Iz Generalnih konstitucija o zavjetovanju

Generalne konstitucije Reda manje braće (2005.) u prvom poglavlju pod naslovom „Opsluživati sveto Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista“ donose način na koji se izražava „Zavjetovanje“ kao i tumačenje zavjeta poslušnosti, siromaštva i čistoće:

 

Zavjetovanje

Čl. 5

§ 1. Ispunjavajući potpunije krsnu posvetu i odgovarajući božanskome pozivu, braća se zavjetovanjem poslušnosti, siromaštva i čistoće, koje trebaju živjeti prema duhu sv. Franje, posve predaju Bogu kojega ljube iznad svega (usp. LG; 44.), sklapaju savez s Bogom, te njihov život postaje kao trajna žrtva prinošena Bogu u ljubavi (usp. ZKP 607,1.).

§ 2. Zavjetovanje se u našemu Redu u rukama zakonitoga ministra izražava ovako:

Na hvalu i slavu Presvetoga Trojstva.

Ja, brat N. N., jer mi je Gospodin udijelio ovu milost da Evanđelje i stope Gospodina našega Isusa Krista izbližega slijedim, pred prisutnom braćom, u tvojim rukama, brate N. N., čvrstom vjerom i voljom: zavjetujem Bogu Ocu svetome i svemogućemu da ću sve vrijeme svoga života (ili: na ... god.) živjeti u poslušnosti, bez vlasništva i u čistoći; ujedno se obvezujem na život i Pravilo Manje braće što ga je potvrdio papa Honorije, te se obvezujem da ću ga vjerno obdržavati sukladno Konstitucijama Reda Manje braće.

Predajem se, stoga, svim srcem ovome bratstvu da bih, učinkovitim djelovanjem Duha Svetoga, vođen primjerom Marije Bezgrješne, zagovorom Oca našega svetoga Franje skupa sa svim svetima, i uz vašu bratsku pomoć, mogao ustrajno težiti savršenoj ljubavi u služenju Bogu i Crkvi i ljudima.

 

Čl. 6

§ 1. Redovničkim zavjetovanjem braća obećaju javnim zavjetom da će obdržavati tri evanđeoska savjeta, posvećuju se Bogu po službi Crkve i pritjelovljuju se Redu manje braće s pravima i dužnostima koje određuje opće i vlastito pravo (usp. ZKP 607,1; ZKP 654).

§ 2. Braća su pak dužna ne samo vjerno i potpuno obdržavati evanđeoske savjete, nego također uskladiti život s Pravilom svetoga Franje, ovim Generalnim konstitucijama i drugim propisima vlastitoga prava, te tako težiti za savršenstvom svoga staleža (usp. ZKP 598,2).

 

Čl. 7

§ 1. Zavjetom poslušnosti braća se, slijedeći Isusa Krista, ,,koji je položio svoju volju u volju Očevu”(2P 10), odriču samih sebe (usp. Mt 16,24), podlažu vlastitu volju zakonitim ministrima i gvardijanima ,,u svemu što su Gospodinu obećali da će obdržavati” (PPr 10,3) da tako potpunije ostvare zrelost svoje osobe i slobodu djece Božje (usp. PC 14).

§ 2. Sva su braća dužna, na dobro Crkve i Reda, iskazivati osobitu poslušnost i poštovanje generalnom ministru, zakonitom nasljedniku svetoga Franje, kao znak jedinstva i zajedništva cijeloga bratstva (usp. PPr 1,3).

§ 3. Neka braća „ljubavlju duha dragovoljno služe i slušaju jedni druge” (NPr 5,14), zajedno tražeći znakove volje Gospodina Boga.

 

Čl. 8

§ 1. Zavjetom siromaštva Manja se braća, slijedeći Isusa Krista „koji je za nas postao siromašan na ovome svijetu” (PPr 6,3), odriču prava na korištenje i raspolaganje vremenitim dobrima bez dozvole ministara i gvardijana; a poslije svečano položenog zavjetovanja odriču se i prava vlasništva te se kao ponizne sluge povjeravaju providnosti Oca nebeskoga (usp. ZKP 600).

§ 2. Imajući na pameti da najuzvišenije siromaštvo proizlazi od Krista i njegove siromašne Majke i sjećajući se riječi Evanđelja: „Prodaj sve što imaš i podaj siromasima” (Lk 18,22) braća neka nastoje imati zajedničku sudbinu sa siromasima.

§ 3. Siromašnom životu Manje braće nije dosta da se u upotrebi stvari posvema podvrgavaju ministrima i gvardijanima, nego treba da budu siromašni stvarno i u duhu, da provode radin i trijezan život (usp. 2P 47; ZKP 600), i neka se vesele prema Kristovu primjeru „kad susretnu na putu jednostavne i prezrene osobe, siromašne, slabe, bolesne, gubave i prosjake” (usp. NPr 9,2), i neka to jasno očituju pojedinačno i zajednički, pa i u novim oblicima.

 

Čl. 9

§ 1. Zavjetom čistoće braća, „radi kraljevstva nebeskog” (Mt 19,21), sprovode život beženstva u čistoći duše (usp. OP 16,2; ZKP 599) i tijela, da nepodijeljena srca misle na ono što je Gospodnje (1Kor 7,34) i u evanđeoskom i bratskom životu ljube „svim žarom, svim osjećajima, svom nutrinom, svom željom i voljom Gospodina Boga” (NPr 23,8).

§ 2. Neka sva braća smatraju čistoću kao dar Božji jer je znak budućega svijeta i izvor obilatije plodnosti; da očuvaju taj dar, neka upotrijebe sva naravna i nadnaravna sredstva koja Crkva i Red preporučuju (usp. ZKP 599).

§ 3. Neka ministri, gvardijani i sva braća ne zaborave da se čistoća sigurnije čuva kad u zajedničkom životu vlada ljubav; stoga neka bdiju da se u bratstvu njeguje bratska ljubav (usp. PC 12).

§ 4. Da bi živjeli zavjet čistoće, neka braća čuvaju neokaljanost srca i neka nastoje ponizno i pobožno promatrati sva stvorenja, svjesni da su ona stvorena na slavu Božju (usp. ZKP 578,1).

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Dan sjećanja na razaranje samostana

************

Vinjani: Sjednica Područnog vijeća OFS-a

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas311
Ovaj mjesecOvaj mjesec40399
UkupnoUkupno7507232

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 30