitelji da postanu sposobni izvršiti svoja obiteljska poslanja, uvijek otvoreni životu kao posebnom Božjem daru. Molimo za muževe i žene da postanu svjesni kako je rađanje i odgajanje novog života njihovo temeljno poslanje.”

Nakon svečanog misnog slavlja i snažnih dojmova, hodočasnici su se uputili natrag u svoje rodno Hrvace. Na putu je, uz povremena zaustavljanja zbog tjelesne okrepe  i osvježenja,  bilo pjesme, molitve i zdravog humora, a cjelodnevno druženje je okrunjeno u ugodnoj atmosferi restorana na Gazu, gdje su se sami hodočasnici  tjelesno okrijepili a brojne goste restorana ugodno iznenadili svojom pjesmom.   

Fotografije 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas693
Ovaj mjesecOvaj mjesec65462
UkupnoUkupno7449162

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 95