Proložac- Proslava sv. Mihovila, zaštitnika župe

Blagdan sv. Mihovila arkanđela, svog župnog patrona, vjernici drevne imotske župe Proložac svečano su proslavili na njegov blagdan 29. rujna. U župnoj crkvi posvećenoj svetom arkanđelu, borcu protiv zla, koncelebrirano euharistijsko slavlje je počelo procesijom oko crkve i kroz selo, na kojem su imotski policajci u pratnji vjerničkog mnoštrva ponijeli urešeni kip nebeskog zaštitnika.

Uz župnika fra Vinka Gudelja i još trojicu franjevaca, svečanu svetu misu je predvodio fra Frano Laco, župnik susjedne župe Zmijavci. U svojoj zanimljivoj i oštoumnoj propovijedi istaknuo je vrebanje zla u svijetu i među mladim ljudima. Tvrdi da zlo nastaje onda kada čovjek nije svjestan da je prisutno i kada zlo uvjeri čovjeka da ljudsko vrijeme je nadoknadivo i povratno. Posebnu pozornost u borbi protiv zla je imao sv. Mihovil koji je anđeo nad anđelima jer se istaknuo u borbi protiv Lucifera, dobrog i poniznog anđela koji je poželio postati Bog. Mihovil je imao hrabrosti stati ispred Lucifera i usprostavit mu se. Upravo ta njegova hrabrost trebala bi biti vodilja svom vjerničkom puku da ne odustaju u svojim ciljevima, da se bore za ono dobro i potrebno za zdravu obitelj i društvo.

Dan sv. Mihovila osim vjerničkog puka i policijske postave Imotski, blagdan sv. Mihovila slavili su i djelatnici i učenici Osnovne škole "Ivan Leko". Zbog svetkovine sv. Mihovila nije bilo nastave pa su u svečanoj procesiji sudjelovala i sva školska djeca s ravnateljem i učiteljima.

Svečano misno slavlje pjesmom je animirao veliki župni zbor pod ravnanjem s. Filipe Smoljo. Za proslavu sv. Mihovila župljani su se pripremali trodnevnicom koju su predvodili župnik i župni vikar. Nakon misnog slavlja djeca iz škole su ispred župne crkve su otpjevali i otplesali tradicionalno imotsko kolo.

Fotografije 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Sinj: Proslava Velike Gospe 2019.

************

Plina Stablina: Proslava Velike Gospe 2019.

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2182
Ovaj mjesecOvaj mjesec52364
UkupnoUkupno7042095

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 79