Runovići: Proslava Gospe Karmelske

Vjernici Runovića, drevne župe smještene na jugu Imotskog polja zajedno sa mnoštvom hodočasnika proslavili su u subotu 16.srpnja, blagdan Gospe od Karmela koja se štuje kao zaštitnica ove stare imotske župe te naslovnica runovićke župne crkve.

Na sam blagdan već od jutarnjih sati počelo je pristizati mnoštvo hodočasnika među kojima je bio veliki broj domaćih župljana koji su za ovu prigodu došli iz mnogih mjesta Domovine i inozemstva kao i ostalih vjernika iz svih župa Imotske krajine te vjernika iz susjedne Hercegovine. Prvo misno slavlje u 8 sati u župnoj crkvi Gospe od Karmela koja je izgrađena i dovršena 1869.godina zalaganjem ondašnjeg župnika fra Ivana Glibote, predvodio je mjesni župnik fra Mladen Prolić, a poslije njega središnju svetu misu na prigodnom vanjskom oltaru pokraj crkve s početkom u 10:30 sati predvodio je fra Kristian Stipanović koji obnaša dužnost magistra postulanata u Imotskom uz koncelebraciju runovićkog župnika fra Mladena Prolića, fra Marka Babića, svećenika porijeklom iz Runovića koji je profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu kao i još desetak svećenika.

U svojoj homiliji ovogodišnji propovjednik istaknuo je važnost Gospe od Karmela i značaj njezinog štovanja kroz povijest. Posebno je istaknuo kako je djevica bila Kristova majka te da pojam majke uvijek označava snagu obitelji koja je u današnjem vremenu duhovnog sirmomašenja i relativizma suočena sa brojnim kušnjama. Stoga je pozvao sve vjernika da u ovoj godinu koju je Crkva posvetila obitelji posebno mole za sve obitelji te da se ugledaju na primjer djevice Gospe od Karmela.

Na kraju svete mise svima se zahvalio runovićki župnik fra Mladen Prolić istaknuvši kako mu je veliko zadovoljstvo što može pozdraviti veliki broj vjernika koji se uvijek radosno okupi na ovaj dan časteći zaštitnicu ove župe. Posebno je pozdravio vjernike župe Zmijavci koja je nekoć dijelom pripadala župi Runovići istaknuvši da je posebno sretan što već desetljećima održavaju pobožnost i štuju Gospu Karmelsku upravo kao što su to radili i njihovi pretci godinama.

Uoči svete mise za vrijeme koje je pjevao Mješoviti zbor župe Runovići pod ravnanjem njihove voditeljice gđe. Maje Biočić, održana je tradicionalna procesija u kojoj su sudjelovali župni barjaci, a mladići iz župe na svojim ramenima nosili su cvijećem ukrašeni kip svoje zaštitnice ispred kojeg su išli članovi mjesnog kulturno-umjetničkog društva odjeveni u narodnu nošnju svoga mjesta.

Slavlje ovoga blagdana završeno je večernjom svetom misom koju je u župnoj crkvi predvodio imotski župnik, gvardijan i dekan fra Zoran Kutleša.

Uvod u proslavu bila je i trodnevna duhovna priprema od srijede 13. pa do petka 15. srpnja. Kroz tri večeri u župnoj crkvi pobožnosti koje su se sastojale od Krunice, prigode za ispovijed te sv. mise i propovijedi na čast Gospi od Karmela predvodili su fra Jakov Udovičić, župni vikar u Vinjanima, fra Frano Laco, župnik u Zmijavcima te fra Nikica Ajdučić, župnik u Podbablju. Dan uoči blagdana proslavljen je i Dan općine Runovići. U 10 sati u nazočnosti vjernika predstavnici općinskh vlasti kod središnjega križa na mjesnom groblju Sv. Mihovila položili su vijence, a župnik fra Mladen Prolić nakon molitve za pokojne podijelio je odrješenje za pale imotske i sve hrvatske branitelje, te za sve pale za Hrvatsku kroz povijest. 

Fotografije 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1568
Ovaj mjesecOvaj mjesec53297
UkupnoUkupno7520130

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 68