Darmstadt: Primopredaja službe župnika

Na svečanom misnom slavlju u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Darmstadt od vjernika se nakon pet godina uspješnog djelovanja oprostio fra Josip Klarić, a u službu je uveden novi voditelj HKZ Darmstadt fra Nediljko Brečić. U prepunoj crkvi sv. Fidelisa propovijedao je generalni vikar biskupije Mainz prelat Dietmar Giebelmann koji je zahvalio fra Josipu na predanom pastoralnom radu u biskupiji Mainz, u Offenbachu, Mainzu i Darmstadtu. „Shvaćamo Vašu želju da se vratite u Domovinu premda smo istodobno svjesni da u biskupiji Mainz gubimo vrijednog dušobrižnika. Vama, fra Josipe, želimo dobro zdravlje i dobar povratak u Hrvatsku, gdje ćete sada preuzeti nove zadatke“, među ostalim je kazao prelat Giebelmann.

Fra Josip Klarić u Njemačkoj je s uspjehom djelovao više od trideset godina, a među ostalim bio je i delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj. U Darmstadtu se prihvatio nimalo laganog zadatka pokrivanja velikog područja od Gross-Zimmerna preko Bensheima sve do Wormsa. Svojom odmjerenošću, skromnošću, velikim znanjem i iskustvom ostavlja dubok trag u navedenim zajednicama. U mnogobrojnim publikacijama, tako između ostaloga pod poznatim naslovom „Zajedno vjerovati, vjeru živjeti“, iznio je zanimljive teze na temu vjere i života. S jedne strane, pastoralni, karitativni i socijalni rad zajednica drugih materinskih jezika, prema fra Josipu je vrlo važan za mjesnu Crkvu. S druge strane, očuvanje materinskog jezika u službi Božjoj i u vjerskoj praksi predstavlja bitan element, kako u ljudskom životu, tako i u narodnoj tradiciji i kulturi.

Pastoralne suradnice s. Anđela Milas i s. Damjana Damjanović pripremile su za priliku oproštaja od dosadašnjeg župnika, ali i dobrodošlicu fra Nediljku Brečiću bogati glazbeni program, u kojem su sudjelovali veliki i mali zbor Hrvatske katoličke zajednice Darmstadt. Svi čitači, pjevačice i pjevači dali su sve od sebe te su uspjeli prirediti posebno lijepo i svečano euharistijsko slavlje koje je oduševilo i mnogobrojne njemačke goste poput prelata Giebelmanna, dekana Rudolfa Mochea, referenta za strance u biskupiji Mainz Bernharda Krämera, predstavnicu Skam-a Angelu Gessner i mnoge ostale koji su o fra Josipu Klariću govorili samo u sperlativima. Štoviše, dekan Moche i referent za strance Krämer prigodnim govorima zahvalili su svome prijateju fra Josipu na zajedno provedenom vremenu te su mu uručili prigodne poklone. Isto je učinio i delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina. Među uzvanicima bio je i generalni konzul Republike Hrvatske u Frankfurtu Josip Špoljarić. „Osjećam se jako ugodno u Darmstadtu. Vidi se da se radi o velikoj i dobro organiziranoj zajednici Hrvata. Priredili ste uistinu prekrasno misno slavlje u crkvi“, ukratko je tijekom prigodnog domjenka koji se nakon svete mise održao u župskoj dvorani kazao generalni konzul.

Na samom kraju svete mise, u ime folklorne skupine HKZ Darmstadt, koju je fra Josip nakon svoga dolaska u Darmstadt, ponovno aktivirao i okupio, Laura Martinović je zahvalila župniku i predala mu prigodan dar, baš kao i Petar Kolar, predsjednik župskog vijeća te Lucija Vidaković u ime zbora. Uz taktove pjesme „Fala“, koja je specijalno za ovu prigodu „prevedena“ na dalmatinski izričaj, ali i „standing ovations“ nazočnih vjernika, fra Josip Klarić je ispraćen u domovinu.

„18 godina sam proveo u biskupiji Mainz, od toga deset u Offenbachu, tri u Mainzu i pet u Darmstadtu. Sada samo takorekući punoljetan i mogu napustiti roditeljsku kuću“, zaključio je fra Josip Klarić koji sada odlazi na novu dužnost u Šibenik, a Hrvatima u Darmstadtu, Gross-Zimmernu, Wormsu, Bensheimu i cijeloj regiji, među ostalim, ostavlja vrijednu monografiju napisanu povodom četrdesete obljetnice misije. U njoj će i buduće generacije moći čitati o dolasku svojih predaka u Njemačkoj, očuvanju hrvatskog jezika, kulture i katoličke vjere daleko od domovine te pitanjima integracije u mjesnu crkvu i društvo.

Novu dužnost u Darmstadtu s mnogo elana i humora preuzeo je fra Nediljko Brečić koji u Darmstadt dolazi iz Stuttgarta, a prije toga djelovao je u Ludwigsburgu i sseldorfu. „Vidim da je fra Josip ovdje u Darmstadtu postavio visoke standarde. Vjerujem da ćemo zajedno uspjeti održati te standarde, ja ću dati sve od sebe i stoga se radujem na budućnost i suradnju sa svima Vama“, poručio je fra Nediljko hrvatskim vjernicima na kraju svete mise.

Fotografije   

Tekst i fotografije: Edi Zelić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1163
Ovaj mjesecOvaj mjesec65932
UkupnoUkupno7449632

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 93