Misa i zaziv Duha Svetoga za sveučilišnu akademsku zajednicu u Splitu

U povodu početka nove akademske godine 2011./2012. Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije upriličio je misno slavlje i zaziv Duha Svetoga za studente, profesore i sve djelatnike Sveučilišta u Splitu, u četvrtak 3. studenoga u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i veliki kancelar KBF-a u Splitu dr. Marin Barišić u koncelebraciji s dekanom KBF-a u Splitu prof. dr. fra Antom Vučkovićem, prodekanom prof. dr. fra Dušanom Morom, povjerenikom za mlade mr. don Jenkom Bulićem, katedralnim župnikom don Tomislavom Ćubelićem i ostalim svećenicima.

Ovdje u katedrali korijeni su našega visokog školstva jer su uz katedrale bile i katedralne škole iz kojih su potekla učilišta i sveučilišta, ali i zato što se nalazimo u ozračju božanske mudrosti, Boga koji nas snagom svoga Duha nadahnjuje, prosvjetljuje i hrabri, kazao je nadbiskup obraćajući se okupljenim studentima i profesorima, njih više stotina, predvođenim prorektoricom splitskoga Sveučilišta dr. Brankom Ramljak i dekanima splitskih fakulteta. Posebni pozdrav uputio je brucošima zaželjevši im uspješan i radostan početak i cjeloviti studijski hod. Tumačeći biblijska čitanja nadbiskup je nazočne upozorio na načela koja iz njih proizlaze, a koja treba u životu ostvarivati i svjedočiti. To je da nitko ne živi samo za sebe i da ne treba suditi druge. „Krist je došao radi nas, došao nas je potražiti i susresti. Gospodin želi da i mi njega tražimo i da naš studij bude hod za njegovom kreativnom mišlju koja se utjelovila“, kazao je mons. Barišić te nastavio: „Tražeći Njega, tražimo i sebe, svoj životni smisao ali tražimo i drugoga, suputnika i prijatelja. Opasno je ako nas zarobi egoizam, materijalizam i karijerizam.“ U svjetlu drugoga načela: „Ne sudite druge!“, govorio je o predrasudama na kojima vrlo često temeljimo svoje mišljenje. Potrebno je prosuđivati, a ne suditi drugoga jer samo bez predrasuda možemo upoznati istinu i stvarati nove i kvalitetne odnose. Na kraju svoje propovijedi nadbiskup se osvrnuo na diplomu do koje u konačnici želi doći svaki student. Krenuo je od etimologije riječi „diploma“ koja znači „presavijeni papir“, „duplo“, uspjeh i završetak studija te je povezao s traženjem naglasivši da traženje može završiti u dvoje pred oltarom ali i za oltarom u potpunoj predanosti Bogu. „Molite Boga da dobro položite ispite, ali molite ga i za svoga budućeg supruga/suprugu ili 'pak za duhovno zvanje. Molite ga da rastete akademski i ljudski, duhovno i moralno“, zaključio je nadbiskup.

Na kraju se nazočnima obratila prorektorica Sveučilišta, koje ima oko 25.000 studenata uključujući i one na poslijediplomskim studijima. Uputivši pozdrav uime rektora Sveučilišta Ivana Pavića i cijele sveučilišne zajednice, dr. Ramljak izrazila je radost što je crkva puna istaknuvši važnost ovih zajedničkih duhovnih susreta za međusobnu i osobnu izgradnju. Ekskluzivno je najavila da će se tribine za mlade (koje se održavaju trećom srijedom u mjesecu te okupljaju veliki broj srednjoškolaca i studenata) ubuduće održavati u prostorijama Campusa u Splitu, što je još jedan korak k boljoj povezanosti sa Sveučilištem. Izrazila je nadu da će do 2012. godine većina fakulteta biti u sklopu Campusa. Nazočnima se obratio i predstojnik Ureda za mlade mr. Bulić naglasivši da početak akademske godine s misom i zazivom Duha Svetoga može pomoći u otkrivanju identiteta, smisla života i studija te da može biti dobar poticaj za gradnju mostova s Bogom i bližnjima. Najavio je da će tema tribine za mlade u studenome biti „Joga“ te da će u prosincu biti upriličena božićna duhovna obnova. Budući da je i nastavnik na fakultetu kroz osmijeh je upozorio mlade da se ne uzdaju u onu narodnu: „Tko zna zna, a tko ne zna dva“, nego da ozbiljno i odgovorno prionu radu i studiranju. Zazvavši Duha Svetoga, uz pjesmu vokalno-instrumentalnog sastava "Dominik" iz Splita, nadbiskup je studentima poželio plodnu i uspješnu akademsku godinu.

Silvana Burilović

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1225
Ovaj mjesecOvaj mjesec59095
UkupnoUkupno7525928

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40