Split-Trstenik: Svečano zavjetovanje

U srijedu, 12. listopada 2011. godine u crkvi Presvetog Otkupitelja u Splitu na Trsteniku za vrijeme euharistijskog slavlja u 18 sati naša četiri bogoslova fra Šimun Markulin iz Župe Svih svetih (Hrvace), fra Antonio Mravak iz Župe Svih svetih (Gala), fra Lazar (Ivica) Perica iz Župe Našašća Sv. Križa (Vodice) i fra Ivan Vuletić iz Župe Presvetog Trojstva (Slivno) položili su svečane zavjete u ruke provincijala dr. fra Željka Tolića. U koncelebraciji su bili dr. fra Šimun Bilokapić, gvardijan samostana O. fra Ante Antića, dr. fra Domagoj Runje, magistar bogoslova, fra Jure Šimunović, meštar novaka, i još 35 svećenika. Na slavlju zavjetovanja sudjelovali su roditelji, prijatelji i kolege studenti.

Novozavjetovanici (s lijeva): fra Šimun, fra Antonio, fra Ivan i fra Lazar (Ivica)
.

Na početku slavlja fra Domagoj Runje, magistar bogoslova, predstavio je četvoricu kandidata za zavjetovanje, a zatim je o. Provincijal u uvodu pozdravio braću svećenike, časne sestre, novake i bogoslove, roditelje i prijatelje kandidata za zavjetovanje“. Pozdravljajući četvoricu zavjetovanika o. Provincijal je naglasio kako su „ovo izuzetni trenuci u jednoj redovničkoj zajednici jer se redovnička zajednica pomlađuje svojim članovima. Dug je put do svečanih zavjeta. Do ovoga trenutka pratile su naše molitve kao i molitve vaših roditelja. Nadam se da će tako i ubuduće biti. Sada molimo da ovo što ćemo slaviti bude dostojno, uzvišeno i sveto da se uvijek možemo sjećati ove milosti Gospodnje“.

Poslije Evanđelja o. Provincijal je upitao zavjetovanike „Pradraga braćo, što tražite od Boga i od njegove Crkve?“, na što su oni odgovorili „da zavjetujući Pravilo i život u Redu manje braće možemo slijediti nauk i stope Gospodina našega Isusa Krista sveto djelujući do smrti“.

Na početku propovijedi o. Provincijal je naglasio kako ova četiri mladića, franjevca i redovnika, fra Šimun, fra Antonio, fra Lazar i fra Ivan stavljaju svijet naopačke jer danas mnogi pokušavaju stvarati novi model čovjeka koji će biti odijeljen od Boga. U neposrednoj pripravi, koju su imali mjesec dana, oni su shvatili i odlučili da je njihov život – život po uzoru na svetoga Franju. Zbog svega onoga što se događa oko nas ovo slavlje zavjetovanja je čin hrabrosti ove četvrice mladića. Osim toga, istakao je o. Provincijal, ovo slavlje je i nadnaravni događaj jer nisu oni izabrali Boga nego je Bog izabrao njih. Oni su hrabro odgovorili na njegov poziv po primjer u kako je živio sv. Franjo Asiški. Stoga, u ovom trenutku slavimo nešto veliko i uzvišeno.

O. Provincijal, na temelju riječi sv. Pavla iz poslanice Galaćanima, obraćajući se zavjetovanicima, rekao je: „Draga mlada braćo, vi ćete nositi biljege Kristove, rane Kristove, ali ne možda one vidljive nego one nevidljive, duhovne i svete rane koje će od vas zahtjevati vašu odgovornost, nesebičnost i požrtvovnost, vašu bezrezevnu ljubav i povjerenje u Isusa Krista. Svatko tko želi nasljedovati Krista mora uzeti svoj križ, kako kaže današnje Evanđelje“, i zatim je istakao kako nema čovjeka koji ne pozna križ i križeve u svom životu. Križ imaju i svećenici i roditelji i svaki drug čovjek. Međutim, važno je znati dati odgovor kako ćemo nositi križ. Evanđelje nam daje odogovor kada govori o prihvaćanju križa po primjeru Isusa Krista koji će pomoći nositi križ.

Na kraju, o. Provincijal je preporučio mladoj braći da nikada ne zaborave i zanemare tko su i što su kao ni zajednicu iz koje dolaze, zajednicu koja je dala na svim poljima mnoge časne ljude koji su ostavili prepoznatljivi trag svoga franjevaštva u ovoj zajednici.

Nakon homilije fra Željko Tolić, provincijal, postavljao je pitanja zavjetovanicima o njihovoj spremnosti da se posvete Bogu i nastoje oko savršene ljubavi po Pravilu i Konstitucijama Reda manje braće. Poslije pjevanih Litanija, fra Šimun Bilokapić, gvardijan, i fra Stipe Nimac, domagistar, pristupili su predsjedateljevu sjedalu i stojeći vršili ulogu svjedoka. Zavjetovanici su pojedinačno pristupali o. Provincijalu i čitali obrazac zavjetovanja. Nakon toga novozavjetovani redovnici su kleknuli a o. Provincijal je nad njima molio blagoslovnu molitvu „Bože, izvore i začetniče svake svetosti“, iz koje donosimo damo dio molitve: Pogledaj, Gospodine, ovu našu braću koje si svojom providnošću pozvao da nasljeduju siromašnoga i poniznog Franju, ljubitelja križa. Pošalji u njih puninu darova tvojega Duha da ono što su danas po tvome daru radosno i veselo obećali, svetim djelovanjem do kraja života vjerno opslužuju. Nek se stalno utvrđuju u pravoj poniznosti, nek plamte žarom Kristove ljubavi i toplinom bratske dobrohotnosti. Nek uvijek daju prednost zahtjevima svete poslušnosti, slijede uzvišeno siromaštvo, budu strpljivi, i gaje duh svete molitve i pobožnosti. Nek njihov život izgrađuje majku Crkvu, promiče spasenje svijeta, i bude blistav znak nebeskih dobara“. Poslije svečanog blagoslova i čestitanja o. Provincijala i subraće novozavjetovanim redovnicima, nastavljeno je na uobičajen način euharistijsko slavlje.

Na kraju slavlja, fra Domagoj Runje, magistar bogoslova, čestitao je novozavjetanovoj braći, zahvalio braći svećenicima, časnicima sestrama, novacima i bogoslovima, roditeljima i prijateljima. Posebno je zahvalio o. Provincijalu i svjedocima fra Šimunu Bilokapiću, gvardijanu, i fra Stipi Nimcu, domagistru. Potom je pročitao dvije čestitke koje su uputile ss. klarise iz Splita i bogoslovi Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Fra Domagoj je sve pozvao na druženje i zakusku u dvorani samostana O. fra Ante Antića.

.

Prilozi:

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas3170
Ovaj mjesecOvaj mjesec63419
UkupnoUkupno7530252

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 130