Berlin: Od pjevanja na Klanjanju do nastupa na Olimpijskom stadionu u Berlinu

Pred 70.000 vjernika, kao jedini zbor svih stranih misija i jedini predstavnici mladih, 22. rujna u predprogramu euharistijskog slavlja  sa Papom Benediktom XVI. pjevat će zbor mladih HKM Berlin-a  pjesmu "Jesus Christ you are my life" (na hrvatskom, talijanskom i njemačkom) te "Ale, Aleluja" na Olimpijskom stadionu. Mladi su oduševljeni i jako ponosni. Često spominju, da ih je mjesečno Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom dovelo do Olimpijskog stadiona, da je njihov  trud redovitog dolaženja i pjevanja Bog nagradio sa ovim jedinstvenim događajem.

Berlinska biskupija broji više od jedne trećine Katolika stranog porijekla. U petak, 16.rujna zbor mladih će sudjelovati na duhovnoj pripravi misija vjernika stranog porijekla „Strane misije pozdravljaju Papu Benedikta“. Večer započinje misnim slavljem koje će uveličati pet biskupa. Nakon sv. Mise slijedi kulturni program na kojem nastupaju svi zborovi stranih misija. U nastavku održat će se prezentacija o papi Benediktu, koja će biti popraćena prikladnom glazbom, koju će predvoditi članovi  zbora Ivana Baković i Katarina Zlatunić na gitarama, te Ana Begić klarineta. Večer završava klanjanjem koje također predvode naš zbor mladih pjevanjem na pet jezika.

Povodom 40.-te obljetnice HKM Berlin u listopadu 2010. godine nekadašnji  dječji zbor „Ivan Lukačić“, kojeg je osnovao fra Stipe Grgat i koji je djelovao 1978. godine, pa nadalje dvadesetak godina,  ponovno se sastaje i nastupaju bivša djeca, sad već majke. Pjevajući zadnju pjesmu „Pođite sada s nama“ majke sa svojim kčerima i drugim djevojkama misije pjevanje simbolično predaju mlađoj generaciji.

Nakon svečane proslave misijske obljetnice  jednom mjesečno mame i djevojke svojim pjevanjem uveličavaju Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u misiji, koje Matea Marić prati na klavijaturama sa gitaristicama. Na poziv fra Stipe Čirko mlade su  cure po prvi puta u travnju jako uspješno pjevale kao zbor mladih na sv. misi. Od tada broj članova zbora raste.

Bivša pjevačica dječjeg zbora "Ivan Lukačić", Suzana Smolković, sa velikim oduševljenjem danas vodi zbor mladih. Potporu ima od  Matee Marić i Ane Smolković. A župnik fra Petar Čirko ponosno daje svu podršku zboru.

Fra Stipe Čirko na svojoj oproštajnoj misi se posebno obratio zboru, rekavši, da 22. rujna na olimpijskom stadionu zbor ne predstavlja samo HKM Berlin, nego ciieli Hrvatski narod. Oduševljenje u misiji je neopisivo. Član misije Josip Čamber, uspješni komunikacijski dizajner, napravio  je izvrstan dizajn majice koje će nositi naše pjevačice i pjevači na nastupu. Aplikacije na majici povezuju Misiju Berlin i dolazak Pape u Berlin. Kroz natpis na pozadini majice "Benedikt 16" povezan je i susret mladih sa Papom u Zagrebu. Na taj način želimo izraziti povezanost Hrvata u berlinskoj dijaspori sa Crkvom u Hrvata i oduševljenost Hrvata Papinim dolaskom, i ovdje u Berlinu.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas4273
Ovaj mjesecOvaj mjesec55744
UkupnoUkupno7439444

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 56