Riječ pozdrava Dr. Marina Barišića

splitsko-makarskog nadbiskupa

(Zbornik radova međunarodnoga znanstvenog skupa „Hrvatski škotizam XX. stoljeća")

.

Ovaj Međunarodni znanstveni skup o hrvatskom škotizmu XX. stoljeća, kako smo čuli i radujemo se tome, odvija se pod visokim po­kroviteljstvom HAZU, u organizaciji naših franjevačkih provincija: Provincije Presvetog Otkupitelja (ovdje pozdravljam njezina provinci­jala fra Željka Tolića), i Provincije Sv. Ćirila i Metoda (pozdravljam provincijala fra Željka Železnjaka), a tu je, vidim, i naš otac Đuro, provincijal hrvatskih konventualaca. Pozdrav i predsjedniku PAMI, fra Vincenzi Battaglia iz Rima, koja također, skupa sa Skotističkom komisijom, sudjeluje na ovome Skupu. Pozdrav također i predstavni­cima naših susjednih zemalja, jer ovaj Skup je dio djelatne suradnje svih južnoslavenskih franjevačkih provincija, kao i predstavnika naših Teoloških fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Splitu. Pozdrav svima ov­dje nazočnima, profesorima našeg Bogoslovnog fakulteta, kao i našim bogoslovima.

Sedamsto je godina prošlo od smrti bl. Ivana Duns Škota, ali on živi: živi u svojoj misli, u svojim idejama, u svojim teološkim i filozofskim premišljanjima, živi u širini Katoličke crkve, a na osobit način on je prisu­tan u našoj hrvatskoj Crkvi i njezinim franjevačkim provincijama.

Je li to slučajno ili ne ja ne znam, ali obradovao sam se kad sam svo­jevremeno bio u Kolnu, u crkvi poznatoj kao "Minoritenkirche" gdje se okupljaju također vjernici tamošnje Hrvatske katoličke misije, u crkvi dakle u kojoj se nalazi i grob Ivana Duns Škota. Pročitao sam onaj natpis na njegovom grobu: Scotia me genuit, Anglia me suscepit, Gallia me docuit, Colonia me tenet. Ne znam da li bi se na to smjelo još nešto nadopisati...

U svakom slučaju, škotizam je jako prisutan u našoj hrvatskoj filo-zofsko-teološkoj misli, zahvaljujući osobito doprinosu našeg fra Karla Balića, franjevca vrlo širokog polja interesa, tog vulkana ideja i energije, koji je jako dugo proučavao i veoma dobro poznavao djela svog slav­nog subrata Ivana Duns Škota. On je svojim predanim radom jamačno jako puno doprinio otkrivanju još nepoznatih i neistraženih srednjovje­kovnih rukopisa, bio je pravi majstor u njihovoj kritičkoj analizi, pri čemu je dao ogroman doprinos također samoj metodi proučavanja i izdavanja tekstova srednjovjekovnih teologa i filozofa.

Ja bih želio da ovaj visoki jubilej, s tako uglednim pokroviteljstvom i sudjelovanjem tolikih različitih subjekata u njegovoj organizaciji, do­ista doprinese da se i današnji franjevci, profesori i istraživači koji se bave djelom Ivana Duns Škota, osvježe njegovom naukom i meto­dom. Nije slučajno rečeno za Škota, koji je onako mlad umro a ipak iza sebe ostavio tako bogatu ostavštinu ideja i metode rada: studiare pregando, pregare studiando! Mislim da je to trajno valjana metoda za sva­kog teologa i za svakog vjernika. Evo, ovaj Skup daje mogućnost da Duns Skotova teološka i filozofska razmišljanja budu osvježena i na hrvatskom području u našim odgovorima na nova pitanja i nove iza­zove koje danas stoje pred nama.

Eto, ne znam ne bi li se moglo još nešto dodati onom natpisu na Duns Skotovom grobu. Možda bismo, poslije onog Colonia me tenet, smjeli dodati Croatia me amat et studiat!

Neka dakle ovaj Skup bude jedno duhovno i intelektualno osvježenje, te povod, kao što je već otac provincijal rekao, da ovu doista veliku obljetnicu vaše franjevačke karizme djelatno zaživite. Doista neka ovo budu veliki dani za sve vas, napose za one koji će ovdje iznijeti svoja razmišljanja i tako sve nas obogatiti.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Regionalni sastanci

************

Šibenik / Meterize: Priče iz Vukovara

************Split / Dobri: Gospa od Zdravlja

************


Dani sv. Elizabete

************

Šibenik / Šubićevac

************

Šibenik / Šubićevac: Prikazivanje filma i humanitarna akcija

************


Sjemenište Sinj: Dan otvorenih vrata

************

Dubrava: Gospa od Zdravlja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas267
Ovaj mjesecOvaj mjesec28000
UkupnoUkupno7238933

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 20