Imotski: Predstavljena knjiga Josipa Jovića „Hrvatsku mi moju...“

U organizaciji Udruge studenata Imotske krajine, a uz podršku imotskih franjevaca u ponedjeljak 25. srpnja u večernjim satima održano je predstavljanje knjige “Hrvatsku mi moju....“ novinara Josipa Jovića.

Oko pedesetak Imoćana skupilo se u vjernonaučnoj dvorani Franjevačkog samostana u Imotskom kako bi nazočili predstavljanju ove zanimljive knjige o kojoj su govorili: Mladen Vuković, nekadašnji glavni urednik lokalnog lista „Imotska krajina“, a danas književnik i novinar na Radio Splitu, gospodin Srećko Župić, nekadašnji prosvjetni radnik u imotskim školama te sam autor Josip Jović.

U svome izlaganju Mladen Vuković istaknuo je veličinu i važnost ovoga Jovićeva djela za koje je kazao da je naslov pomalo patetičan no sadržaj knjige govori o zbilji i surovoj stvarnosti. Istaknuo je kako prvi dio knjige „Hrvatsku mi moju...“ donosi osam eseja o hrvatskoj političkoj i društvenoj stvarnosti danas na izmaku prvog desetljeća dvadeset prvog stoljeća. Naglasio je kako je autor u njoj pisao o najbolnijim, najaktualnijim i najspornijim temama: o novim integracijama i (samo)negacijama na koje se Hrvatska sprema glavom bez obzira nakon desetljeća samostalnosti.

Nakon Vukovića o autorovu životu u kriznim i izazovnim vremenima govorio je profesor Srećko Župić koji je istaknuo kako je Josipa poznavao od namlađih dana, a posebno u danima njihovog školovanja najprije u Imotskom, a potom i na fakultetu u Zagrebu.  Istaknuo je kako je autor uvijek bio i u onim teškim danima Hrvatskog proljeća u kojem su studenti bili na velikom iskušenju istog svjetonazora.

Na knjigu se kasnije osvrnuo i sam autor Josip Jović koji je kazao kako se čitateljima odmah ispričava zbog viška patetike sadržane u naslovu, Matoševim stihovima i u posveti. Ali knjiga nije patetična. Kazao je: „Ona je surovo realna, nastala iz želje da racionalnim argumentima prikažem stanje u kojem se nalazi naša zemlja nakon pobjedničkog rata i ostvarene, nesalomljive volje za slobodom i nezavisnošću, u vremenu novih teških iskušenja, na još jednoj prekretnici.“. Kasnije se nadovezao i kazao da je posebno sretan što su ovo predstavljanje organizirali imotski studenti kazavši kako mladi uvijek imaju jednu posebnu moć jer mogu mijenjati svijet. Istaknuo je kako je u hrvatskoj postoji naglašeni nacionalizam koji nije kritičan prema svojoj povijesti te je izrazio žaljenje zbog takvog stanja.

Na kraju predstavljanja svima se zahvalio predsjednik Udruge studenata Imotske krajine Josip Bušić koji se zahvalio predstavljačima, a na poseban način imotskom gvardijanu fra Zoranu Kutleši koji je uvijek velika potpora imotskim studentima.

Tekst i slike: Josip Šerić

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1744
Ovaj mjesecOvaj mjesec54260
UkupnoUkupno6969594

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 110 

Administrator

franodoljanin@gmail.com