Otok: 296. obljetnica stradanja Otočana na Dugišu (1715.-2011.)

U nedjelju, 24. srpnja, na predjelu Mirine u Otoku održana je 296. obljetnica stradanja Otočana na Dugišu (1715.-2011.). Svetu misu u spomen otočkim braniteljima koji su 27. srpnja 1715. godine životom platili ljubav prema Bogu, obitelji i Domovini predvodio je dr. fra Božo Norac Kljajo, profesor na KBF-u u Splitu.

Na ostacima starokršćanske bazilike iz 6 stoljeća, u prirodnom ambijentu pod otvorenim nebom održana je peta  obljetnica za 140 branitelja Otoka  koji su davnog 27.srpnja 1715. godine zajedno sa svojim župnikom fra Stjepanom Vučemilovićem izginuli na otočiću Dugiš (danas Otok) braneći se od osmanlijskih osvajača. Ovaj je misa posvećena i svim ostalim otočanima koji su stradali kroz povijest. Mnoštvom mještana Otoka sa svih krajeva svijeta i njihovih gostiju, okupilo se u procesiji i misi koju je uz još tri svećenika predvodio dr. fra Bože Norac Kljajo a sve u znaku obilježavanja 296. godišnjice pogibije otočana.

Obljetnici stradanja nazočni su bili alkari i alkarski momci, član uprave VAD-a Miro Bulj, časne sestre, načelnik Otoka Branko Samardžić, dožupan Luka Brčić, predsjednik GV Grada Osijeka Gordan Matković i mnogi drugi.

Prije početka euharistijskog slavlja dr. fra Bože Norac Kljajo je održao sat povijesti, te je temeljito opisao nemili događaj koji se zbio na otočiću Dugišu. Također je naglasio da je Otok kroz povijest doživio tri velike tragedije. Prva je bila upravo na Dugišu, druga u Drugom svjetskom ratu kada je pobijeno oko 400 otočane, te treća u Domovinskom ratu u kojem je za domovinu život dalo 14 branitelja. Fra Bože je posebno istako vrijeme komunističkog sustava pod kojim je Hrvatska „stenjala“ 55 godina.

Nakon euharistijskog slavlja predstavnici općine Otok i VAD-a položili su vijenac i upalili svijeće podno centralnog križa koji je 1915 godine dao podignuti tadašnji otočki župnik fra Mijo Kotoraš koji je prvi doveo školu u Otok 1909. godine.

Izvor: http://glaszagore.com/ 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas830
Ovaj mjesecOvaj mjesec57569
UkupnoUkupno7047300

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48