Visovac: Duhovna obnova za katoličke medicinske sestre

Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara, ogranak Šibenik organiziralo je u subotu, 3. rujna duhovnu obnovu na otočiću Visovac. Na obnovi se okupilo oko 150 medicinskih sestara iz ogranaka Šibenik, Sinj, Split i Zagreb. Okupljenima su riječi pozdrava uputili visovački gvardijan fra Mate Gverić te duhovnik ogranka Šibenik fra Ivan Vidović. Kolegice je u ime ogranka pozdravila i predsjednica Dušanka Matas. Kako je zadaća i smisao sestrinstva pružanje pomoći ljudima tijekom svih faza ljudskoga života, i u raznim stanjima zdravlja i bolesti, a egzistencijalno iskustvo patnje, bolesti i smrti i čovjekove prolaznosti potiče na traženje odgovora o smislu ljudskog postojanja, Boga i vjere, prigodni nagovor je u tom vidu održao fra Miroslav Bustruc.

Predavač je uvodno podsjetio na tri razine zdravlja tjelesno, psihičko i duhovno, te je upozorio kako je svako zdravlje važno, ali nije svako najvažnije, no Isus je onaj koji uvijek želi i daje duhovno zdravlje. To znači da molitva za tjelesno zdravlje ne mora uroditi plodom za tjelesno ozdravljenje. Podsjetio je, na narodnu „kako živiš, tako ćeš i umrijeti", no upozorio je kako to ne znači da Bog ne može učiniti čudo. Bog uvijek želi duhovno zdravlje, a to znači ozdravljeni odnosi prema Bogu, ozdravljajući odnosi prema sebi, prema bližnjemu. Ljubav se hrani praštanjem, inače skapa od gladi. Praštanje nije nemoć osvete, i nije odgađanje osvete za neki trenutak kad prikupimo snagu da bismo se osvetili deset puta više nego nam je dotični nanio zla, nego odustajanje od vraćanja zlom, rekao je Bustruc. Nakon nagovora uslijedilo je pokorničko bogoslužje, a potom misa u visovačkoj crkvi.

U drugom dijelu duhovne obnove predsjednica ogranka Sinj Mira Talaja govorila je o temi „Specifičnost sestrinske skrbi za školsko dijete", s posebnim naglaskom na oblike komunikacije s djetetom u nevolji. Istaknula je kako se komunikacija najbolje ostvaruje u skupini djece, jer je tada dijete najotvorenije za iskazivanje svojih osjećaja. Ono teško govori o konkretnom problemu, ali daje signale kojima se to može prepoznati.

Drugi način komunikacije koji se pokazao dobrim je komunikacija bez riječi. Dijete šuti, ali i tada govori kroz crtež ili pjesmu koju će napisati. Upozorila je kako je u komunikaciji s djetetom jako bitna posredna komunikacija. U crtežima, ponašanju djeteta koje možda pjeva, pleše, igra se, ali možda i viče, ili pak udara sugovornika mogu se iščitati signali. Kao sredstvo posredne komunikacije bitni su i snovi koje dijete prepričava, jer se u tome krije ono što se s njim događa.

Mira Talaja je upozorila, kako treba biti pripreman na komunikaciju s djetetom u nevolji, te na prepoznavanju onoga što želi poručiti. Jer u konačnici nije problem u djetetu, nego u onome tko ne može prepoznati poruku.

Podsjetila je i kako je važno uspostaviti povjerenje s djetetom, a ono se rađa pri prvom kontaktu, a iako se rađa u nekoliko koraka, potrebno je biti ustrajan u radu. Također je upozorila, kako sva obećanja koja se daju djetetu moraju biti ispunjena.

U ovoj prigodi okupljenima se obratila i predsjednica HDKMST Jelica Stipaničev Mustapić. Kratko je izvijestila o aktivnostima, te je sve pozvala na aktivno sudjelovanje poglavito na simpoziju „Život u krilu zdrave obitelj - etika i bioetika u djelovanju medicinske sestre" koji će se održati u Zagrebu 23. i 24. rujna. (IKA)

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1605
Ovaj mjesecOvaj mjesec53076
UkupnoUkupno7436776

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 190