Pozdravni govor fra Željka Tolića

provincijalni ministar Provincije Presvetog Otkupitelja, Split

(Zbornik radova međunarodnoga znanstvenog skupa „Hrvatski škotizam XX. stoljeća")

.

Uzoriti gospodine nadbiskupe Marine, poštovani predavači, mnogopoštovani provincijalni ministri, draga braćo svećenici i redovnici, dragi gosti. Sve vas lijepo pozdravljam u ime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita, jednog od organizatora ovoga visokog Skupa.

Znanstveni skup o hrvatskom škotizmu XX. stoljeća priređujemo u jeku opće obnove u prigodi osamstote obljetnice Franjevačkog reda. Osamstota obljetnica utemeljenja Reda manje braće jest jednaka milost danas kao i tada kad se zbila, 1209. godine u Asizu u Italiji. Ona treba biti poticaj življenju franjevačkog ideala koji su kroz, evo, već 800 godi­na povijesti Reda toliki živjeli i još danas žive.

Jedan od onih koji se nadahnjivao sv. Franjom bio je i Ivan Duns Skot koji je živio prije 700 godina. Svojom oštroumnošću on je bio učitelj mnogih franjevaca i utemeljitelj franjevačke škole mišljenja koja je donijela mnogo dobra Crkvi, o čemu ćemo slušati i ovom splitskom dijelu Međunarodnog znanstvenog skupa, i o čemu smo već jučer slu­šali u Zagrebu. I naši nadareni sunarodnjaci, osobito ističem fra Karla Balića, a uz njega i fra Luku Modrica, fra Barnabu Hekića i sve druge koji su, izučavajući djela Ivana Duns Škota dali znatan doprinos Crkvi i otvorili nove teološke i filozofske perspektive u razmišljanju o Božjoj objavi čovjeku. Njima u čast nos filii Sancti Patri Franciscipotuimus, decuit facere, ergo fecimus! 

Doprinos franjevaca u razvoju teologije i filozofije je golem. Teolo­gija je uz filozofiju dio naše kulturne baštine i neotuđivo ljudsko izvo­rište u promicanju napretka u istraživanju spoznaje istine. One vode dubljem shvaćanju i tumačenju ljudske osobe, njezine slobode i njezinih odnosa sa svijetom i s Bogom. Kao takve veoma su važne u formaciji svih ljudi, posebice nas franjevaca.

I sveti naš Otac Franjo bio je također čovjek formacije. Za njega kra­ljica kreposti nije bilo siromaštvo kako se to nekad tvrdilo, nego mud­rost, odsjaj vječnoga svjetia utjelovljene Riječi. Franjo je htio od početka da se časte pisane Božje riječi, da braća uvijek ostanu jednostavna tako da ta Božja mudrost bude uvijek prevedena u riječi i djela. I ovaj naš Znan­stveni skup želi to pokazati. Franjevci su se obrazovali u znanostima i ugrađivali se u život Crkve, u ljude, postajući tako graditelji vjerskog živo­ta, a prije svega pomoćnici i tješitelji naroda, bliski čovjeku, mudri u ra­zumijevanju čovjeka u svim njegovim poteškoćama. Franjevci su svojim djelom dali mnogo rastu Crkve i blagoslovu naroda prije 800 godina, pri­je 700 godina i danas daju, a vjerujem da će i nadalje davati. Stoga i ovaj Znanstveni skup i ova razmišljanja ovdje, i dijalozi, i sve što će se u pre­davanjima čuti neka bude čin vjerskog iskustva i mjesto dubljeg upo­znavanja Boga i čovjeka, ugrađivanje u život Crkve.

Želim vam svima da se danas na ovome mjestu u našem Franje­vačkom klerikatu u Splitu susretnete s tom Istinom koja prosvjedjuje i spašava čovjeka. Pozivam sve, a osobito braću franjevce, da se formira­te tom Istinom, Isusom Kristom, da njegovim Duhom promičete unu­tarnju obnovu Crkve, ne samo da bismo je sačuvali, nego da bismo i proširili njezinu blagotvornu prisutnost u suvremnom svijetu.

Svima koji ste danas ovdje zahvaljujem od srca što ste došli i svojom nazočnošću uzveličali ovaj naš Međunarodni znanstveni skup.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Regionalni sastanci

************


Dani sv. Elizabete

************

Šibenik / Šubićevac

************

Šibenik / Šubićevac: Prikazivanje filma i humanitarna akcija

************

München: VIII. susret hrvatskih studenata

************


Sjemenište Sinj: Dan otvorenih vrata

************


OFS - hodočašće

************

Dubrava: Gospa od Zdravlja

************

Primorski Dolac: Pastirski pohod

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas674
Ovaj mjesecOvaj mjesec25650
UkupnoUkupno7236583

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 61