Kelkheim: Intrigantna povijest fojničke Ahdname

U subotu 15. listopada u dvorani Hrvatske katoličke župe Main-Taunus/Hochtaunus u Kelkheimu predavanje o intrigantnoj povijesti fojničke Ahdname održao je akademik Srećko M. Džaja iz Münchena. Predstavljanje je organizirala Udruga đaka i prijatelja Franjevačke klasičke gimnazije Visoko – podružnica u Njemačkoj i ovdašnja hrvatska župa. Sve je na početku pozdravio župnik fra Marinko Vukman, a potom je uveo u predstavljanje dr. Jozo Džambo iz Münchena, koji je ujedno i vodio diskusiju.

Predavač povjesničar akademik Džaja je podsjetio kako je Ahdnama bosanskih franjevaca temeljni dokument, kojim je islamsko-osmanlijski zakonodavac legitimirao prisutnost i djelovanje bosanskih franjevaca u Osmanlijskom carstvu nakon osvojenja Bosanskog Kraljevstva 1463. godine. Povijest Ahdname jednako je burna kao i povijest bosanskih franjevaca. Kao ni brojni franjevački samostani i crkve, ni Ahdnama u svom izvodnom obliku nije preživjela. Uz nekoliko prijepisa i prijevoda sačuvao se i jedan rekonstruirani oblik tog dokumenta, koji je u političkom i pravnom pogledu fungirao kao original (danas u Franjevačkom samostanu u Fojnici). Predavač je dao kratak prikaz političkih prilika i pravnog okvira u kojima je Ahdnama nastala, te analizu tog dokumenta i njegove uloge u političkoj praksi. Riječ je o Ahdnami i kao metafori za kojom se poseže u suvremenom bosansko-hercegovačkom političkom životu, istaknuo je akademik Džaja. Predavanje je održano u sklopu godišnje skupštine podružnice za Njemačku Udruge đaka i prijatelja Franjevačke klasične gimnazije Visoko, koje je predsjednik Mijo Nujić. Udruga je osnovana 1996. godine, a danas broji 250 članova. Dosad je organizirala nekoliko znanstvenih skupova i objavila deset knjiga i zbornika. Na predavanju je bio i generalni konzul Generalnog konzulata R. Bosne i Hercegovine iz Frankfurta Nikica Džambo sa suprugom i više franjevki Bosansko-hrvatske provincije iz Mainza na čelu s prijestonicom kuće s. Auksilijom Milić.

Sutradan, u nedjelju 16. listopada, članovi udruge sudjelovali su u misnom slavlju koje je u crkvi Sv. Dionizija u Kelkheimu predvodio kustos muzeja i biblioteke u franjevačkom samostanu u Fojnici fra Janko Ljubos koji je i propovijedao, uz koncelebraciju župnika fra Marinka, fra Filipa Mimice iz Münchena te uz asistenciju đakona iz Giessen Mate Valjana i iz Stuttgarta Ivana Jeleča.

Misno slavlje uveličao je domaći mješoviti zbor pod vodstvom i orguljskom pratnjom s. Magdalene Višić i zbor Udruge pod vodstvom Ilije Bošnjaka. Na kraju je uime Udruge đakon Valjan fra Marinku darovao prigodnu sliku akademskog slikara Marijana Dadića.

Tekst i snimka: Adolf Polegubić

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1215
Ovaj mjesecOvaj mjesec54941
UkupnoUkupno7521774

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 815