Sinj: Proslava Velike Gospe - 2011.

Hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine te mnogi koji se nalaze na odmoru u Hrvatskoj došli su Sinj na proslavu Velike Gospe. Već od 3.00 sata više od 40 svećenika bilo je hodočasnicima na raspolaganju za sakrament pomirenja. Slavlje svetih misa započelo je u 4.00 sata.

Slavljenje zvona i sviranje fanfara u 9.30 sati označilo je skidanje Slike Gospe Sinjske i početak proslave svetkovine Uznesenja blažene Djevice Marije na nebo - Velike Gospe u Sinju 15. kolovoza 2011. godine. Sliku Gospe Sinjske u procesiji su nosili: fratri (bogoslovi), alkari, alkarski momci, policajci, hrvatska vojska, vatrogasci, časne sestre franjevke, članovi udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca, članovi udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, članovi udruge obitelji s 4 i više djece, časne sestre milosrdnice, glazbari, djevojke u narodnim nošnjama (Zbor), članovi folklora iz Graba, bračni drugovi udruge 'Cjelovit život', franjevački svjetovni red (FSR), majke, članovi udruge baštine Cetinske krajine, članovi FRAME – Sinj, članovi građanskih udruga, gradonačelnici i načelnici općina i dobročinitelji Svetišta Gospe Sinjske.

Razmišljanja uz molitvu krunice koja se molila za vrijeme procesije predmolili su fra Tino Labrović i Helena Balajić, a fra Stipe Šušnjarao je vodio program kroz procesiju. Voditelji procesije bili su fra Siniša Balajić, fra Tomislav Dukić i fra Marko Domazet Lošo.

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski i metropolita. (Propovijed mons. Marina Barišića). U koncelebraciji su bili fra Bože Vuleta, gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske; fra Pavao Norac Kevo, župnik Gospe Sinjske; don Stipe Ljubas, dekan Cetinskog dekanata, fra Josip Bebić, ravnatelj inozemne pastve i još 12 svećenika jer su svi ostali ispovjedali veliko mnoštvo vjernika.


Nakon popričesne molitve fra Pavao Norac Kevo donio je župske obavijesti za daljnji tijek proslave i kroz slijedeći tjedan, a zatim je riječ zahvale izrekao fra Bože Vuleta, gvardijan i upravitelj svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske.

Fra Bože Vuleta je rekao:

"Bogu hvala i hvala našoj nebeskoj Majci, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj za ovu veliku Svetkovinu. Doista danas vrijede riječi iz onoga njezina hvalospjeva 'Veliča': „Od koljena do koljena dobrota je Božja nad onima koji se njega boje i koji ga ljube“.

Svima vama, dragi hodočasnici iz Hrvatske i iz naše susjedne Bosne i Hercegovine i sa svakoga kraja Božje zemlje čestitam današnji blagdan na čelu s našim nadbiskupom mons. dr. Marinom Barišićem. Pozivam vas da zajedno sa mnom pozdravite našega o. Nadbiskupa.

Oče nadbiskupe u ime svoje, svoje braće franjevaca i svega ovdje okupljenoga naroda velika Vam hvala za predsjedanje ovom svečanom euharistijskom slavlju. Neka Vas prate naše molitve Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.

Pozdravljam fra Josipa Bebića, ravnatelja inozemne pastve Hrvatske biskupske konferencije, i sve vas hodočasnike koje svake godine privlači ovo Gospino svetište sa svih krajeva ove naše i Božje kugle zemaljske. Dobro došli u njezino Svetište!

Pozdravljam sve svećenike na čelu s dekanom Cetinskoga dekanata don Stipom Ljubasom.

 • -          Ponajprije veliku zahvalu upućujem svoj braći svećenicima koje ne vidimo za oltarom ali oni neumorno i dugotrajno ispovijedaju. Njima doista jedna velika hvala.
 • -          Hvala svoj braći franjevcima, svećenicima i laicima za sve organizacijske napore na čelu s našim župnikom fra Pavišom Norcem Kevom.

Danas Grad Sinj slavi svoj Dan. Čestitam Dan Grada svima na čelu s gradonačelnikom gosp. Ivicom Glavanom.

Drago nam je da su u ovom slavlju sudjelovali i dužnosnici državnih i vojnih vlasti, kao pravi hodočasnici:

 • -          državni tajnik gosp. Jozo Sarač,
 • -          dožupan gosp. Luka Brčić,
 • -          predstavnik Hrvatskog Sabora Miše Munivrana i drugi saborski zastupnici,
 • -      prof. dr. Ivan Pavić, rektor Sveučilišta u Splitu,
 • -          gradonačelnici i načelnici općina u Cetinskoj krajini i drugih prijateljskih gradova i općina,
 • -          predstavnici građanskih ustanova, vojske i policije;
 • -          članovi udruga invalida i udruga branitelja proizišlih iz Domovinskoga rata,
 • -          članovi parlamentarnih stranaka.
 • -          Ovdje su uvijek dobro došli i državni dužnosnici i predstavnici različitih udruga iz Bosne i Hercegovine kao dio ogromne hodočasničke povorke s prostora Bosne i Hercegovine.

Poseban pozdrav zavrjeđuju naši članovi Viteškoga alkarskoga društva, alkari i alkarski momici koji se s nama i čitavim Gradom i Cetinskom krajinom pripremaju za 300. obljetnicu Alke i čudesne obrane Sinja. Poseban pozdrav i čestitke ovogodišnjem slavodobitniku gosp. Anti Zorici.

Pozdrav s blagoslovom upućujem i tebi, vjerni narode Cetinske krajine,

 • -          vama tijelom umorni a duhom neumorni hodočasnici pješaci,
 • -          a među vama posebno teškim bolesnicima, djeci i neumornim starcima i staricama;
 • -          vama očevi i majke, vama draga mladeži,
 • -          i vama raseljeni koje ovo svetište neodoljivo privlači,
 • -          i svima koji su sudjelovali u ovom slavlju posredstvom sinjskoga HIT radija.

Hvala svima koji su pridonijeli da ovo slavlje protekne u najboljem redu:

 • -          hrvatskoj policiji,
 • -          medicinskom osoblju, vatrogascima i svim gradskim službama,
 • -          časnim sestrama, bogoslovima, sjemeništarcima, redarima i svim volonterima.
 • -          Molitvenu zahvalnost upućujem svim medijskim djelatnicima na čelu s našim sinjskim HIT radijem.

Hvala Gradskoj glazbi Sinj na čelu s ravnateljem gosp. Grgom Grubišićem i posebno našem mješovitom zboru Čudotvorne Gospe Sinjske na čelu sa s. Jelenom i maestrom fra Jurom Župićem.

U ime svih studenata kojima pomažemo iz Fonda Gospe Sinjske najsrdačnije zahvaljujem svima koji su dali i daju svoje doprinose u taj naš Fond.  

Osobito hvala svima koji su zahvalni i sretni da su mogli pomoći pri organizaciji ove velike Svetkovine, a nisu spomenuti.

Zahvalnost upućujem svima koji ste molili i koji molite za nas svećenike. Pozivam vas da ostanemo u međusobnom molitvenom zajedništvu. Tako ćemo se dostojno pripremiti za 300. obljetnicu čudesne obrane Sinja, 2015. godine, kojoj je visoki pokrovitelj Hrvatski sabor.

Neka svima vama Svemogući Bog, po slici naše Čudotvorne Gospe Sinjske i rukom našega o. nadbiskupa udjeli svoj sveti blagoslov i ispuni sve vaše prošnje na slavu Bogu i na čast našoj blaženoj Djevici Mariji - Čudotvornoj Gospi Sinjskoj."

Za vrijeme blagoslova s Gospinom slikom svirale su fanfare a bogoslovi su držali Gospinu sliku uzdignutu na ramenima.  Nakon otpjevane himne "Lijepa naša", u procesiji preko dvorišta Slika je vraćena u crkvu. Za vrijeme procesije do crkve slavila su zvona sa zvonika Gospe Sinjske!

.

Galerije slika - pripremio fra Nedjeljko Jukić, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju s pravom javnosti

 1. Fotografije - Procesija
 2. Fotografije - Ispovijedanje
 3. Fotografije - Paljenje svijeća

.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1520
Ovaj mjesecOvaj mjesec53249
UkupnoUkupno7520082

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 49