Köln: Kardinal Bozanić predvodio slavlje 50. obljetnice misije

Završna proslava 50. obljetnice Hrvatske katoličke misije Köln održana je 9. i 10. srpnja, kada se ujedno oprostio višegodišnji voditelj misije fra Branko Brnas, član Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Svečano misno slavlje u punoj Minoritenkirche u središtu Kölna, u kojoj se Hrvati iz te misije okupljaju na nedjeljno misno slavlje, u nedjelju 10. srpnja predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s ravnateljem dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu fra Josipom Bebićem, voditeljem misije Brnasom, vicepostulatorom kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega oca Ante Antića u Zagrebu, a koji je posljednjih mjeseci pomagao u misiji fra Antom Babićem, dušobrižnikom u misiji koji uskoro odlazi na mjesto dušobrižnika u Frankfurt na Majni fra Markom Domazetom Lošom, kardinalovim tajnikom vlč. Željkom Faltakom i fra Josipom Sušićem iz Zagreba. Na slavlju u crkvi u kojoj su grobovi bl. Ivana Duns Scota i bl. Adolpha Kolpinga te reljef hrvatskoga blaženika Alojzija Stepinca okupilo se mnoštvo vjernika, među njima veći broj djece, mladih i odraslih u hrvatskih narodnim nošnjama, a nazočni su bili i veleposlanik RH iz Berlina dr. Miro Kovač i generalni konzul Generalnog konzulata RH iz Düsseldorfa Vjekoslav Križanec.

Nakon pozdrava voditelja misije, kardinal Bozanić čestitao je 50. obljetnicu misije. Čestitku u tom povodu uputio je i voditelju Brnasu, a s njim, kako je kazao, i svim misionarima svećenicima franjevcima koji su djelovali u toj misiji. Danas slavimo pedeset godina našeg okupljanja na euharistiji na hrvatskom jeziku ovdje u Kölnu. Misija se okuplja na misi, ona se jača i raste po misi i po ostalim sakramentima, istaknuo je kardinal u propovijedi te je zahvalio i čestitao svima koji su se okupljali i okupljaju se na misi u toj misiji. "To je ono što danas želimo prihvatiti kao sveti zavjet za našu budućnost. Pedeset godina od 1960. na ovamo što se sve dogodilo u Europi, u hrvatskom narodu, u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini. Kakve su bile prilike onda? Što je to što je natjeralo tolike da potraže kruh i posao izvan svoje domovine? Koji su bili planovi tada, na početku? Što se je željelo? Kako smo se susretali s događajima i izazovima? Što smo to mi predviđali, a što se je dogodilo. Sve te misli i njima slične nekako se miješaju u našoj glavi i danas dok smo ovdje okupljeni u ovoj lijepoj crkvi u ovom drevnom gradu". Šezdesetih, sedamdesetih godina bilo je teško zamišljati pad komunističkog totalitarizma. To je barem na političkom planu prošlost. Ima još puno ostataka. Dočekali smo i stvaranje hrvatske države. Znano mi je što ste sve vi u tim teškim godinama rata ovdje činili. Možemo reći da su i oni u domovini i Hrvati u inozemstvu ugradili sebe na ovaj ili onaj način upravo u to novo što se tada gradilo, u svoju domovinu koju su sanjali i raznim pomoćima i inicijativama i interventima. Sve je to na neki način sada iza nas. Sve je to ugrađeno i u život ove hrvatske katoličke misije. Kao zagrebački nadbiskup i kardinal želim vam zahvaliti i odati vam priznanje za sve ono što ste vi ugradili u državu Hrvatsku i hrvatsku slobodu. Jesmo li prebrzo nešto zaboravili? Prihvaćamo li olako nešto što nije naše i što nam se nudi kao nova prilika za našu budućnost? Sve nam to dolazi na pamet, a s druge strane postavlja se pitanje, jesmo li postali i malodušni, nismo li počeli u nešto i sumnjati? Nismo li pritisnutiji raznim prozivanjima izvana, raznim optužbama i pritužbama. Ne nalazimo li se koji put u situaciji da nas netko želi uvjeriti u nešto što duboko osjećamo da to nije naše i da ne pripada našem biću, upitao je kardinal, podsjetivši na nedavni pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, na taj, kako je kazao, svijetli događaj, koji je ponovno zasjao na hrvatskom nebu. "Papa je došao da zajedno s nama moli i zajedno sluša Božju riječ i da nas ohrabri i da nam ukaže na ono dobro što kao svoju baštinu nosi hrvatski narod i Katolička Crkva u tom narodu".

"Ako netko želi osjetiti kako kuca hrvatsko katoličko srce, mora doći na misu i slavlje među iseljene Hrvate gdje u tuđem svijetu na svom hrvatskom jeziku još gorljivije svjedoče svoju vjeru u Krista Raspetoga i Uskrsloga. Hrvatske katoličke misije i zajednice u inozemstvu spadaju u najveće hrvatske dragocjenosti. Nije tajna da je riječ Božja stoljećima oblikovala cijeli naš narod u jednu veliku zajednicu, a u inozemnim misijama sačuvala je hrvatski jezik, hrvatsku baštinu i kulturu i izrađivala posebno katoličku vjeru", kazao je na kraju misnog slavlja ravnatelj Bebić, potaknuvši okupljene neka i dalje to njeguju i razvijaju. Ujedno je zahvalio i njemačkim crkvenim i državnim vlastima na gostoprimstvu. "Zahvalnost upućujem i voditelju misije Brnasu koji se oprašta od ove zajednice, ali i pastoralnog djelovanja u Njemačkoj. Fra Branko je djelovao u više hrvatskih zajednica u Njemačkoj: u Münchenu, Mettmannu, Düsseldorfu i sada i Kölnu. Zahvalio je i o. Domazetu Loši, kao i svim redovnicama i pastoralnim suradnicama i suradnicima.

Uime Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, koje svećenici skrbe u toj misiji, kao i u brojnim drugim misijama i zajednicama u Njemačkoj i u svijetu, te uime provincijala dr. fra Željka Tolića prigodnu riječ uputio je vicepostulator Babić. "Osobito mi je drago što su veliku ulogu u ovoj misiji odigrali franjevci moje provincije. Duboko sam uvjeren da će vodstvo naše provincije i dalje iskazivati tu ljubav i prema vama, vjernicima ove misije, i da vas neće ostaviti bez duhovnih pastira.

Kardinal Bozanić na kraju je zahvalio franjevcima provincije iz Splita koji su djelovali i djeluju u toj misiji, kao i drugim misijama i zajednicama u Njemačkoj i u svijetu, a mladima je poručio neka budu ponosni na zemlju u kojoj žive, ali i na onu iz koju potječu. Na kraju misnog slavlja pjevana je zahvalna pjesma "Te Deum" te himna "Lijepa naša". Misno slavlje uveličala je klapa "Croatia" HKM München, koju je Brnas osnovao 12. rujna 1989., a danas je vodi Andrija Brkić, te misijski mješoviti zbor uz orguljsku pratnju Marka Bočeka.

U večernjim satima kardinal Bozanić je s pratnjom posjetio samostan Steyler misionara u Sankt Augustinu kod Bonna, u kojem već 45 godina djeluju hrvatske milosrdnice na čelu sa s. Radoslavom Kevo.

Večer ranije, 9. srpnja, u dvorani župe sv. Mauricija, u kojoj su blizini i misijske prostorije, koje su u završnoj fazi obnove, za kardinala Bozanića i goste priređena je svečana večera. Kardinal je blagoslovio misijske prostorije koje će biti svečano otvorene 30. kolovoza ove godine. Prostorije i kapelicu, u kojoj će slaviti misu, blagoslovit će i otvoriti kelnski pomoćni biskup Heiner Koch, koji je na čelu Međunacionalnog katoličkog dušobrižništva u toj nadbiskupiji. U asistenciji će biti i referent đakon Hans Gerd Grevelding.

HKM Köln okuplja oko 14.000 Hrvata katolika. Misija uz područje grada Kölna obuhvaća još i područje Leverkusena i Bonna te područje grada Bergheima, koje je ranije pripadalo HKM Neuss. Pastoralno-duhovna skrb na području misije povjerena je Franjevačkoj provinciji Presevetoga Otkupitelja u Splitu. Prvi voditelj bio je fra Krsto Šušnjara, a misija je tada obuhvaćala cijelo područje Kölnske nadbiskupije, od koje on dobiva dozvolu dušobrižništva za Hrvate u jesen 1960. godine. Tako je bilo sve do 1970. godine, kad je u Düsseldorfu osnovana Hrvatska katolička misija, već 1972. u Wuppertalu, a samo nakon dvije godine 1974. u Bonnu, zatim 1975. u Neussu, a potom 1977. u Mettmannu i 1988. u Wiehlu koja je 2002. dokinuta i dodijeljena dijelom Bonnu, a dijelom Leverkusenu. Nakon fra Krste Šušnjare (1960.-1978.) misiju je vodio fra Božo Ančić (1978.-1981.), potom fra Ante Anić (1981.-1986.), zatim fra Josip Bebić (1986.-1994.), fra Josip Lucić (1994.-2006.,) a fra Branko Brnas od 1. rujna 2006. do danas. U misiji kao dušobrižnik djeluje fra Marko Domazet Lošo, a kao pastoralna suradnica s. Dubravka Žuro. (IKA)

*****

Hrvatska katolička misija u Kölnu slavi 50. obljetnicu djelovanja. "Osnovana je 1960. godine. Međutim, zbog radova na obnovi crkve u kojoj se okupljaju Hrvati, ova obljetnica nije mogla biti proslavljena prošle, te je odgođena za ovu godinu", rekao je za Hrvatski katolički radio fra Branko Brnas, voditelj misije. Uz obnovu crkve usporedno su se obnavljale i misijske prostorije, a dovršetak tih radova predviđen je za petnaestak dana, te će svečano otvorenje biti krajem kolovoza. Kardinal Josip Bozanić večeras će blagosloviti taj obnovljeni prostor, a sutra predvoditi euharistijsko slavlje za Hrvate u Kölnu i okolici.

Fra Branko izražava ponos i veliku zahvalnost svojim vjernicima koji misiju pomažu i molitvom i materijalno: "Nije mala stvar u srcu velegrada Kölna imati svoj prostor u kojem se Hrvati mogu okupljati, moliti, pjevati, plesati folklor", napominje fra Branko i pojašnjava kako se tamo okupljaju ne samo Hrvati iz Kölna, već i iz drugih njemačkih gradova koji od godine 2006. pripadaju toj misiji: Bonn, Berkheim, Leverkusen sa svim prigradskim naseljima. Na tom misijskom području danas živi oko 14 tisuća Hrvata. Brnas ističe da su se naši ljudi u Njemačkoj dobro snašli: "Stariji, koji su tu došli davnih godina, već polako odlaze kući. Pola godine žive u Hrvatskoj ili BiH, a ostalo u Njemačkoj, uglavnom zimi boraveći kod svoje djece. Manji dio mladih vratio se u domovinu, no velika većina Hrvata ostaje živjeti tu, uklopili su se u njemačko društvo i po svemu sudeći, njihova je budućnost u Njemačkoj."

50. obljetnica Hrvatske katoličke misije Köln prilika je i za vrednovanje njezinoga postojanja. Fra Branko Brnas voditelj je HKM Köln pet godina i ocjenjuje da je njezina uloga u očuvanju hrvatske kulture, običaja i vjere velika: "No, ne mogu sve učiniti misije, svećenici i redovnice. Mi činimo što možemo, no puno se traži i od naših ljudi, da ostanu vezani uz misije te tako budu povezani sa svojim korijenima i vjerom." Uz fra Branka Brnasa, voditelja, za Hrvate u toj misiji rade i fra Marko Domazet Lošo, s. Dubravka Žuro, a uskoro iz Zagreba stiže i nova pastoralna suradnica Vlatka Linarić. (IKA)

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1276
Ovaj mjesecOvaj mjesec55002
UkupnoUkupno7521835

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 609