Vukšić (Lišane): Proslava sv. Mihovila

U crkvi sv. Mihovila u Vukšiću (župa Lišane Ostrovičke) proslavljena je svetkovina sv. Mihovila, zaštitnika filijalnog mjesta Vukšića, u četvrtak 29. rujna 2011. godine. Iako se, u isto vrijeme, sv. Mihovil slavi u Šibeniku, na razini grada i biskupije, sabralo se mnoštvo puka iz Vukšića, susjednih mjesta župe Lišane Ostrovičkih i drugih susjednih župa.

Misu je predvodio i propovijedao, uz koncelebraciju fra Joze Jukića, mjesnoga župnika, fra Ilija Mikulić, župnik župe sv. Ilije iz Kljaka. Mješoviti crkveni zbor iz Vukšića, udružen s pjevačima iz cijele župe i pod ravnanjem s. Ljiljane Radaš, zborovođe i katehistice pjevao je tradicionalnu pučku „Vukšićku misu“ za vrijeme slavlja.

U svojoj nadahnutoj i poticajnoj propovijedi fra Ilija je istaknuo, prema kršćanskom motrištu, ulogu anđela i arkanđela u povijesti spasenja. Anđeo, prema izvornom hebrejskom i grčkom jeziku, znači poslanik, vjesnik, glasnik. To je naziv za vječna bića prisutna u mnogim religijama, čija je dužnost da služe Bogu ili bogovima. Uloga anđela je slavljenje Boga i prenošenje poruka ljudima. Postoji hijerarhija anđela. Jedna skupina anđela nazivaju se arkanđelima među kojima su najpoznatiji Mihovil, Gabrijel i Rafael koji se spominju u Bibliji. Propovjednik je, na kraju, konstatirao „Crkva koja ne služi, ne služi ničemu“ te zaključio „mi smo pozvani i poslani da, poput sv. Mihovila, u svom vremenskom razmaku koji nam je darovan od Boga, otkrivamo svoje mjesto i ulogu u povijesti spasenja i da služenjem Crkvi i društvu u kojem živimo i radimo, posredujemo vrednote Kraljevstva Božjega.

Poslije popričesne molitve, fra Jozo, župnik zahvalio je Bogu, sv. Mihovilu, fra Iliji, s. Ljiljani, članovima zbora i suradnicima te sabranom Puku. Potom je Zbor zajedno s cijelim Pukom pjevao tradicionalnu „vukšićku“ zahvalnu pjesmu „Budi hvaljeno“.

Nakon mise vjernici su pohodili grobove pokojnika iz svojih obitelji, zapalili svijeće, stavili cvijeće i pomolili se za njih te zaključili zamolbom „pokoj vječni daruj im Gospodine…“! Potom su, zajedno sa svojim gostima nastavili slavlje „Mijelje“ (Sv. Mihovila“) za obiteljskim stolom. 

Fotografije 

Tekst i foto: Marko Mane Ledenko
 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas4272
Ovaj mjesecOvaj mjesec55743
UkupnoUkupno7439443

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54