Piramatovci: Proslava Svetog Bartola

U staroj crkvi sv. Bartola, koja se nalazi na brijegu u naselju Ždrapanj, dana 24. kolovoza 2011. godine vjernici župe Piramatovci u 11.00 sati svečano su proslavili svetoga Bartola, apostola i mučenika za svetu vjeru.

Na području župe Piramatovci sve crkve su bile do temelja srušene od četničkih barbara u domovinskom ratu. Crkva sv. Bartola obnovljena je nakon rata jer ima kulturnu i povijesnu vrijednost. Crkva se još uređuje i popunja crkvenim inventarom.

Crkva je, unatoč temperaturi od preko 35°C, bila pretijesna primiti sve koji su došli moliti zagovor Božjega miljenika i mučenika sv. Bartola za zagovor. I vani je ostalo naroda, ali su mogli dobro čuti, što im je omogućeno razglasom. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik Pirovca don Hrvoje Kolak, a u koncelebraciji su bili skradinski župnik don Gabriel Jagarinec i domaći župnik fra Neven Pavlinušić. Propovjednik je na početku propovijedi upoznao vjernike sa životom i mučeničkom smrću Kristova apostola – Bartola, a zatim je na njegovu primjeru potakao vjernike da pokušaju također biti 'miljenici Božji' živeći vjeru apostola Bartola.

Za vrijeme svete mise pjevanje su animirale sestre Antonela i Marijana Bura iz iz Bilostanova. Sestre redovito u župi animiraju pjevanje. Ministrirali su Sonkovćani i Piramatovčani. Prvo čitanje navijestio je Tome Računica iz Skradina, psalam Karmen Periša iz Krkovića, a Evanđelje je navijestio skradinski župnik don Gabriel.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik fra Neven Pavlinušić zahvalio je svima koji su svojim doprinosom uzveličali ovo slavlje, koje je završilo najljepšom himnom domovini Hrvatskoj "Lijepom našom", nakon čega je uslijedipa pjesma 'Zdravo Djevo' i molitva za blagoslov prometala na otvorenom.

Nine Matić iz Sonkovića pobrinuo se za ručak u polju na otvorenom u hladovini za svećenike i uzvanike. Valja spomenuti da je na tom dijelu plodnoga polja nekada bio najveći sajam stoke u nekim vremenima otprije 30-ak godina. Igralo se na balote i nogomet, zamiralo cure i odmjeravalo snagu i junaštvo. Neke su stvari izumrle, neke je pregazilo vrijeme, al' dok se moli Boga i slave Njegovi sveci, živjet će ovaj narod Hrvatski i katolički. 

Obnova sv. Marka u Sonkoviću

U župi Piramatovci prošle godine dovršena je obnova crkvice sv. Roka, a sada je u planu obnoviti crkvu sv. Marka u Sonkoviću. Nakon što su arheolozi završili istraživanja, pristupilo se uređenju crkve  iznutra i izvana. Za uređenje crkve potrebna su financijska sredstva institucija i dobročinitelja jer sami župljani nisu u mogćnosti pokriti sve troškove obnove.

.

Povijesni prikaz crkvice sv. Bartola 

Crkvica sv. Bartola

Crkvica sv. Bartula nalazi se na povijesnoj glavici na staroj Skradinskoj cesti, u polju između Piramatovaca, Ždrapnja, Bubuća, Bilo-Stanova i Krkovića.

U blizini crkve nalaze se ostaci nekadašnje starohrvatske crkve iz vremena kneza Branimira i čudotvorni izvor koji nikada ne presuši.

Crkva sv. Bartola više je puta rušena i obnavljana. Postavljena je u orijentaciju istok-zapad. Na zapadnoj strani je glavni ulaz i zvonik na preslicu, a na istočnoj strani apsida i oltar.  

Oko crkve je groblje nekih katoličkih obitelji istočnoga dijela Piramatovaca i katoličkih obitelji s Bubića.

Fra Lujo Marun je od 1891. do 1909. u više navrata istraživao lokalitet crkve sv. Bartula.  Otkrio je temelje predromaničke crkve, a u zidovima je pronašao ulomke crkvenoga namještaja, kao što su ulomci pluteja, arhitrava i zabata oltarne pregrade. Natpis na arhitravu spominje kako je, kao zavjet, bribirski župan Pristina sa suprugom podigao crkvicu za vrijeme vladavine kneza Branimira.

Natpis glasi: (BR)ANIMERO DUCE(M) CLAVITNORU(M).

U gornjem dijelu iznad slova nalaze se uklesane kuke (tzv. devetke).

Nakon Domovinskoga rata crkva je obnovljena. U njoj se nekoliko puta godišnje slavi sveta misa, a posebeno na blagdan sv. Bartula kao slavlje cijele župe.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1756
Ovaj mjesecOvaj mjesec53227
UkupnoUkupno7436927

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 147