Šibenik–Varoš: Proslavljen Svjetski dan misija i blagdan Isusa Nazaranina

Jutarnju sv. misu slavio je fra Ivan Vidović, župnik, a propovijedao je fra Ante Vukušić, župnik Župe Gospe od Zdravlja – Dubrava, i nekadašnji  misionar u Africi. Misu za djecu i mlade slavio je i propovijedao fra Perica Maslać, župni vikar. Djeca su izvela prigodni recital pod nazivom Evanđeoski zvuci, uz pratnju s. Mirjane Pavić i župnog dječjeg zbora. Prigodom Svjetskog dana misija djeca su izradila i kutijice za pomoć misijama, pod geslom „Djeca za djecu“. Novac kojeg djeca skupe proslijedit će se ogranku nacionalne uprave Papinskih misijskih djela, Djelu svetog djetinjstva.

Večernju misu slavio je i propovijedao fra Ante Vukušić, svjedočeći radost vjere i pobožnosti naše afričke braće. Veselim i radosnim osmjehom fra Ante je dotakao mnoga srca vjernika, ističući kako i papa Benedikt XVI. poručuje da je Crkva po prirodi misionarska i da uvijek i svugdje gradimo zajedništvo tako da se Božja riječ čuje do nakraj zemlje i da svi ljudi na svijetu u zajedništvu budu njom zahvaćeni. Cijela je Crkva misijska Crkva – poslana svijetu. Misije se događaju na svakom koraku, gdje god žive nositelji vjere. To je posebno zvanje kada Bog šalje one koje je izabrao, ponekad čak i daleko od najbližih. To je ono poslanje kad zaboravljaš na sebe i sve što nas veže. To je sloboda duha za poslanja drugima i Bogu, angažirano tražeći načine da se ispuni molitvom, naviještanjem i djelima ljubavi. Svatko je od nas pozvan biti misionar - donijeti Radosnu vijest - onima koji nisu čuli za Krista, ali i onima koji su čuli, ali su uslijed životnih okolnosti  zaboravili na njega. Važno je biti sudionikom evangelizacije i nove evangelizacije te svima onima koji nisu upoznali Boga i onima koji su ga zaboravili donijeti i pokazati lijepo Božje lice – zaključio je fra Ante propovijed.

Blagdan Isusa Nazaranina povezan je s misijama, stoga nam je reći koju riječ o njemu. U nekom gradu Afrike, zvanom Sv. Mihovil, u tvrđavi Marmara, bila je čudotvorna prilika Isusa Nazaranina, koju su kršćani štovali i pazili na nju kao na najdragocjenije blago. Dogodi se kobna nesreća kada Turci osvojiše grad i tvrđavu te odnesoše sa sobom sve svete slike iz crkve, kao i priliku Isusa Nazaranina. Kršćani su žalili za svetim slikama, a posebno za svetom prilikom. Ovo se dogodilo godine Gospodnje 1681. Doprla je ova vijest do redovnika Reda Presvetog Trojstva, ustanovljena za otkupljenje i izbavljenje kršćana iz ruku turskog sužanjstva. Oni odmah, snagom Duha Božjega, pohitiše u nevjerničko kraljevstvo, da spase svetu priliku i što više nevoljnih kršćana.

Godine 1682. – nakon teških muka i protivština, uz Božju pomoć – izbaviše iz turskog ropstva 200 kršćana i obljubljenu priliku Isusa Nazaranina. Kao uspomenu na izbavljenje iz turskog ropstva nosi ova prilika na prsima škapular od bijelog sukna s križem crvene i plave boje koji je obilježje Reda Presvetog Trojstva, jer su redovnici toga Reda nosili odjeću istog sukna s takvim križem. Sveta prilika je prenesena iz Afrike u Madrid, glavni grad španjolskog kraljevstva, gdje je dočekana od svega puka i samoga kralja i s najvećom bogobojaznošću unesena u stolnu crkvu. Ubrzo se pronio glas o čudotvornoj prilici i narod iz cijele kraljevine dolazio je da iskaže bogoljupstvo Isusu Nazaraninu. Mnoga su čudesa i milosti od Boga učinjena po ovoj svetoj prilici. Nije bilo bolesti, nemoći i muke tijela i duše, koje nisu izliječene po zazivanju ili pouzdanim utočištem njegovoj slavnoj prilici. Najtvrdokorniji grešnici, skrušili bi se i ganuli samim pogledom na ovu svetu priliku, prihvatili opet opsluživanje Božjeg zakona, tražeći utočište u pravoj kršćanskoj pokori.

Kad se prilika unosila u grad Madrid, nakon povratka iz sužanjstva, uz pratnju puka, prolazio tuda jedan Arapin, koji zlobno pogleda na svetu priliku i u taj čas omekša mu srce, a zraka nebeske milosti prosvijetli mu dušu i potakne na skrušenje. Nakon kratkog vremena dade se krstiti u crkvi Sv. Jakova u Madridu. Nebrojena se i druga čudesa dogodiše po zazivanju Isusa Nazaranina ili po nošenju njegove prilike ili medalje: toliki su slijepi progledali, toliki hromi prohodali, rodiljama muke u rađanju ublažene, a pogibelji tijela i duše uklonjene.

Fotografije

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1855
Ovaj mjesecOvaj mjesec53326
UkupnoUkupno7437026

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 140