Pozdravni govor fra Željka Železnjaka

provincijalni ministar Provincije Sv. Ćirila i Metoda, Zagreb

.

Uzoriti gospodine Kardinale, poštovani gospodine Ministre, pošto­vani predavači, cijenjeni predstavnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, mnogopoštovani provincijalni ministri i provincijalke, draga braćo svećenici i redovnici, drage redovnice i dragi gosti! Sve Vas lijepo pozdravljam u ime Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, jednoga od organizatora ovoga visokog Skupa, i u svoje osobno ime.

Ovaj Skup o hrvatskome škotizmu XX. stoljeća priređujemo u jeku opće obnove Reda u prigodi 800. obljetnice njegova osnutka. Osamsto-ta godišnjica utemeljenja Reda manje braće jest milost kako danas tako i onda kada se zbila, 1209. godine u Asizu, u Italiji. Ona želi biti poticaj življenju franjevačkoga ideala kojim su se kroz, evo, već 800 godina po­vijesti Crkve, toliki dali nadahnuti.

Jedan od onih koji se nadahnjivao sv. Franjom bio je i Ivan iz Dunsa u Škotskoj koji je umro prije 700 godina. Svojom oštroumnošću on je bio učitelj mnogih franjevaca i jedan od utemeljitelja one franjevačke škole mišljenja koja će donijeti mnogo dobra Crkvi, - o čemu ćemo slušati na ovome Međunarodnom znanstvenom skupu. I naši nadareni sunarodnjaci, osobito fra Karlo Balić, fra Luka Modrić, fra Pavao Melada, fra Barhaba Hekić, fra Josip Percan i brojni drugi, proučavajući djela Ivana Duns Škota dali su lijepe doprinose Crkvi i otvorili nove teološke i filozofske perspektive u razmišljanju o Božjoj objavi i o samom čovjeku.

Doprinos franjevaca u razvoju teologije i filozofije je golem. Teo­logija i filozofija su dio baštine sveopće kulture i neotuđivo ljudsko izvorište u promicanju napretka u istraživanju spoznaje istine. One vode dubljem shvaćanju i tumačenju osobe, njezine slobode i njezinih odnosa s Bogom i sa svijetom. Kao takve veoma su važne u formaciji svih ljudi, osobito nas franjevaca. Uostalom, i sveti naš otac Franjo bio je također čovjek formacije i za njega kraljica kreposti nije bila si­romaštvo, kako se dugo tvrdilo, nego mudrost, onaj odsjaj vječnoga svjetla Utjelovljene Riječi Božje - Isusa Krista. Franjo je htio od početka Reda da njegova braća časte pisane Božanske riječi i da uvijek ostanu jednostavna tako da ta vječna mudrost uvijek bude prevedena u riječi i u djela. I ovaj Znanstveni skup želi to pokazati. Franjevci su se obrazovali u znanostima i ugrađivali se u život Crkve, u ljude, po­stajući tako sustvaratelji vjerskoga života, a prije svega pomoćnici i tješitelji naroda, bliski čovjeku, mudri u razumijevanju čovjeka u svim njegovim poteškoćama.

Franjevci su mnogo dali rastu Crkve i blagoslovu naroda, prije 800 godina, prije 700 godina, i danas, a vjerujemo da će davati i nadalje. Nama franjevcima koji slavimo ovu obljetnicu Reda i sve druge obljet­nice povezane s utemeljenjem Reda, među njima i ovaj Znanstveni skup, želja je da u našim srcima bude jaka vjera da nastavimo ono što su naša braća započela. Naša braća su se odgajala da shvate, prihvate i žive otajstvo Crkve. Stoga i ovaj Skup, i ova razmišljanja i dijalozi, i sve što će se kroz tri dana na ovome Međunarodnom znanstvenom skupu o hrvatskom škotizmu XX. stoljeća događati, neka budu čin vjerskoga iskustva i mjesto dubljeg upoznavanja Boga i istine o čovjeku.

Zato želim svima vama danas ovdje u Zagrebu, sutra u Katunima i prekosutra u gradu Splitu da se susretnete s tom Istinom koja pro­svjetljuje i spašava čovjeka.

Svima koji ste se danas ovdje okupili i svojom nazočnošću uzveličali ovaj Skup iskreno zahvlajujem i želim vam Mir i Dobro!

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Regionalni sastanci

************

Šibenik / Meterize: Priče iz Vukovara

************Split / Dobri: Gospa od Zdravlja

************


Dani sv. Elizabete

************

Šibenik / Šubićevac

************

Šibenik / Šubićevac: Prikazivanje filma i humanitarna akcija

************


Sjemenište Sinj: Dan otvorenih vrata

************

Dubrava: Gospa od Zdravlja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas267
Ovaj mjesecOvaj mjesec28000
UkupnoUkupno7238933

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 18