Susret franjevačkih novaka Južnoslavenske konferencije – Slovenija 2011.

Nazarje – Sveta Gora, 22. – 25. rujna 2011.

Sudionici susreta: Novicijat  Livno – Gorica (BiH), Novicijat Trsat (HR), Novicijat Visovac (HR), Novicijat Humac (BiH), Novicijat Sveta Gora (SLO; organizator)

.

Četvrtak, 22. 9. 2011.

Nakon Svete Mise i doručka, u 8 sati krenuli smo s Visovca na put u Sloveniju, točnije do Nazarja. Stigli smo sretno u 15.30 sati na odredište. Pošto smo stigli prvi, smjestili smo se i čekali dok dođu ostali novaci i njihovi odgojitelji. U međuvremenu nam je gvardijan fra Damijan pokazao samostan. U 18 sati molili smo večernju (novaci sa Trsata, Humca, Livna, Svete Gore i mi s Visovca) s klarisama čija se kuća nalazi u blizini samostana. Potom smo imali večeru i zajedničko druženje i upoznavanje.

.

Petak, 23. 9. 2011.

Dan smo započeli s molitvom jutarnje u 6 i 30. Nakon doručka krenuli smo na cjelodnevni izlet. Najprije smo pogledali jezera Bohinj (najveće slovensko jezero) i Bled. Nakon što su nas domaćini počastili bledskom kremšnitom krenuli smo u Brezje, najveće slovensko Marijansko svetište. Tu smo imali Svetu Misu koju je predvodio gvardijan samostana na Svetoj Gori, fra Bogdan Knavs. Nakon ručka krenuli smo prema Ljubljani. Prvo je odredište bio franjevački samostan i crkva sv. Franje, a zatim smo razgledali samostan i pastoralni centar sv. Ante u Ljubljani. Tu se nalazi i postulatura. Nakon toga smo se žičarom popeli na vidikovac kako bi dobili panoramski pogled na Ljubljanu. Već se spustila večer pa je došlo i vrijeme za večeru koja je bila kod bogoslova na Tromostovju. Nakon večere razgledali smo crkvu Navještenja Gospodinova i krenuli prema Nazarju gdje smo bili smješteni sve dane putovanja.

.

Subota, 24. 9. 2011.

Nakon Svete Mise i doručka svaki je Novicijat ukratko predstavio povijest vlastitog samostana i život zajednice. Predstavljen je i novi broj lista Novicijat. Potom smo krenuli u Velenje gdje smo posjetili Muzej Rudarstva Slovenije koji se nalazi na dubini od 180 m. Slikavanje nije bilo dopušteno, a nosili smo i zaštitna odijela i kacige. Rudnik je još uvijek u pogonu te na dan iskopaju od 18 do 24 tisuće tona ugljena. Službu čitanja molili smo u crkvi sv. Mihovila u Velenju. Nakon toga, vratili smo se u Nazarje te nakon ručka igrali nogomet. Pobjednici su bili novaci sa Trsata. Molitva večernje i večera bili su također u Nazarju. 

.

Nedjelja, 25. 9. 2011.

Nakon jutarnje molitve i doručka zaputili smo se prema Svetoj Gori gdje se nalazi novicijat provincije sv. Križa. Tu smo slavili Svetu Misu koju je predvodio provincijal provincije sv. Križa fra Stane Zore. Tada smo svi zajedno krenuli na ručak nakon čega je uslijedio oproštaj i rastanak. Na Visovac smo se vratili oko 22 sata.

Sljedeće godine naš Novicijat uređuje novi broj lista Novicijat i organizira susret novaka. Mir i dobro!

Fotografije 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas110
Ovaj mjesecOvaj mjesec44925
UkupnoUkupno7511758

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 49