Zbornik radova "Fenomen savjesti" s prošlogodišnjega simpozija KBF-a u Splitu

Za vrijeme prvoga dana XVII. međunarodnoga teološkog simpozija koji organizira Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu predstavljen je, u četvrtak 20. listopada u dvorani KBF-a u Splitu, zbornika radova s prošlogodišnjega simpozija pod naslovom "Fenomen savjesti". O zborniku, koji je objavila Crkva u svijetu, govorili su: prof. dr. Mladen Parlov i dr. Mirko Klarić. Moderator predstavljanja Zbornika bio je doc. dr. Šimun Bilokapić. Simpozij je „pokušao ponajprije dati jedan nužno veoma fragmentarni prikaz nekih od aktualnih pristupa i vrednovanja fenomena savjesti, ali i posredovati jedan interdisciplinarni uvid u trenutačni standard katoličkog govora o savjesti“,naglašavaju u predgovoru Zbornika njegovi urednici dr. Nikola Bižaca, dr. Jadranka Garmaz i dr. Josip Dukić.

U uvodnom izlaganju A. Vučković (Split) analizira tri filozofska pristupa fenomenu savjesti (Sokrat, M. Heidegger, H. Arrendt). Premda poimanja smisla i funkcioniranja savjesti Heideggera i Arendtove ne postuliraju izričitu vezu savjesti i transcendentno-božanske stvarnosti, razvidna je nedvojbena komunikacija njihova vrednovanja savjesti s percepcijom pojma savjesti u značajnom dijelu suvremene kulture života. O načinu na koji genezu, ulogu i funkcioniranje fenomena savjesti tumače neki od utjecajnih autora i škola moderne i suvremene psihologije kao što su psihoanalitički, bihevioristički, humanistički i kognitivni pristup, riječ je u prikazu I. Živkovića (Zagreb).

Biblijsko utemeljenje savjesti pruža analiza M. Vidovića (Split). Savjest biblijski shvaćena u konačnici se dade opisati kao posrednička instanca zahvaljujući kojoj objektivno-načelna Božja volja biva pretočena u subjektivno pravilo primjereno konkretnoj situaciji ljudskog subjekta. Specifično katoličkom moralno-teološkom pristupu savjesti posvećeno je izlaganje E. Schockenhoffa (Freiburg).

Na pozadini klasičnih pristupa savjesti kroz povijest teologije ali i nekih aktualnih pristupa savjesti, autor se usredotočuje na prikaz i vrednovanje “stvaralačke naravi savjesti”. Pritom pokazuje kako je “stvaralačka savjest” najprimjereniji instrument življenja Evanđelja u novim životnim uvjetima. Dogmatsko teološki razmišlja o savjesti I. Raguž (Đakovo). Opisujući značenje i funkcioniranje savjest s trinitarno-analoške i povijesno-spasenjske točke gledišta, autor vidi na prostoru Crkve privilegirano mjesto ne samo primarnog ozbiljenja savjesti već i mjesto njezina “proširenja”, oblikovanja i rasta. A. Bucher (Salzburg) u svom radu najprije podastire kratak povijesni pregled tematike savjesti u katoličkoj religijskoj pedagogiji sve do suvremene krize savjesti. Budući se mlađa katolička religijska pedagogija shvaća kao interdisciplinarna te također usvaja relevantne spoznaje socijalnih i humanstičkih znanosti, autor se pita što konkretno znamo o razvoju savjesti? U trećem dijelu autor nudi nekoliko teza za prikladan odgoj savjesti koji ima za svrhu odgovornu savjest.

Dva završna doprinosa bave se recepcijom pojma savjesti na razini dvaju nedvojbenih izraza suvremenoga kulturnog pejzaža. Tako L. Baugh (Rim) pokazuje na temelju analize nekih od umjetnički i misaono angažiranih filmskih ostvarenja kreativnu razigranost u filmskim pristupima fenomenu savjesti, ali i prepoznatljivost raznih filozofsko-religijskih utjecaja koji karakteriziraju govor o etici i savjesti unutar dotičnih filmskih naracija. Tekst B. Vidovića (Split) bavi se logoterapijom V. Frankla i to pod vidom proučavanja uloge i načina funkcioniranja savjesti unutar terapijskog procesa uočavanja i prihvaćanja smisla života. Ishod simpozijskih izlaganja aktualnih diskusija i njihovih dometa na temu savjesti upućuje na zaključak da se povijest promišljanja i poimanja savjesti nastavlja u društvu i Crkvi te da suvremeni znanstveni uvidi i novi etički problemi zahtijevaju od teologije daljnje uranjanje u narav, značenje, funkcioniranje i načine oblikovanja savjesti.

Silvana Burilović

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas4320
Ovaj mjesecOvaj mjesec55791
UkupnoUkupno7439491

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41