Oproštaj fra Josipa Cvitkovića u Kruču i Filiću – Molize

U nedjelju 24. 7. 2011. u 11 i 30 sati župnik fra Josip je slavio svoju oproštajnu svetu misu s vjernicima u Kruču. Crkva je bila puna. Katehisti s djecom su organizirali: molitve, pozdravne govore, crteže s natpisima zahvale. S riječima zahvale i priznanja svi prisutni su se oprostili od fra Josipa.

U ponedjeljak, 25. 7. 2011. u 8 sati u Kruču slavio je svetu misu fra Josip s don Gabriele Morlachetti, vikarom biskupije. Vikar se biranim riječima zahvalio fra Josipu u ime biskupa i vjernika, a zatim se izvršila primopredaja župe u župnom uredu.

Istog dana, 25. 7. 2011. u 19 sati vikar don Gabriele sa župnikom fra Josipom slavio je oproštajnu misu sa vjernicima u Filiću. Crkva je bila puna. Propovijed je bila puna pohvale, zahvalnosti za rad i svjedočanstvo života, ne samu u župi nego i među svećenicima biskupije Termoli – Larino. Na kraju se prolomio pljesak vjernika koji su bili zahvalni i ganuti na propovijed Vikara.

Na kraju svete mise jedan je ministrant pozdravio fra Josipa u ime djece, a u ime mladih i čitave župe govorio je Rafaele Mariano.  

Poslije svete mise u općinskim prostorijama gradonačelnica Filića Rosida Norelli pozdravila je i zahvalila fra Josipu za sve dobro i lijepo što je učinio u Filiću. Gradonačelnica i vijećnici jednoglasno su odlučili dati počasno građanstvo fra Josipu uz gromoglasno odobravanje mnogobrojnih građana. Fešta koju su pripremili fra Josipu trajala je dugo u noć s pozdravom: „Vidjet ćemo se u Jeruzalemu!“. 

Zahvalni govor fra Josipu od Rafaele Mariano u ime župske zajednice

Mir i dobro fra Josipe, već su prošle 3 godine, a čini se da je bilo jučer, da sam ti u ime svih župljana izrekao dobrodošlicu.

Tvoj dolazak je bio povod velike radosti za sve nas. Bilo je lako steći tvoje povjerenje i poštovanje... Bio si istinski otac obitelji.

Tog rujanskog dana započeli smo s tobom novi duhovni hod. Ti si kao otac obitelji svjedočio svoju vjeru u Isusa, Mariju i svetoga Franju i ta je vjera postala naša baština i mi ćemo je nositi zauvijek u našim srcima.

Oblikovao si važnu stranicu naše povijesti jer si bio prvi župnik koji je „došao izdaleka“, došao si iz zemlje iz koje potječu naši korijeni. Zbog toga nisi bio samo jedan svećenik, nego si bio jedan od nas: prijatelj, zemljak, istinski brat.

Tvoja vjera, tvoje ponašanje, tvoj osmjeh uvijek su u nama poticali osjećaj duhovnosti i bratstva. Tvoja velika poniznost uvijek nas je zadivljivala. Rekao bih da je najvažnija pouka koju nam ostavljaš jest tvoja poniznost koju bih ja definirao: „rijetka poniznost“. Tvoja karizma potiče te na vrlo jednostavan život, koji se zadovoljava s malim, ali koji se nikada ne umara tražiti i hraniti vjeru koja je u tebi.

Ne vjeruj da nitko nije zapazio kako si, u tvojoj jednostavnosti, bio bliz bolesnicima, potrebnima, siromasima u duhu i našoj djeci koje si uvijek ispunjao osmjehom i ljupkošću i … i čokoladicama. Sve si ovo činio u potpunoj poniznosti.

Danas te u ime svih župljana pozdravljam s velikom tugom u srcu, ali vjerujem i nadam se da to nije posljednji zbogom, nego doviđenja jer iako odlaziš mi te očekujemo da se vratiš među nas.

Uistinu, mi ne želimo da odeš, ali kako si nas ti učio treba ići tamo gdje nas Gospodin šalje. Kako se možemo oprijeti volji Božjoj koja te šalje u zemlju u kojoj je rođen njegov sin Isus spasitelji svijeta?

Za nas je velika tuga , a za tebe veliki korak naprijed. I u tuzi smo sretni da te Gospodin šalje u zemlju u kojoj je postao čovjekom.  

Sjeti se da su naša srca i naša vrata uvijek otvoreni. Svaki put kad zaželiš i kada prođeš blizu sigurno ćeš naći ono gostoprimstvo koje svaki dobri pastir zaslužuje; koje ti zaslužuješ i mi smo spremni i radosni ponovno te primiti.

Molimo Gospodina da vodi tvoje korake u Svetoj Zemlji da bi mogao nastaviti tvoje služenje onako kako On to želi. Nastavi moliti za našu župsku zajednicu kao što si uvijek činio i sigurni smo da nas nećeš nikada zaboraviti, nećeš zaboraviti nikada ovo stado, i svakoga pojedinačno iz ovoga stada nosit ćeš u svom srcu.

Gospodin te blagoslovio i čuvao. Doviđenja fra Josipe. Doviđenja jer te očekujemo među nama.

fra Petar Milanović

Fotografije 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1431
Ovaj mjesecOvaj mjesec53160
UkupnoUkupno7519993

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53