Stuttgart: Slavlje Gospe VHKZ i mladomisničko slavlje fra Ivana Rozića

Ove godine u Stuttgartu je bilo dvostruko slavlje na svetkovinu Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta: Gospina svetkovina i  mladomisničko slavlje fra Ivana Ante Rozića.

Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta najstariji je Marijin lik u hrvatskoj umjetnosti, pronađen u ruševinama Zvonimirove bazilike u Biskupiji kod Knina. Izrađen je u 11. stoljeću u doba obnove hrvatske državnosti. Papa bl. Ivan Pavao II. blagoslovio ga je kao hrvatsku Gospu hodočasnicu. Naša stuttgartska zajednica vjerno čuva taj Gospin lik. Gospa je naša najvjernija odvjetnica i pratiteljica hrvatskog naroda dugih 13 stoljeća naše povijesti. Zahvalni za sva dobra i puni nade za Njezinu pomoć u našoj budućnosti i ove godine  smo zahvalili Majci na svim darovanim dobročinstvima.

Član naše Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i dijete stuttgartske Zajednice fra Ivan Ante Rozić rođen je u Stuttgartu 1985. godine. Mladu misu je proslavio u župi svoga podrijetla, Kongori kod Tomislavgrada 7. kolovoza ove godine. Budući da je većina njegove rodbine i prijatelja u Stuttgartu, proslava njegova svećeništva ponovno je bila u Stuttgartu. Svečanu svetu misu u crkvi sv. Eberharda s početkom u 15 sati predvodio je fra Ante Ivan Rozić, a propovijedao provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. fra Željko Tolić.

U procesiji su djeca, mladi i stariji u narodnim nošnjama svih hrvatskih krajeva te s Gospinim pralikom zanosno pjevali uz pratnju našeg mješovitog zbora  te zbora mladih u prepunoj katedralnoj crkvi sv. Eberharda u srcu Stuttgarta otvorili svoje hrvatsko srce. Svehrvatski zanos i ponos ove zajednice koja kao rijetko koja hrvatska zajednica izvan Domovine  ima milost da je Crkvi i narodu dala svećenika, osjećao se na svakom koraku.

Uz mladomisnika i o. provincijala u koncelebraciji je bilo 6 svećenika, uz dvojicu đakona. O. Provincijal je u svojoj propovijedi naglasio ulogu nebeske Majke od prvih vremena kršćanstva u Hrvata, njezinu ulogu u trnovitoj hrvatskoj povijesti i njezin moćni majčinski zagovor koji nas prati sve do naših dana. U Njezine je ruke preporučio i našeg mladomisnika, sa željom da bude na ponos Bogu i narodu, da predano služi u svojoj prvoj povjerenoj mu službi dušobrižnika Hrvata u Berlinu.

Na kraju misnog slavlja mladomisnika je pozdravio fra Nediljko Brečić, sadašnji voditelj Zajednice, a g. Mario Perić, predsjednik Župnog vijeća mladomisniku je uručio dar I Pad 2. I mladomisnik je uputio riječi zahvala za svima koji su ga molitvama i na druge načine pratili na njegovu putu do oltara Gospodnjega.

Poslije svete mise u Haus der Katolischen Kirche, uz crkvu, organizirano je slavlje uz mnoštvo hrvatskih kulinarskih specijaliteta. Oko 1300 Hrvata i naših njemačkih gostiju ostalo je slaviti uz pjesmu i svirku tamburaškog sastava iz Reutlingena.

Fotografije 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1598
Ovaj mjesecOvaj mjesec53327
UkupnoUkupno7520160

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 73