Gala-Gljev: Slavlje Svih svetih

Župna zajednica Svih svetih u župi Gala-Gljev proslavila je u utorak, 1. studenoga 2011. godine, dan župe. Euharistijsko slavlje predvodio je fra Damir Ćiro Čikara, župni vikar u župi Sv. Ante na Šubićevcu u Šibeniku. Koncelebrirali su župnik fra Ivan Norac Kljajo, fra Luka Tomašević, fra Dušan Moro i o. Branko Zebić.

„Budite sveti jer sam ja, Gospodin, Bog vaš, svet.“ (Lev 19, 2), biblijski je poziv upućen Narodu Božjem. Ne odnosi se samo na izabrane, nego je upućen svima, bez obzira na vrijeme, kulturu, nacionalnu pripadnost, dob ili boju kože. Već prva stranica Biblije nam jasno svjedoči kako nam je svetost svima darovana. Spomenimo se samo onoga da sve što stvara, Bog stvara dobro, a biti svet znači biti dobar. Zatim tome nadodajmo da smo kao ljudi stvoreni na sliku Njegovu, a on je svet. Kad stvari tako posložimo, ne preostaje nam drugo već zaključiti kako je svetost čovjeku prirođena. Uz razum, sposobnost stvaranja i komunikacije, mogućnost ljubavi i pomoći drugome, svetost je ono što nas čini sličnima Bogu. Stoga je poziv na svetost zapravo poziv na življenje vlastite čovječnosti, naglasio je fra Damir u propovijedi.

Tko su oni o kojima Isus govori u blaženstvima? Ne mora to nužno biti osam ili devet skupina razvrstanih po samim blaženstvima. Sve ih se može utjeloviti u jednu. Siromaštvo duhom ne znači nužno i materijalno siromaštvo, nego označava one koji pogleda uprta u nebo traže smisao svoga života. One koji bez obzira na znanje i umne mogućnosti u Bogu i od Boga traže pomoć. Blago žalosnima koji ne posežu za pravilom: „oko za oko, zub za zub“, nego okreću i drugi obraz onome tko udari po jednom. To je novo milosrđe koje nam Isus donosi. Gladni i žedni pravednosti su blaženi po tome što će radije sami istrpjeti nepravdu nego je drugome nanijeti. Krotki su oni u kojima nema zlobe i osvetništva nego krotkošću pokoravaju tlačitelja. Svako ljudsko srce otkucava ritam sveopće grešnosti zvane egoizam. Jedino čisto srce može biti zdravo i sveto. Pošteni, dobri i djeca imaju takvo srce, oni ljudima uvijek gledaju ravno u oči. Oni će Boga gledati! I mirotvorce proglašavam blaženima, jer protuslove vašem svijetu u kojem uvijek pobjeđuju jači. Njihova će mirotvornost nadživjeti sve ratove i bune. Jednostavno rečeno, živjeti blaženstva znači upregnuti svoje snage u izgradnju boljeg svijeta, svijeta koji će biti predokus onog u vječnosti, zaključio je fra Damir.

Euharistijsko slavlje  uzveličao  je župni zbor pod ravnanjem mo. s. Mirte Škopljanac-Mačina.

Fotografije 

Tekst i fotografije: Antonio

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2406
Ovaj mjesecOvaj mjesec19175
UkupnoUkupno7634053

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 59