Split/Zagreb: 27. redovnički dani

organizaciji Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica u franjevačkom samostanu u zagrebačkoj Dubravi, a istovremeno i u dominikanskom samostanu u Splitu od 16. do 17. rujna održani su 27. redovnički dani na temu Redovnici, jeste li sretni?! Dani s istovjetnim programom i predavanjima održavani su u naša dva najveća grada kako bi se omogućilo sudjelovanje što većeg broja redovnika i redovnica. 

.

Split

Pozdravivši nazočne, njih oko 150, i otvarajući rad, predsjednica HUVRP-a s. Maria – Ana Kustura izrazila je nadu da će skup sve osvježiti i ohrabriti u svjedočkom životu kako bi se na radosnim licima redovnika i redovnica još više otkrivalo lice Gospodnje. Nazočne je uime domaćina pozdravio dominikanac o. Iko Mateljan, koji je izrazio nadu da će Dani oživjeti njihov kršćanski i redovnički identitet te vjeru u Boga.

Upućujući prigodnu riječ okupljenima, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić zahvalio je redovnicima za njihovo svjedočenje u Crkvi i domovini, a na poseban način u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Govoreći o temi Dana, rekao je da je aktualna, ali i da bi pitanje: “Redovnici, jeste li sretni?” trebalo možda evanđeoski preformulirati u pitanje “Redovnici, jeste li blaženi?” Sreća današnjega čovjeka je vrlo egoistična. Ona je ono što čovjek želi osigurati sam za sebe u ovom trenutku. To je sreća trenutka, ona nema niti prošlosti niti budućnosti. A naša vjernička sreća ima i memoriju i proroštvo, kazao je nadbiskup te nastavio: Isus u evanđeljima, govoreći o čovjekovu ostvarenju i sreći, govori uvijek u pojmovima “blago” i “blaženi”. “Čovjek ne može biti sretan ako traži samo svoju sreću jer ga taj egoizam isprazni i frustrira. Sretan može biti jedino ako pokušava da i drugi oko njega budu sretni. Sreća drugih je i moja sreća, a najveća nesreća danas čovjeka i čovječanstva je ta što nije svet, što nije blažen”, upozorio je nadbiskup zaželjevši redovnicima i redovnicama da ih ovaj susret “osvježi u njihovim karizmama, da bi unijeli više radosti i srca u odnose i učinili nas sretnijima, blaženijima”.

Prijepodnevni dio programa završio je misnim slavljem koje je u crkvi sv. Dominika predvodio nadbiskup Barišić.

Završnu je riječ drugoga dana Dana uputila predsjednica HUVRP-a s. Maria–Ana Kustura. Zahvalivši domaćinima dominikancima i voditelju programa o. Iki Mateljanu, predavačima i onima koji su osmislili cjeloviti program (s. Vijaneji Kustura i tajnici Unije s. Aniti Strujić) te splitsko-makarskom nadbiskupu Marinu Barišiću i provincijalu Hrvatske dominikanske provincije o. Anti Gavriću, s. Kustura je izrazila nadu da je tijekom programa svatko sebi odgovorio na postavljeno pitanje: „Brate i sestro jesi li sretan, jesi li sretna”? „Zahvaljujući našim predavačima od kojih smo mogli čuti recept za sreću, mogli bismo zaključiti sljedeće: nema duhovnog rasta niti preobraćenja novog i radosnijeg lica ako nismo s Bogom na ‘ti’ kao Jakov, Samson, Ana. Nema radosnog lica bez susreta s Gospodinom u slušanju Njegove riječi i spremnosti pohititi mu u susret, k tome nema radosnog zajedništva bez zrelih i radosnih pojedinaca koji se ne boje otkriti svoje pravo lice u susretu i suradnji s drugim zajednicama i laicima. Svima nam pojedinačno želim blizinu Boga s kojim ćemo biti na ‘ti’, kako bi radosno redovništvo u Hrvatskoj postali mi”, zaključila je predsjednica HUVRP-a.

.

Zagreb

Program Redovničkih dana u Zagrebu otvorio je predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara fra Ivan Paponja, TOR i gvardijan franjevačkog samostana fra Draženko Tomić. Radni dio modelirali su s. Vijaneja Kustura i fra Anto Gavrić, OP.

“Uključuje li sreća onu tihu, svetu radost koja se ostvaruje i u patnji? Je li sreća sinonim za osjećaj ispunjenja zbog ostvarenja poslanja na koje nas je pozvao Bog? Je li sreća tamo gdje je ljudskost, opraštanje i razumijevanje?”, zapitao se o. Paponja otvarajući Redovničke dane. “Predavači će razmišljati pred nama i s nama te pokušati naznačiti odgovore uzimajući u obzir ontološku i egzistencijalnu realnost nas redovnika i redovnica, naša obećanja i poslanja, našu ljudskost i granice, naše iskustvo života po Duhu Svetome i uključivanje u rast Božjega kraljevstva posred realnosti u svijetu u kojem živimo, u kojem smo odrasli i djelujemo”, naglasio je redovnički poglavar.

Euharistijsko slavlje predvodio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije fra Anto Gavrić koji je u duhu teme Redovnih dana, posvijestio na važnost radosti u svakodnevnom redovničkom životu, tj. na radost koja se očituje u malim stvarima u kontaktu s Bogom, samim sobom, redovničkom zajednicom, te vanjskim svijetom.

Redovničke dane u Zagrebu zaključio je fr. Anto Gavrić, OP, dominikanski provincijal i predsjednik Povjerenstva za evangelizaciju pri Konferenciji viših redovničkih poglavara. Podsjetio je kako bi sreća bi trebala biti u središtu naše duhovnosti. Otkriti radost Evanđelja i naviještati drugima svojim životom i svojim radom do smrti jer tako nasljedujemo utemeljitelje naših zajednica, kongregacija, družbi i redova. Pozvani smo očuvati živom svoju radost, koja svoj izvor ima u susretu s Kristom, u bivanju s njim i uz njega koji nam i povjerava poslanje. Pozvani smo produbljivati svoju radost kroz svoju ranjivost i suosjećajnost s patnjama svijeta. Ako nas patnja svijeta ne dirne duboko u srce, naša će radost ostati površna. Stoga smo i pozvani iznalaziti odvažne geste koji govore o Kraljevstvu i kroz takve odvažne čine ljudi će nas čuti i razumjeti, rekao je.

.

Predavanja

Bit ćeš Bog moj (Post 28, 21)

o. Niko Bilić, DI

U predavanju je o. Bilić približio temu „Zavjetovanje i posvećeni život u Svetom pismu“, tj. pozvao je na pogled u dragocjeno blago. Riječ Božja izvor je našega života i obveza za sve, Sveto pismo nam je pouka i korektiv, nadahnuće i utjeha. Dođite, crpimo radosno iz vrela pred kojim smo svi primatelji i učenici, rekao je predavač.

Istaknuvši primjer Jakova koji zavjet polaže u trenutku kad kreće na svoj samostalan put, podsjetio je kako to nije čin razborita junačka odluka odrasla mladića, nego bijeg od kajinovskih bratoubilačkih nakana brata Ezava. Jakovu u takvu stanju, bjeguncu bez doma i obitelji, na putu u tuđinu, Bog pristupa da ga spasi. Najprije se Bog objavljuje Jakovu i iznosi svoje nacrte. Na početku stoji Božja inicijativa, inače bi zavjetovanje moglo biti problematično više nego što jest. Ključan je to trenutak u kojem se Jakov prvi put susreće s Bogom, upozorio je predavač.

Istaknuo je i primjer Jiftahova zakona, gdje u Knjizi Sudaca vidimo ključan primjer koji upozorava na strahovito promašaje s kojima zavjetovanje može biti povezano. Polaže zavjet kao na kakvoj lutriji, već prema tome tko prvi iz kuće iziđe, bit će njegov prinos Bogu. Čitamo da je ispunio je svoj zavjet ali ipak Pismo pri izvršenju ne navodi izričito spaljivanje žrtve paljenice što je otac u svojoj fatalnoj formuli zavjeta najavio. Jiftah je živo upozorenje i opomena da se i ludost može zavjetovati. Istina Jiftah svoj zavjet polaže u molitvenoj formi, obraća se Bogu u dijaloškom, ti-obliku, ali to je jedina riječ koju Bogu upućuje. Njegov postupak stoji kao upozorenje svima onima u našim zajednicama koji imaju prirodan autoritet ili pravnu vlast da nikad ne raspolažu s drugima kao da posjeduju njihov život, upozorio je o. Bilić.

Govoreći i Samson, predavač je podsjetio kako je on izvrstan primjer da se posvećenje i izdvojenost zbivaju na Božju inicijativu, vrijede od majčine utrobe kao pravo zvanje, da se za to traže dobri roditelji i odgojitelji, ali da i unatoč tome čovjek može ukrivo poći.

Dobro nam je poznata majka Ana, majka proroka Samuela. Pruža nam vjerojatno najplodniji i najbogatiji primjer zavjetovanja u Svetom pismu. Zavjet koji Ana polaže zavjet je žene “srca natmurena, rastužena”, no velika je pouka i ugodna utjeha u tome što je Anin zavjet uronjen u molitvu (1,10). Sadržajem Anina molitva važna nam jer se ona točno vraća na temeljni događaj Izlaska. Plodovi Anina zavjetovanja višestruki su, podsjetio je predavač.

Na kraju predavanju, predavač se vratio Jakovu s početka kako bi si sudionici posvijestili da zavjetovanje obilježava početak jednoga puta koji traži napredak i razvoj, rješavanje nakupljenih zadataka, stvaranje budućnosti i izvršenje velikoga poslanja, zaključio je o. Bilić.

.

Svjedočanstvo Drinskih mučenica

s. Ozana Krajačić, FDC

Sestre Ozana, vicepostulatorica u kauzi Drinskih mučenica, u ovoj je prigodi potaknula sudionike Redovnih dana na pet redovnica koje su svoje zavjete svakodnevno živjele, te na kraju krvlju potvrdile.

Kratko je predstavila svaku redovnicu, te je rekla da su one bile te koje su svojom životom i smrću dokazale i pokazale da je njihov izbor bio Isus iz Nazareta. One su same izabrale onoga koga će voljeti, a na rijeci Drini su to i krvlju potvrdile. Njemu su se suobličavale za vrijeme svoga života, zato su mogle u odlučnom trenutku mogle ostati vjerne Onome koga su izabale.

Razmišljati o Drinskim mučenicama, znači razmišljati o ljubavi tih krhkih žena, redovnica koje su bile velike po kraju a to je dar, jer znamo da je mučeništvo palma koju Bog daje ljudima koji su sveto živjeli. One su umrle za svoju vjeru i svoje redovničke zavjete, umrle su za osobu Isusa i one vrednote za koje je On živio i koje je navijestio svojim životom. Snagu su crpile u vjernosti u malom, bile su vjerne u malom služeći čovjeku bez obzira na vjeru i naciju. Ta vjernost u malom urodila je vjernošću u velikom, odnosno vjernošću u velikim kušnjama života, rekla je s. Krajačić, te je upozorila kako se ne može biti junak u velikom, ako se to svakodnevno ne vježba u vjernosti u malom. To je snažna poruka, osobito redovništvu, jer veći dio služenja Bogu i čovjeku skriven je očima svijeta. Da ne mislimo da to nema vrijednosti, ne znamo što će od koga Bog tražiti u određenom trenutku i kad će ta vjernost u malom doći do izražaja, rekla.

Podsjetila je, kako rijeka Drina čuva spomen na zavjet sestara krvlju potpisan, a crkva Kraljice Svete Krunice u Sarajevu koja će biti crkva posvećena njima od dana beatifikacije, čuva spomen na njihove zavjete izrečene riječima.

S. Krajačić pozvala je zagovor novim blaženicama, te na svečanost beatifikacije u Sarajevo.

Samo predstavljanje Drinskih mučenica bilo je popraćeno insertom iz filma, svjedočenje svjedoka don Ante Bakovića.

.

Znakovitost i ispunjenje redovničkog života kroz socijalnu zauzetost

s. Zdravka Leutar, ASC

Uvodno je naglasila, kako su redovnici osobe, poslanje koje su svojim primjerom i radom zauzete oko izgradnje Božjega kraljevstva. Predmet redovničkog razlučivanja oko toga što su pozvani činiti u svom vremenu uključuje dvije komponente čitati znakove vremena kako bi uočili izazove. Uzimajući u obzir posebnu karizmu družbe, s. Leutar je naglasila kako je svaka družba nastala s posebnom svrhom, koja se tijekom povijesti može prilagođavati vremenu i potrebama u kojima zajednica živi. Samo čitanje znakova vremena počinje s osobnim iskustvom današnjega svijeta, te je podsjetila kako se društvo uglavnom promatra kroz šest bitnih dimenzija ekonomija, politika, društvo, osoba, kultura, religija, te je kratko pojasnila svaku od njih.

Posebno govoreći o karizmi, rekla je kako pripadnost redovničkih zajednica Crkvi i njihova integrativnost proizlazi iz činjenice da su one nastale zbog neke konkretne potrebe Crkve i ljudi u određenom vremenu i na određenom prostoru. Različite su karizme, ciljevi i djelatnosti redovničkih zajednica. Karizma jedne redovničke zajednice može se koncentirati na jednu ili drugu dimenziju. U tom kontekstu s. Leutar je kao primjere istaknula Misionarke ljubavi Majke Terezije, te svoju družbu Klanjateljica Krvi Kristove.

U ovoj prigodi je predstavila i rezultate istraživanja „Kako vidite redovnika/redovnicu u Crkvi i društvu“. U odgovorima se između ostalo ističe kako redovnici imaju jednu važnu ulogu u Crkvi i društvu, a to je da Boga više ljube. Da u potpunosti odgovore na Isusov poziv: „Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?“ (Iv 21,15). Također se ističe kako zajednička karakteristika svih redovnika i redovničkih zajednica u današnjoj Hrvatskoj je da su redovnici/redovnice živi svjedoci prisutnosti Krista i njegove poruke ‘ljubavi’. U odgovorima se ističe i kako su danas redovnici i redovnice izuzetno potrebni i Crkvi i društvu. Prije svega njihovo je poslanje naviještanje Evanđelja ali i konkretan rad s ljudima. No, upozorava se kako nisu dovoljne samo karitativne ustanove. Treba imati programe osvješćivanja i izravnih pothvata. Opredjeljenje za siromahe danas moglo bi nas odvesti u ozbiljni izbor za ne–siromašne. U nepravednoj situaciji nejednakosti i tlačenja nužna je pravednija raspodjela dobara, što je nemoguće jer se bogataši i moćnici ne obraćaju i ne dijele svoje bogatstvo sa siromasima, ili siromasima daju samo ono što im je dužnost.

Zaključuje se, kako redovnici vlastitim životom trebaju pokazati da je moguć drugačiji način življenja, s drugim ciljevima, vrijednostima i prioritetima. Trebaju svjedočiti mističnu dimenziju života u kojoj Bog nije isključen, nego obogaćuje i oplemenjuje postojanje. Iskustvo molitve postaje iskustvo dubine po kojoj pojedinac pronalazi vlastite korijene u Bogu. Redovnici pronalaze Boga u svim stvarima i sve stvari u Bogu. Drugim riječima, redovnici su osobe koje su u životu ostvarile cjelovitost, sklad i mir. To su osobe zadovoljne sa sobom, s drugima, sa svijetom i s Bogom. Raduju se životu i njihova sreća je zarazna. Redovnici trebaju znati komunicirati te drugima prenositi ozdravljenje i smisao. Redovnici nisu savršeni, ali su pozvani na svetost života i Bog računa s nama krhkima da pokaže svoju moć…Njemu je sve moguće ako smo otvoreni Duhu, On vodi i mijenja, zaključila je s. Leutar.

.

Ostvarenje poslanja u poslušnosti

s. Katarina Maglica, OP

Redovnička poslušnost, redovnička zajednica i redovničko poslanje neminovno idu zajedno. Jedan redovnik bez poslušnosti ne može živjeti u zajednici, a redovnik ne može živjeti bez zajednice jer je to prirodni okoliš za njegovo formiranje kao redovnika. U toj zdravoj zajednici i zajedništvu on dobiva prvotno sve ono ljudsko što mu je potrebno: toplinu, razumijevanje, suradnju, pomoć, podršku, poticaj i ljubav. Ljubav ne može zamijeniti ni znanje ni obrazovanje ni bogatstvo, a tko ima ljubavi najbogatiji je čovjek na svijetu, naglasila je predavačica dodavši da u zajednici redovnik dobiva i ono božansko. Tu su molitva, klanjanje, euharistija te usklađivanje sebe s Bogom i čovjekom. Samo onaj koji je doživio Božju blizinu, ljubav, milost i toplinu može to isto dati drugima.

.

Odmah pohiti u susret… da bude s njim (Mk 5, 1-20.)

fra Mario Cifrak, OFM

Predavač je posebnim istaknuo mjesto, što Isus s hrama prenosi na sebe kao osobu, tj. on postaje središte okupljanja. U tom kontekstu je naglasio važnost susreta i svjedočenja, pronošenja. Da bi se izdržalo na tom putu Uskrsli nas hrabri svojom riječju i samim sobom, rekao je. Podsjetio je i na projekt Papinskog vijeća za novu evangelizaciju koji će se slijedeće godine održati u velikim gradovima „Misije u gradovima”. Katedrala će biti središnje mjesto evangelizacije, a obuhvaćat će čitanje evanđelja, biskupove kateheze upućene mladima, obiteljima, katekumenima, slavljenje sakramenta pomirenja da bi se privukla pažnja na ispovijed, zbog njezine velike antropološke vrijednosti, karitativnu gestu koja će pokazati da vjera koju ispovijedamo također i svjedočimo. Na to su prvenstveno pozvani biskupi i biskupije, ali i svi mi koji smo poput mnoštva koje ‘pođe za Njim’, rekao je predavač.

Govoreći o Isusu koga je kao Sina Božjeg prepoznao satnik pod križem, rekao je, kako Isus nije bio okupator poput Rimljana, nego je bio spreman umrijeti da bi čovjeka oslobodio od bolesti. To čini i kao Uskrsli za nas. To je novost novoga evanđelja. Toga možemo biti navjestitelji ako smo postali novi ljudi, iz susreta s Gospodinom oslobođeni od zla. Je li to kršćanska sreća u globaliziranom svijetu danas, upitao je na kraju fra Cifrak. Na kraju je podsjetio na veliki problem nepoznavanja Božje riječi, kao i vjere uopće u hrvatskom narodu. Stoga je redovnike i redovnice potaknuo na revnost u lectio divina. 

Izvor: http://www.redovnici.hr/index.php/vijesti/zapoceli_redovnicki_dani_u_zagrebu_i_splitu/

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2478
Ovaj mjesecOvaj mjesec19247
UkupnoUkupno7634125

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 61