Čitluk-Jasensko: Fra Ante Grčić proslavio 50 godina svećeništva

U nedjelju, 24. srpnja 2011. godine, fra Ante Grčić, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, proslavio je 50 godina svećeničke službe u crkvi sv. Franje koja je sagrađena za vjernike Čitluka i Jasenska. Fra Ante je rođen 10. srpnja 1935., a zaređen za svećenika 29. lipnja 1961. godine. Euharistijsko slavlje je predvodio slavljenik fra Ante, a uz fra Eugena Poljaka, koji poslužuje Čitluk i Jasensko, sudjelovali su svećenici-redovnici fra Dalibor Grčić, fra Ivan Čugura, fra Milan Lapić, fra Stjepan Matić, fra Šimun Čugura.

Nakon procesije, na početku proslave slavljenika su pozdravili fra Eugen Poljak i fra Dalibor Grčić, župnik Otoka, a djeca su fra Antu pozdravila recitacijom. 

Fra Eugen Poljak, župni vikar koji poslužuje u crkvi sv. Franje za Čitluk i Jasensko, uvodeći u slavlje prigodom 50 godina svećeničke službe fra Ante Grčića, rekao je na početku: „Braćo i sestre! Čast mi je i zadovoljstvo što mi se pružila prigoda pozdraviti u našoj sredini pedeset godišnjeg misnika, svećenika Božjega, našega mještanina fra Antu Grčića. Nemojte pomisliti da mu je pedeset godina tek! Iako takvim izgleda. Ipak, godinica je malo više! Ovo je prvi put da ova naša crkva svetog Franje Asiškoga pod svojim krovom slavi, moli i zahvaljuje za jedan plodni, pedesetogodišnji svećenički život. Rijetka je to čast. Pedeset godina života dugo je vrijeme, kažemo, čitavi jedan ljudski vijek. Pedeset godina svećeničkog rada, ustrajnog, neumornog rada za Boga, za brata čovjeka, za svoj narod nešto je veličanstveno-uzvišeno!

Zato: hvala Bogu i Mariji - našoj Gospi Sinjskoj! Hvala Bogu za ovaj dan, za ovu sreću (rijetki ovo doživljavaju); hvala za sve milosne darove, za sve protekle dane tvoje plodne svećeničke službe, rada i napora! Uvijek i za sve - Bogu hvala! Hvala Bogu što je bacio oko na tebe. «Niste vi izabrali mene, već sam ja izabrao vas!» Gospodin je Onaj koji je pozvao fra Antu, i mene i svakog svećenika. A, tebi brate Ante, hvala što si se velikodušno odazvao. I kako pjeva pjesma «pošao kamo šalješ me Ti!» Hvala ti što si ustrajao, nisi pobjegao sa svoje golgote.Što si ostao čvrst i jak.

Znam da bi mnogi željeli biti danas ovdje, pružiti ti ruku, čestitati, zahvaliti... Znamo da nisu u mogućnosti. U ime svih. hvala ti! Hvala ti u me svih onih koje si po sakramentu krštenja učinio djecom Božjom.

Hvala ti u ime svih vjeroučenika u čija si srca i pameti sijao plemenito sjeme Riječi Božje.

Hvala ti u ime svih mladih čiju si ljubav blagoslovio po sakramentu ženidbe.

Hvala ti u ime svih onih kojima su u sakramentu ispovijedi, u ime Božje, oprašta grijehe.

Hvala ti što si bio njegov glas, živo Evanđelje Isusa Krista.

Hvala ti u ime svih bolesnika i patnika koje si svojom riječju tješio.

Hvala ti u me svih onih koje se hranio Kruhom nebeskim.

Hvala ti za sve riječi koje je Gospodin na tvoja usta izgovorio.

Hvala ti u ime svih onih kojima si podijelio Popudbinu za vječni život.

Hvala ti u ime svih onih koje si na vječni počinak otpratio i u krilo Abrahamovo smjestio.

Rado izgovarana čestitka mladomisniku je bila: Svetih se misa nagovorio!, Ti si ih se, hvala Bogu kroz ovih pedeset godina nagovorio. Hvala Bogu na tom velikom daru. Bože, daj da ih se još nagovoriš.

I još nešto! Želio bih da ovo slavlje bude prilika da o svećeništvu i svećeničkoj službi razmišljamo, da za svoje svećenike molimo, da ih još više cijenimo, te da podupiremo nova svećenička i redovnička zvanja. Znajmo daje svećenička služba uzvišena. Svećenik je pozvan svijet, čovjeka uzdizati k Bogu, i Boga nositi u svijet, biti odvjetnik ljudi kod Boga i Božji glasnik koji ljudima donosi mir; pred Bogom i Bogu neprestano i nepomućeno vapiti: «Dođi kraljevstvo tvoje». Nije li to najviše i najuzvišenije što jedan čovjek može sada učiniti! Teško je biti svećenik Isusa Krista, ali je tako časno i uzvišeno.

Fra Ante, hvala ti što si bio svećenik Isusa Krista i što si svoju svećeničku službu časno obavio! Bog, Dobri Otac nebeski neka ti bude nagrada“, tim riječima je završio fra Eugen.

Nakon uvodnih riječi fra Eugena, recitaciju na temu „Pedeset, gle, sad je ljeta!“ izveli su Anja, Zrinka, Josip, Gabrijela Antonija. 

U ime roda i plemena Grčića, riječ je održao rođak i najbliži susjed, a sada župnik u župi Otok, fra Dalibor Grčić, koji je uoči početka euharistijskog slavlja rekao: „Život kao valutu za trgovinu priznaje jedino život! Ljubav kao valutu za trgovanje priznaje jedino ljubav! Godine 1944. ubijen je fra Ante Romac. Spomenuti je ujac našem fra Anti. Šimun Marković, zvani Rešto ili Šinkan došao je izvijestiti moju majku kako je fra Ante ubijen. Pričali su o tome u komari. Naš fra Ante, tada devetogodišnjak, prisluškivao je taj razgovor Majka je izišla vani plačući, brisala je suze. Pitao sam je:"Majko zašto plačeš"? Majka Tomica je odgovorila kako ne plače! Rekao sam joj: "Kako ne plačeš kad je ujac ubijen"? I odmah je dometnuo, ja ću biti fratar umjesto njega. Ona je odgovorila: "Sinko vidit ćemo". Ubrzo je došla i 1947. g. fra Ante je završio osnovnu školu te se prijavio u našu fratarsku gimnaziju. Poslani smo u Makarsku u prvi i drugi razred. "Po završetku drugog razreda pozvan sam od strane zloglasne OZNE da napustim gimnaziju. Padala su obećanja od strane OZNE. Škola će ti biti priznata. Olakšat ćemo teret tvome ocu koji je plaćao dodatni porez zato jer je fra. Ante išao u fratre. Obećavali su brda i doline. Brujalo je tada, imaš šansu, iskoristi je. No, fra Ante špijunima OZNE odgovara: 'Vratite mi pok. ujca fra Antu živa, te ću istoga časa izići iz fratara'. Oni su odgovorili: 'To ne možemo'. A on na to odvrati: 'Onda vidite da ni ja ne mogu izići iz fratara'. Daljnje fra Antino školovanje je prošlo bez uznemiravanja od strane OZNE ili UDBE.

Ređen je 29. VI. u crkvi Gospe od zdravlja. Prva mu je župa bila Čvrljevo /1962.-67./, koja je imala 5 škola, 5 crkava, 4 četverogodišnje i jednu osmogodišnju školu. Jedan dio župe pripadao je Splitskoj a drugi Drniškoj općini. Vjeronauk posvuda. U sastavu ove župe imao je 36 članova partije, "Stražara". Narod je vjerski i nacionalno bio osjetljiv, vjerovali su svećeniku. Nikakvih prijevoznih sredstava nije bilo. Jedan autobus je dolazio do Kladnjica koje su udaljene 9 km od župnog ureda pa je fra Ante s narodom probijao put za autobus do centra mjesta. Velika volja, napor za narod, druge nije bilo. Pri rastanku od župe Čvrljevo mještani su bili na nogama. Pitali su, fra Ante, kome nas ostavljaš? No provinciju valja slušati.

Visovac od 1967.-70. Na Visovcu je uz službu gvardijana pomagao okolnim župnicima. Visovac je otvorio turistima, izdao prvi vodič, svećenici su bili prvi vodiči zbog poznavanja jezika. Odatle su mogli dijelom skrbiti za samostan budući da su na Visovcu i naši novaci, mladi fratri. Svijet iz okolnih župa je uviđao siromaštvo samostana te su pomagali u okviru svojih mogućnosti.

Čista Velika - novoustanovljena župa /1970.-78./. Ovo je najbolja kotarska župa, vjerski gledano. Vjeronauk u Šibeniku za srednjoškolce. Prugovo /1978-85/. Dolaskom u župu dočekala ga je parnica koja se vodila 12 godina. Komunističke vlasti su htjele oduzeti crkvi dvorište. Presudu je riješio u korist crkve.

Turjaci /1985.-90./ Rad je bio sličan onom iz prethodnih župa. Puno je tu trebalo ustrajnosti za podizanje samopouzdanja mještana. Zagreb 1990.-91. rehabilitacija.

Omiš 1991.-93., bio je vikar samostana i svećenik za Vukovarske izbjeglice. Bilo ih je 550 u hotelu Ruskamen i bungalovima. Bio im je pri ruci svakodnevno te nedjeljom i blagdanima služeći sv. mise. Franfurt 1993.-96., imenovan je za izbjeglice koji je bilo više od 10 000. U službi su bila četvorica svećenika. Vjeronauk, mise, obilasci. Koln 1996.-97. I ovdje je bio za izbjeglice.

Ludwigsburg 1997.-2001. Nedjeljom pet misa. Misija je raštrkana 120 km. Stuttgart 2001.-2008. Zanimljiv je bio oproštaj jednoga župljanina, člana pastoralnog vijeća, na odlasku fra Ante iz Stuttgarta. Vjernost je važna označnica koja se povezuje sa zvanjem, obitelju, narodu, vjeri. Na taj način vjernost postaje svjedočenje za Krista. lako vjernici nisu bili složni s ovim premještajem ipak ako hoćeš biti fratar onda treba slušati. Crta po kojoj se prepoznavao fra Antin rad. Osnivanje pjevačkih zborova, rad s mladima s kojima je imao i popodnevne sv. mise, vjeronauk, hodočašća, folklor, gradnja i obnova crkvenih objekata, organizacija župljana pojedinih župa oko asvaltiranja puteva, kopanje kanala za dovođenje vode, uređenje okoliša po svim spomenutim župama u domovini, provlači se spomenuto kao jedna nit s početka fra Antina djelovanja pa sve do umirovljenja. Blizu dvadeset godina radio je s izbjeglicama što u domovini što u inozemstvu. Sada je u Splitu u fratarskoj mirovini, a to uključuje ispovjedanje i razne druge pomoći prema mogućnosti. Siromaštvo i skrb za potrebne s početka, trajna poslušnost i vjernost do konca uistinu su vrednote koje trebaju krasiti svakog čovjeka. Svim svećenicima je uzor Arški župnik. Ivan Maria Vianey, biskup ga je unaprijed upozorio šaljući ga u Ars: "U toj župi nema mnogo Božje ljubavi, ali ćete je vi ondje donijeti." To je poziv!

Veličina poziva ogleda se u slijedećem."Bez sakramenta Reda, ne bismo imali Gospodina. Tko ga je stavio tamo u svetohranište? Svećenik. Tko i dočekao vašu dušu kada je prvi put ulazila u život? Svećenik. Tko je hoo krijepi na njezinu zemaljskom putovanju? Svećenik. Tko će je pripraviti ti­se pojavi pred Božjim licem? Ponovno svećenik...

Osvrnuvši se na Svećeničku godinu, Papa je rekao da je cilj bio obnoviti radost zbog toga što nam je Bog tako blizu, i zahvalnost zbog toga što se On, svemogući Bog pouzdaje u našu slabost. Vi mladi imajte to na pameti. Ponoviti riječi dječaka s početka ovoga govora nije iako, to su riječi za odvažne! Suzne su oči Crkve u brizi za čovjeka baš poput sestre kojoj su ubili brata. Ali ima li mladića dovoljno odvažnih koji će reći, Ja ću biti fratar. Od 1996. nema mladih svećenika iz našega mjesta. Zašto? Majka A. Stepinca, Barbara, desetke je godina postila srijedom, petkom i subotom s nakanom da joj sin postane svećenik, a post je započela njegovim rođenjem. Upamtimo, svećenik ne naučava svoje ideje, filozofiju koju je on izmislio, našao ili mu se pak sviđa; nego, u pomutnji svih filozofija, svećenik poučava u ime nazočnoga Krista, predlaže istinu Isusa Krista, njegovu riječ, njegov način življenja i postupanja - rekao je Sveti Otac na općoj audijenciji 14. travnja 2010. godine. Don Ivan Grčić, fra Ante Grčić... Vidiš li sebe u tom nizu? Nosiš drugačije prezime? To nisu zapreke! Stavi svoje srce u Gospodnje ruke pa vidi što Isus može učiniti od tebe!

„Nismo tu sami za sebe, mi imamo poslanje, poziv biti Crkva i zajednica. Crkva je zajednica vjernika okupljena u Kristovo ime. Bog želi zajedništvo s nama. On želi s nama živjeti, biti snaga i cilj našega života“, rekao je na početku propovijedi fra Ante. Potom je nastavio: „Stoga, otkriti u sebi čovjeka po slici Božjoj i u ostvarenju toga sve uložiti, to je put svakog pojedinca. Mi nismo stvoreni samo za ovaj prolazni svijet. Smisao i sadržaj našega postojanja nije u individualnom uživanju, kupnji i potrošnji, časti ili vlasti“. Pozivajući se na sadržaj svetopisamskih riječi, fra Ante je pozvao vjernike da poput Salomona traže pronicavo srce koje će razlikovati dobro i zlo. Na kraju propovijedi fra Ante je istaknuo potrebu da „molimo Duha mudrosti neka nas vodi da prebrodimo sve zavrzlame i sve tjesnace u kojima se sada nalazimo i da ugledamo sigurnu budućnost – kao pojedinici, obitelji, zajednice ili domovina“, završio je fra Ante propovijed.

Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je crkveni zbor pod ravnanjem gđe Danijele. Na završetku slavlja fra Ante je zahvalio svima koji su doprinijeli ovom danu, posebno isaknuvši fra Eugena Poljaka. Slavljenik je primio nekoliko prigodnih darova, a uz pomoć fra Eugena i dobrih ljudi, slavljenik je priredio zakusku nakon euharistijskog slavlja.

Fotografije 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas92
Ovaj mjesecOvaj mjesec9322
UkupnoUkupno7624200

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31