Visovac: Slavlje Gospe od Anđela

U utorak, 2. kolovoza, na Visovcu se, već tradicionalno, povodom blagdana Gospe od Anđela okupilo mnoštvo hodočasnika. Ono što ovu godinu čini posebnom jest dolazak zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića. Naime, to je prvi posjet jednog kardinala Visovcu nakon 1987. g. kad ga je posjetio pok. karinal Kuharić. Nadbiskup Bozanić predvodio je svečano misno slavlje, uz koncelebraciju tridesetorice svećenika, koje je započelo procesijom u 10 i 30 sati. Misno slavlje pjesmom je animirao zbor Gospe od Zdravlja iz Splita pod ravnanjem fra Stipice Grgata. Riječi dobrodošlice uputio je mnp. o. provincijal, provincije Presvetog Otkupitelja dr. fra Željko Tolić, istaknuvši da je franjevcima osobita čast što svetkovinu Gospe od Anđela predvodi kardinal Bozanić od kojeg očekuje riječi ohrabrenja za puk Božji.

„Dragi vjernici, danas nam se valja prisjetiti i štovanja što ga franjevci diljem svijeta, po uzoru na sv. Franju Asiškog, iskazuju svetoj Mariji Anđeoskoj. Upravo crkva Gospe od Anđela ili svete Marije Anđeoske, u dolini podno Asiza, ima posebno značenje za sve franjevačke zajednice te ju se naziva majkom svih franjevačkih crkava. To je danas jedna od većih crkava u katoličkom svijetu koja poput škrinje u svojoj dubini čuva malu crkvicu koju je sv. Franjo vlastitim rukama obnavljao. U toj se crkvici zbio presudni događaj koji će promijeniti i usmjeriti njegov život. U veljači 1208. godine, na blagdan sv. Martina, Franjo je sudjelovao na misi. Posebno ga se dojmio odlomak iz desetog poglavlja Matejevog evnđelja u kojem Isus poručuje svojim učenicima: »Ne stječite zlata, ni srebra, ni mjedi sebi u pojase, ni putne torbe, ni dviju haljina, ni obuće, ni štapa. Ta vrijedan je radnik hrane svoje.« Životopisci kažu da je čuvši te riječi uskliknuo: »To je ono što tražim, to je ono što svim srcem želim!« Sv. Franjo se pobrinuo da upravo na današnji blagdan, u toj crkvici, a potom se to proširilo na sve franjevačke crkve i poslje i na sve župne crkve, vjernici mogu primiti potpuni oprost od vremenitih kazna za grijehe. »Sve vas želim poslati u raj!« Tim je riječima sv. Franjo vjernicima okupljenim u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216. godine objavio da je od pape Honorija III. izmolio potpuni oprost za sve koji posjete tu crkvicu, ispovjede se i pokaju. Od tada pa do danas, svi koji od podneva 1. kolovoza do polnoći 2. kolovoza pohode neku franjevačku ili pak župnu crkvu, ispovjede se, sudjeluju na misi i pričeste se, izmole Vjerovanje, Oče naš i molitvu po nakani sv. Oca, mogu za sebe i svoje pokojne dobiti potpuni oprost. Pozivam vas i potičem braćo i sestre da iskoristite tu mogućnost koju nam Crkva upravo danas nudi i neka to svima nama, kao nekoć sv. Franji, bude poticaj na obraćenje i povratak k Bogu. Svatko je od nas griješan i potreban je Božjeg milosrđa i praštanja. “, rekao je kardinal Bozanić.

Na kraju misnog slavlja, gvardijan franjevačkog samostana na Visovcu, fra Mate Gverić uputio je riječi zahvale kardinalu i svima onima koji su doprinjeli da ovo slavlje bude dostojanstveno. Potom su predstavnici okolnih mjesta uručili prigodne darove kardinalu. Nadalje, akademski je umjetnik Josip Botteri kardinalu poklonio sliku Gospe Visovačke, a kardinal je gvarijanu fra Mati uručio prigodni dar. Nakon misnog slavlja, slavlje se nastavilo za bratskim stolom. Mir i dobro!

Fotografije 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas3179
Ovaj mjesecOvaj mjesec54650
UkupnoUkupno7438350

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 156