KUD "Župa Grab" predstavljao Hrvatsku na smotri folklora u Turskoj

Grad Bursa u Turskoj organizirao je 50. smotru folklora i pozvao je predstavnike iz 50 država cijeloga svijeta. KUD „Župa Grab“ predstavljao je Hrvatsku na toj smotri folklora pod vodstvom fra Duška Botice, župnika, i prof. Branka Šegovića, umjetničkog voditelja KUD-a.

KUD „Župa Grab“ gostovao je u Turskoj, u gradu Bursa od 7. - 12. srpnja 2011. godine. Pošli smo od kuće 5. srpnja u 12 sati. Ušli smo na autoput u Bisku i autoputom do izlaska iz Hrvatske u Bajakovu. Prošli smo Srbiju, Bugarsku i sutradan oko 18:30 sati stigli na cilj. Smjestili su nas u jedan đački dom gdje smo imali vrlo uredan smještaj. Ujutro, 7. 7. dobili smo akreditacije, autobus i vozača koje smo imali na raspolaganju sve vrijeme. Na autobusu su bile dvije ploče na kojima je pisalo: CROATIA – HIRVATISTAN. Istog dana u večernjim satima bilo je otvaranje velike smotre folklora. Od 50 pozvanih država odazvale su se 33. Došle su grupe iz Južne Amerike, Azije, Afrike i Europe. Bilo je vrlo svečano otvaranje Smotre. U ceremoniji otvaranja svaka je grupa izvela program od 3 minute. Sutradan 8. 7. počeo je program kvalifikacija za finale. Mi smo nastupili 8. 7. s Vrličkim kolom. Dok su se četiri dana održavale kvalifikacije za finale, one grupe koje su već nastupile i one koje taj dan ne nastupaju imale su nastupe po četvrtima grada. KUD „Župa Grab“ nastupio je 9. i 10. srpnja na četiri različita mjesta i izveo je: „Vrličko kolo“, „Završno kolo iz opere 'Ero s onoga svijeta'“, „Trogirske plesove“  i „Stare splitske plesove.“

Dana 11. 7. bio je svečani prijem kod gradonačelnika grada Burse. U delegaciji je bio po jedan par u narodnoj nošnji i predsjednik Društva. Gradonačelnik je svakoj grupi poklonio jedan ukrašeni pozlaćeni tanjur s 24-ero karatnim zlatom. 12. 7. održalo se finale. Prva je bila Gruzija, druga Grčka, a treća Rusija. Poslije proglašenja pobjednika na pozornicu su izašli predstavnici svih grupa gdje su svakoj grupi uručeni zahvalnica i prigodni poklon.

Prije početka Smotre upriličen je mimohod sudionika u nošnjama u središtu grada. Sa kraja do na kraj ulica kroz koje smo prolazili izvješeni su transparenti (nazivi) država koje sudjeluju u Smotri. Na jednom transparentu je pisalo s jedne strane velikim slovima HIRVATISTAN, a s druge strane CROATIA. Kad je naša grupa bila pozvana na mimohod, gradonačelnik (kažu da je porijeklom Makedonac) je uzviknuo: 'Dobro došli' na hrvatskom jeziku. Pri formiranju samog mimohoda donijeli su zastave država sudionica. Hrvatske zastave nije bilo. Udobar smo mi ponijeli zastavu od kuće, skinuli sa štapa zastavu jedne zemlje koja nije došla i stavili na štap svoju zastavu da ne budemo kao siročad. Još u vezi sa zastavama. U velikom parku gdje se odvijao program, u njemu smo se i hranili, bilo je kao ukras izvješeno tisuće zastavica, a nigdje Hrvatske pa smo se pitali čim se to bavi Ministarstvo vanjskih poslova i njegovi veleposlanici. Možda to ne spada u opis njihova posla?

U slobodno vrijeme obilazili smo znamenitosti grada i kupovali nekakve sitne predmete za uspomenu. Grad Bursa je velik grad. Ima stanovnika koliko i dva Zagreba.

Kući smo krenuli 13. 7. ujutro poslije doručka. Pri povratku smo se nekoliko sati zadržali u Istanbulu. Vidjeli smo Aja Sofiju, Plavu džamiju i Kapali čaršiju. Kažu da Istanbul ima oko 18 milijuna stanovnika. Proći ga uzduž trebaju dobra dva sata vožnje autobusom.

Kad smo se vratili u Hrvatsku, 14. 7., iz Slavonskog Broda smo se kući spustili preko Bosne. Vratili smo se kući oko 17 sati. Hvala Bogu, vratili smo se kući svi živi, zdravi i zadovoljni.

KUD „Župa Grab“ osnovan je u jesen 2003. godine dolaskom fra Duška Botice za župnika. Umjetnički voditelj od osnutka je profesor Branko Šegović.  KUD broji oko 70 članova. Tijekom ovih 8 godina nastupali su najčešće u Župi (Grab, Velić i Jabuka). Puno puta u Trilju. Navodimo samo neke nastupe po Hrvatskoj i inozemstvu: Muć, Split (više puta), Kaštel Kambelovac, Kutina (s djecom osvojili treće mjesto u Hrvatskoj), Horvati, Vinjani, Brnaze, Široki Brijeg, München, Turjaci, Košute, Termoli (Italija), Otok, Ogulin, Grebaštica, Vugrovec (Zagreb), Gradac Drniški, Ogorje, Metković, Opuzen, Dobropoljana (Pašman), Supetar, Sinj, Offenbach (Njemačka), Asiz (europski susret mladeži 2007.) i Bursa (Turska).

Fotografije 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1466
Ovaj mjesecOvaj mjesec72085
UkupnoUkupno7455785

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 29