Split: Obiteljska tribina „Kao Marija – Roditelji prvi odgajatelji“

Obiteljska tribina pod naslovom „Kao Marija – Roditelji prvi odgajatelji“ održana je 13. listopada u pinakoteci Samostana Gospe od zdravlja u Splitu. Predavač je bio fra Petar Lubina, a moderatorica Danijela De micheli Vitturi dr. med. U glazbenom dijelu programa nastupile su Nikolina De Micheli Vitturi, sopran, Marijana Munitić, alt i Pero Prosenica glasovir.

U prvom dijelu izlaganja, predavač je govorio o roditeljima BDM, a kako o njima nema zapisa u Svetom pismu, osvrnuo se na apokrifne spise koji ih spominju. Zatim je prikazao Mariju i Josipa kao uzorne roditelje, o kojima najviše govori sv. Luka. Bog je htio da Isus ima roditelje ovdje na zemlji i da Isus odraste u obitelji.

U drugom dijelu predavanja fra Petar je naglasio što je današnjim roditeljima najpotrebnije  u podizanju i odgajanju djece i u čemu im Josip i Marija mogu biti uzori. Moderni roditelji bježe od odgovornosti i teško se održavaju u zajedništvu, česte su rastave braka,  sve je manje proširenih obitelji.  a sve više nuklearnih u kojima su roditelji jedini odgajatelji djece i bez pomoći u kući. Ustanove za starije i nemoćne  i jaslice za malu djecu ne mogu u potpunosti zamijeniti toplinu obiteljskog doma. Izazovi roditeljima odgojiteljima naviru sa svih strana. Za održanje obitelji u današnjem svijetu fra Petar je naglasio važnost obiteljske molitve, koja treba biti dinamična i prilagođena članovima obitelji i da uključi  djecu u kreiranju zajedničke molitve.

Na kraju je predavač kroz odgovor na pitanje sudionice naglasio da je ljubav prva zapovijed za život i odrastanje u obitelji i prevenciji zanemarivanja djece i starih roditelja.

Danijela De Micheli  Vitturi

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas4286
Ovaj mjesecOvaj mjesec55757
UkupnoUkupno7439457

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 84