Studenci: Proslava sv. Ilije

Velikom prijepodnevnom procesijom potom i koncelebriranom misom, Studenci, stara imotska župa Sv. Ilije proroka, u srijedu 20. srpnja svečano je proslavila blagdan nebeskog zaštitnika svoje župe, u kojoj je Ilijino središnje slavlje za ovaj dio Imotske krajine. Premda je prijetila kiša s nevremenom, nebo se razvedrilo, pa je održana procesija u kojoj su uz molitvene zazive i pjevane litanije mladići u starim imotskim nošnjama na ramenima ponijeli cvijećem urešen kip sv. Ilije iz župne crkve u središtu mjesta. Praćen s više od tisuću vjernika iz Studenaca i susjednih imotskih župa te nedaleke Hercegovine, ophod se, obišavši oko trga i ulicama mjesta, vratio do župne crkve, gdje je nastavljeno svečano euharistijsko slavlje. Predslavio ga je fra Zvonko Tolić, voditelj HKM u Stuttgartu sa župnikom fra Jakovom Begonjom, desetak franjevaca iz okolnih župa i imotskog franjevačkog samostana te svećenika rodom iz župe. Pjevao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem prof. Ante Babića, lovrečkog načelnika, i uz pratnju orgulja, jedinih takvih u Dalmaciji, koje su postavljene u crkvu i prvi puta svečano zasvirale na Ilijino prije tri godine, prigodom posvete novog oltara. Mnoštvo vjernika ispunilo je prostranu župnu crkvu u koju većina nije stala, pa je ostala na bijelim kamenom popločenom trgu ispred crkve.

Govoreći o starozavjetnom proroku, fra Zvonko je u propovijedi između ostaloga istaknuo kako su mu u našim krajevima posvećene mnoge crkve, kapelice i groblja, kao i tolika imena u katoličkom puku. Kod Ilije posebno se cijeni njegova odlučnost u obrani vjere i istine, kazao je fra Zvonko, pozvavši vjernike da nasljeduju Iliju u revnovanju za Boga, vjeru, pravdu i pravednost, za istinu.

Blagdanske mise na Ilijino slavljene su i u 9 sati, predvodio ju je mons. Ivan Bilić, rodom z župe, te u 18.30 sati, a župna se zajednica za proslavu župne svetkovine pripravila trodnevnicom. Predvodili su je župnik fra Jakov i fra Rafael Begić, župni vikar Prološca.  

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1463
Ovaj mjesecOvaj mjesec72082
UkupnoUkupno7455782

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 28