Vancouver: 50. obljetnica župe

U subotu, 10. rujna, u 19.00 sati bila je svečana akademija u prigodi 50. obljetnice hrvatske župe Prečistog Srca Marijina, koju poslužuju franjevci Provincije Presvetog Otkupitelja.

U nedjelju, 11. rujna, svečano euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup J. Michael Miller. Poslije svete mise bio je organiziran svečani banket u Hrvatskom kulturnom centru za sve slavljenike.

Moto slavlja bio je '50 godina vjere, baštine i kulture'.

.

.

O proslavi 50 godina župe fra Dujo Boban, župnik, napisao je u župnom listiću:

„Danas slavimo! Prošlo je 50 godina da je prvi hrvatski svećenik došao u ovu sredinu s namjerom da ostane. I ostao je! Bio je to o. fra Ambroz Budimir.  Dana 9. srpnja 1961. godine rekao je prvu misu na hrvatskom jeziku u crkvi sv. Jude. To obilježavamo kao početak naše župne zajednice. O. Ambroz je izdržao sve porođajne boli rađanja nove zajednice. Junački se nosio s problemima. Uspio je i crkvu izgraditi. Zato mu ova zajednica mnogo duguje. Vratimo mu dug u molitvi za njegovu plemenitu dušu. O. Budimiru je u počecima pomagao i o. fra Zvonko Radošević. O. Budimir se početkom 1970. godine povukao iz službe župnika a naslijedio ga je o. fra Bone Prcela. Pod njegovim dugogodišnjim vodstvom župa je napredovala duhovno i materijalno. Isplatio je dug za crkvu, kupio zemljište u Richmondu, doveo časne sestre, te i one ove godine obilježavaju 40 godina svoje prisutnosti u župi. U radu je fra Boni svesrdno pomagao župni pomoćnik o. Ante Jurić. 1985. godine došlo je do smjene. Župu je preuzeo o. fra Jerko Ćaleta i vodio ju je uz pomoć o. fra Izidora Grabovca i o. fra Zvonka Radoševića. Nakon fra Jerka župu je preuzeo o. fra Dujo Boban, koju je vodio uz pomoć o. fra Mate Markota i o. fra Drage Gverića. 1996. godine opet je smjena u župi. Vraća se fra Bone, a za pomoćnika mu dolazi o. fra Miro Ančić. Fra Bonu je nagla smrt zadesila u župničkoj službi. Župu je preuzeo o. fra Miro Ančić. A uskoro mu je došao u pomoć o. fra Pavao Norac. Fra Miro se želio vratiti u misije, pa je 2006. godine otišao iz Vancouvera, a nasljeđuje ga o. fra Pavao Norac Kevo. Njemu je pomoćnik o. fra Dalibor Grčić. Obojica se vraćaju u domovinu 2009. a na njihova mjesta dolaze ponovo o. fra Dujo Boban i o. fra Drago Gverić i još su uvijek tu.

Bili su još na kraće li duže vrijeme i o. fra Petar Čapkun, o. fra Bernardin Bebić i o. fra Bože Ančić. Sve su to svećenici koji su ostavili tragove svojih nastojanja u župnoj zajednici. Svima hvala u ime cijele župne zajednice. Za pokojne molimo da ih Gospodin nagradi za predani rad, a živima neka dade snage da i dalje rade na njivi Gospodnjoj gdje god bili.

Nisu samo svećenici oni koji su ostavili tragove u ovoj našoj župi. Tu su i časne sestre koje 40 godina neumorno rade i pomažu svećenicima. S. Gracija Zamuda, S. Krešimira Zanki, s. Alojzija Banović, s. Benicija Murković, s. Janja Jurman, s. Albina Mašina.

Uz svećenike i časne sestre mnogi su župljani dali svoj doprinos sudjelujući u radu kroz župno vijeće, crkveni zbor, hrvatsku školu i druge organizacije. Bila bi dugačka lista kada bismo ih sve poimenično nabrajali. Zapravo svi župljani koji su se pridružili našoj župi u proteklih 50 godina dali su svoj udio u njeznu rastu i razvoju. Zato neka je svima iskrena hvala, mrtvima pokoj vječni, a živima snage da nastave gdje su oni stali.

Kroz pedeset godina u našoj župi je kršteno 3050 djece i odraslih, podijeljeno je 1732 prvih pričesti, bilo je 1828 potvrđenika, vjenčano je 997 parova i sprovedeno 760 pokojnika. Po toj statistici vidi se da je to mlada zajednica, premda smo svjesni da se ta slika naglo mijenja. U svojim nastojanjima da očuva baštinu vjere i kulture župa je osnovala Hrvatsku školu. Kroz školu su prošle tisuće hrvatske djece. Vjerujemo da zajednica osjeća plodove rada stotina učitelja koji su nesebično prenosili i prenose svoju ljubav i znanje o Hrvatskoj.

U novije vrijeme imamo i predškolu. To je dokaz da je župna zajednica još uvijek mlada i da ima svoju budućnost. Najavljena spomen knjiga za obljetnicu neće biti gotova. Bilo je premalo vremena da bi smo je uredili. Knjiga će izići u dogledno vrijeme....“

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1744
Ovaj mjesecOvaj mjesec53215
UkupnoUkupno7436915

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 143