Podbablje: Proslava sv. Petra, suzaštitnika župe

Župljani župe sv. Luke u Podbablju svečano su u srijedu 29. lipnja proslavili blagdan svoga suzaštitnika sv. Petra koji se svečano slavi u Fratrovoj ogradi u Drumu.

Ovogodišnja blagdanska proslava sv. Petra započela je u 10.30 sati okupljanjem vjernika u podbapskoj centralnoj crkvi Sv. Ante odakle je krenula procesija sa Svečevom slikom kroz Toliće pa do Fratarske ograde, gdje je služena sv. misa koju je predvodio župnik fra Nikica Ajdučić. U svetoj misi s oko 400 štovatelja i vjernika suslavilo je pet svećenika: fra Denis Šimunović, župnik u Vinjanima, fra Mladen Prolić, župnik u Runovićima, fra Rafael Begić, župnik u Slivnu, fra Ivan Rozić te fra Ivan Jukić koji obnaša dužnost pastoralne ispomoći u ovoj župi. U svojoj homiliji propovjednik je pozvao vjernike da se ugledaju u čistoću besjede sv. apostola te nasljeduju njihova djela.Na kraju svete mise tijekom koje je pjevao pjevački zbor ove župe pod ravnanjem s. Filipe Smoljo svima se zahvalio mjesni župnik fra Nikica AjdučićNakon jutarnje svete mise koju je u svečevoj kapeli u Fratarskoj ogradi predvodio mjesni župnik fra Nikica Ajdučić poslijepodnevni dio proslave sv. Petra, suzaštitnika župe Podbablje obilježen je bogatim dernekom te prigodnim kulturno-umjetničkim programom.Više od 1000 posjetitelja iz svih mjesta župe Podbablje te iz susjednih mjesta nazočilo je bogatom kulturno-športskom programu koji je pripremila župa Podbablje zajedno sa mještanima Druma i Hršćevana sabranih u ovu prigodu u poseban Organizacijski odbor za proslavu sv. Petra. Prigodni program započeo u 17:30 sati utakmicom najmlađih Drumljana na travnatom igralištu u Fratarskoj ogradi što je svojevrsno bila uvertira u zanimljivi tradicionalni susret "Stari"- "Mladi".  

Nakon zanimljive utakmice u 20 sati  započeo je prigodni kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili mladi članovi KUD Dikovača iz Zmijavaca koji su pod vodstvom svoga voditelja Zdravka Gudelja zaplesali poznato kolo uz poznate gangaške nastupe tog kraja. Nakon KUD Dikovača nastupio je i KUD Vinjanska besida iz Vinjana te "Imotske bijele ruže" gangašice koje je predvodila Neda Kujundžić Turkina. Nadasve zanimljiv nastup imao je i guslar iz župe Podbablje Ivan Jonjić Ljoljić koji je odjeven u narodnu nošnju ovoga kraja otpjevao prigodne napjeve o "generalima i našim vladarima".

Zapaženu ulogu u zanimljivom programu imala je i Franjevačka mladež (Frama) župe Podbablje. Osim što su animirali cjelokupni program odigrali su i prigodni poučni igrokaz "Život sv. Franje" koji je razveselio gledatelje sabrane u "amfiteatar" ispred kapelice sv. Petra. Ipak najveću pozornost privukao je nastup mlade glazbenice Marije Buljan "Mimine" iz Podbablja Gornjeg koja je na svom glazbenom instrumentu- klarinetu izvela nekoliko popularnih skladbi, a svoj nastup je okončala izvođenjem hrvatske himne.Prigodna predstava "Pitur" koju je izvodilo Gradsko kazalište mladih iz Splita započela je u 21 sat, a glumački trio:  Nikola Ivošević, Nada Kovačević i Ana Gruica nasmijali su publiku do suza svojom jednosatnom izvedbom ove predstave koju je napisao engleski pisac Donald Churchill, a režirao je Stojan Matavulj. Predstava je odigrana na posebnoj pozornici koju su ove godine izradili mještani uz punu podršku načelnika g. Tonćija Vuksana.

Nakon predstave i zanimljivog vatrometa održan je i prigodni glazbeni program u kojem su nastupili vinkovački tamburaši "Čudni 5" te su posjetitelje zabavljali do jutarnjih sati.

Organizatori su ove godine organizirali i besplatnu roštiljadu u kojoj je podijeljeno više od 700 porcija različitih jela.

Fotografije 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1535
Ovaj mjesecOvaj mjesec53264
UkupnoUkupno7520097

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58