Pozdrav uzoritog gosp. kard. Josipa Bozanića

Zagrebački nadbiskup

.

Drago mi je što danas, u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, započinje Međunarodni znanstveni skup "Hrvatski škotizam XX. stoljeća" što ga organiziraju Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda i Franjevačka provincija Pre­svetog Otkupitelja, uz suradnju Južnoslavenske Konferencije provin­cijala OFM te Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Papinske međunarodne marijanske akademije i Međunarodne škotističke komi­sije, a pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Kao zagrebački nadbiskup rado pozdravljam organizatore, preda­vače, sve sudionike i goste, i drago mi je što se prvi dan ovoga visokog Skupa održava u Zagrebu. Upravo u Zagrebu je godine 1935. na inicijativu fra Karla Balića održan prvi susret franjevačkih profesora iz sla­venskih provincija koji se prepoznaje također kao prvi skotistički kon­gres novoga doba.

Obljetnice, osobito one zaokružene koje slavimo kao jubileje, za­uzimaju u životu pojedinaca i zajednica važnu i značajnu ulogu. I ovaj Međunarodni znanstveni skup u znaku je nekih jubileja. U prvom redu sedamstote obljetnice smrti bl. Ivana Duns Škota te spo­mena već prošle tridesete obljetnice smrti najvećeg hrvatskog škotista dvadesetog stoljeća o. Karla Balića. U znaku "Doctora Subtilisa" i Karla Balića ovaj Međunarodni znanstveni skup će tijekom tri rad­na dana: u Zagrebu, Katunima i Splitu proučavati i produbljivati što je to bio i koja je bila specifičnost hrvatskog škotizma tijekom XX. stoljeća. Ovakvi jubileji nisu samo prilika da se osvježi memorija o zaslužnim ljudima i velikoj baštini koju su nam ostavili nego i providonosni povodi novim naraštajima za nova nadahnuća nastavljajući duboko zaoranu brazdu.

Hrvatskim franjevcima, u prigodi osamstote obljetnice utemelje­nja Franjevačkog reda, želim da im ovaj Međunarodni znanstveni skup bude od pomoći u željenoj obnovi, a svim sudionicima Simpo­zija želim uspješan rad u gostoljubivom hrvatskom i franjevačkom zajedništvu.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Regionalni sastanci

************


Dani sv. Elizabete

************

Šibenik / Šubićevac

************

Šibenik / Šubićevac: Prikazivanje filma i humanitarna akcija

************

München: VIII. susret hrvatskih studenata

************


Sjemenište Sinj: Dan otvorenih vrata

************


OFS - hodočašće

************

Dubrava: Gospa od Zdravlja

************

Primorski Dolac: Pastirski pohod

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas660
Ovaj mjesecOvaj mjesec25636
UkupnoUkupno7236569

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53