Drniš: Primanja i obećanja u Frami

Prošla je godina dana od ponovnog druženja, upoznavanja novih lica te proširenja spoznaja i rasta u našoj kršćanskoj vjeri. Nemoguće je ne primijetiti da se u našem bratstvu broj članova gotovo utrostručio u odnosu na prethodne godine. Ove godine u pripremi za ulazak u ovakvu zajednicu sudjelovalo je dvadeset i troje novih lica. Unatoč školskim i izvanškolskim aktivnostima uspjeli su pronaći mjesto i u Franjevačkoj mladeži. Na svaki zadatak spremno su se odazivali. Uspjeli su se snaći u svakom području kojim smo se bavili ove godine. A,svaki početak je težak. Kroz cijelu godinu upoznavali su život sv. Franje, a kroz to i život u bratstvu Franjevačke mladeži. Prepoznali su bit ove zajednice i spremno odlučili živjeti život po Evanđelju. 

.

Pripreme za primanja i obećanja

Prije samog ovog velikog događaja organizirali smo duhovne vježbe koje su nam pomogle da postanemo otvoreniji Bogu, ali i ljudima. Duhovne vježbe trajale su četiri dana. Prvi dan smo imali susret u prirodi kojega smo samostalno pripremili na temu: „Život u bratstvu kroz jednu godinu“. Susret se, uglavnom, sastojao od rada po skupinama. Svaka duhovna vježba završavala je euharistijskim slavljem te molitveno – meditativnim programom. Naravno, uvijek je bilo mjesta za pjesmu, ples, šalu i sl. Važno je napomenuti da se s lica svakog framaša mogla „pročitati“ radost i ushićenje. Iduća dva dana imali smo predavanja. Fra Ivan Lukač održao nam je doista dinamično predavanje na temu: „Sv. Franjo i ljubav Kristova“, a fra Eduard Sokol nam je govorio o povezanosti sv. Franje i sakramenata. Cilj predavanja bio je taj da shvatimo koliko je važno sudjelovati  u misnom  slavlju,slušati Riječ Božju te pristupiti samoj euharistiji. Hvala našim propovjednicima! Na dan uoči samog događaja pogledali smo film: „Fratello solle, sorela Luna“. Film prikazuje život sv. Franje u vremenu kad je on i živio. Njime smo zaokružili sve one riječi koje smo čuli na predavanjima,  framaškim susretima,u molitvi jer je možda lakše shvatiti važnost svega kada imaš i vizualni doživljaj.

.

Slavlje promanja i obećanja

Nedjelja, 04. 09. 2011.g., na večernjoj misi u 19 sati u crkvi Gospe od Ružarija, u Drnišu, održala su se primanja i obećanja u Franjevačkoj mladeži. Dvadeset i troje dosadašnjih „simpatizera“ primljeno je u bratstvo, šestero ih se po prvi put obećalo na život po Evanđelju, a šestero ih je takvo obećanje obnovilo.

Svaki trenutak euharistijskog slavlja bio je svečan, pravi susret s Kristom. Osjećala se Božja prisutnost bilo kroz pjesmu, molitvu, šutnju. Euharistijsko slavlje predvodio je drniški župnik fra Božo Morić, a u koncelebraciji je bilo još šest svećenika. Obred primanja i obećanja predvodili su duhovni asistent bratstva fra Mario Radman i predsjednica Josipa Ivić. Simbolično, svatko od nas je nakon izgovorene formule primanja, odnosno obećanja dobio blagoslovljeni TAU (znak po kojem se prepoznaje svaki framaš). Za ovu prigodu izradili smo i prsluke kao simbol jednakosti, novog početka, ali i zajedništva. Na koncu slavlja obratio nam se  i duhovni asistent Splitsko–dubrovačkog područja fra Frano Doljanin. Rečenica koja nas se ponajviše dojmila iz njegova govora glasila je ovako: „Bog je poslao lude kako bi posramili mudre!“ Imao je zaista efektan govor i hvala mu na tome.

Zahvala

Ovom prilikom želim se zahvaliti, u ime svih članova, našim dobročiniteljima koji su nam pomogli pri realizaciji ovog značajnog događaja za nas, župu, ali i grad. Zahvaljujem se i svim vjernicima koji su svojom prisutnošću podržali ovu mladež koja je odlučila slijediti stope sv. Franje i živjeti život po Evanđelju. Još jednom hvala svima i Bog Vas blagoslovio! Mir i Dobro!

Josipa Ivić

Fotografije 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas782
Ovaj mjesecOvaj mjesec70776
UkupnoUkupno7613277

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 51