Ludwigshafen: 14. smotra crkvenih zborova

Dvanaest zborova djece i mladih iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) u Njemačkoj nastupilo je u nedjelju 23. listopada na 14. smotri hrvatskih crkvenih zborova u  crkvi Sv. Hedwige u Ludwigshafenu a. Rh., u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni i HKZ Ludwigshafen a. Rh. Prije smore služeno je misno slavlje koje je predvodio dušobrižnik u HKM Nürnberg o. Vitomir Zečević u zajedništvu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, domaćinom voditeljem HKZ Ludwigshafen a. Rh. Fra Ljubom Sesarom, dušobrižnikom u HKM Frankfurt fra Ivanom Čikarom, dušobrižnikom u HKZ Stuttgart Centar fra Mijom Šabićem te uz asistenciju đakona biskupije Speyer Danijela Ševe. Sve je na početku pozdravio o. Sesar koji je članovima zborova ujedno poželio uspješan nastup. Propovijedao je delegat vlč. Komadina koji je govorio o važnosti ljubavi, i to onoj Isusovskoj ljubavi prema Bogu i bližnjemu. „Crkva još od Drugoga vatikanskog sabora pokušava naći poveznice između knjiga Svetoga pisma da bi još jače i djelotvornije pojasnila što to riječ Božja želi nama reći, napose u nedjeljnim euharistijskim slavljima. Kad god se o ljubavi govori, kroz sve knjige Svetog pisma, pa i u današnjem čitanju evanđelja, uvijek iznova Bog je onaj koji svojim primjerom pokazuje što je to ljubav. Bog je onaj onaj koji sklapa savez sa svojim izabranim narodom. On je onaj koji taj narod, jer ga voli, izvodi iz zemlje egipatske. On je onaj koji čvrstom rukom taj narod uvijek iznova iz ljubavi prema njemu poziva sebi, pa i onda kada se taj narod okrene protiv Boga i s njim se zavadi“, kazao je potaknuvši djecu i mlade neka prihvate one darove koje im je Bog dao i neka ih dalje razvijaju. „U tome se odražava ljubav koju nam Bog daruje, a vama je Bog dao dar lijepog pjevanja i sviranja, a s tim darovima možete obogatiti i druge“, kazao je delegat vlč. Komadina zahvalivši sudionicima smotre na tom vrijednom zauzimanju u svojim misijama i zajednicama. Tijekom mise pjevanje je predvodio domaći zbor pod vodstvom Alojzija Vešligaja.

Prije smotre prigodnu riječ uputio je domaći njemački župnik vlč. Josef Steiger. Kazao je kak je lijepo vidjeti toliko mladih ljudi koji pjevaju u svojim zajednicama. Zaželio im je uspješan nastup te je istaknuo dobru suradnju s hrvatskom zajednicom u Ludwigshafenu, koja se okuplja na misna slavlja u crkvi Sv. Hedwige. „Neću vas pozdraviti kao goste, već vi pripadate našim zajednicama, u kojima ste, vjerujem, našli dio svoje domovine. Još je jednom sve pozdravio o. Sesar. Okupljene je uime Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta pozdravio konzul Damir Sabljak kazavši kako su mudrom odlukom Crkve u Hrvata u Njemačkoj uspostavljene katoličke misije čime je iseljenim Hrvatima pružena važna duhovna potpora. „Hrvatske katoličke misije su uz pastoralano djelovanje, doprinosile i doprinose očuvanju hrvatskoga jezika, kutlrure, nacionalne svijesti i zajedništva među Hrvatima u Njemačkoj i to osobito među mladima. Organizacija ove smotre jedna je od brojnih potvrda da Katolička Crkva u Hrvata nastavlja brinuti o budućnosti hrvatskoga nacionalnog bića, kao što je to stoljećima činila.» Prije nego je uz prigodnu riječ otvorio smotru, delegat vlč. Komadina je pročitao prigodno pismo ravnatelja za dušobrižništvo Hrvata u inozemstvu fra Josipa Bebića u kojem je upućena čestitka svima okupljenima na smotri te je poželio još puno takvih glazbenih svečanosti duha.

Potom su po dvije skladbe domaćih i stranih autora izveli zborovi: HKZ Ludwigshafen a. Rh, HKM Wiesbaden, HKM Rüsselsheim, HKM Mannheim, HKZ Esslingen, HKM Mainz, HKZ Pforzheim-Bruchsal, HKM Nürnberg, HKM Main-Taunus/Hochtaunus, HKZ Stuttgart-Zentrum, HKM Frankfurt am Main i HKZ Sindelfingen.

Delegat vlč. Komadina je nakon smotre predstavnicima zborova uručio spomenice, a o. Sesar cvijeće. Na kraju je delegat zahvalio o. Sesaru i Alojziju Vešligaju, kao i svima koji su dali doprinos da smotra tako dobro uspije. Program je vodila Jadranka Čelik Škugor, voditeljica na Radio Sinshine Live iz Mannheima.

Nakon smotre za sve je priređen domjenak, a tijekom zabavnog programa nastupila je skupina „Vagabundo“ iz Ludwigshafena.

Tekst i snimka: Adolf Polegubić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2564
Ovaj mjesecOvaj mjesec19333
UkupnoUkupno7634211

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37