Poziv - tabu ili životna tema?

U pozivu otkrivamo smisao našega života. Samo otkrivajući i živeći naš poziv možemo dosegnuti najbolje rezultate s obzirom na naše mogućnosti i naše sposobnosti darovati se. Tajna sreće sastoji se u ostvarenju plana koji Bog ima s nama.

Poziv je bogata i složena stvarnost. Predstavlja mjesto susreta i koordinacije među različitim sposobnostima i darovima određene osobe.

Susret između Božje volje i one čovjekove ostvaruje se u susretu između osobnih darova i poziva koje život čini, između slobodne vlastite želje i osobnog osjećaja odgovornosti, između osobnih potreba pojedinca i očekivanja zajednice, između vlastitog iskustva u prošlosti i plana za budućnost. Sve ovo čini od zvanja realnost odnosa i dinamike koja se razvija zahvaljujući sposobnosti osobne samodiscipline. Iako se ova dinamika mijenja kako se mijenjaju okolnosti, ona ipak slijedi logičku nit vodilju, od providnosti zacrtanu, koja osobi postaje razumljiva samo ako se čita u svjetlu vlastitoga iskustva. 

.

Patnja besmislenog života

Bog poziva čovjeka: svakoj osobi povjerava jedno poslanje, jedan plan koji bi se trebao ostvariti. Od pojedinca se očekuje da odgovori na Božji poziv. Samo onaj tko „osluškuje“ Božji zov ostvaruje u potpunosti svoj život, živeći ga za ono za što je stvoren. Zanimljivo je spomenuti kako etimologija riječi grijeh na hebrejskom znači „promašiti cilj“, „krivo usmjeriti svoj život“, „hodati krivim putem“: drugim riječima biti izvan Božjega plana…

I obrnuto: vjerojatno si i ti mogao osjetiti kako je ugodno živjeti s osobama koje su pravo usmjerile svoj život, koje donose plodove koliko im dozvoljavaju njihove sposobnosti unatoč svoje ograničenosti. To su osobe u istinskom miru sa sobom i s drugima, jer znaju tko su i što im je činiti.

I psihologija nam daje zanimljivo razmišljanje govoreći o posebnosti svake osobe. Victor E. Frankl, bečki psihoterapeut, tvrdi: „Svako razdoblje ima svoju nervozu. U stvari, mi danas nismo, kao u vrijeme Feruda, suočeni sa seksualnom frustracijom, nego s esencijalnom. Današnji bolesnik trpi od dubokog osjećaja bezvrijednosti, blisko povezane s osjećajem praznine života.“ Tko ne otkrije smisao vlastitoga života (vlastito zvanje) osuđen je na frustraciju i nutarnju prazninu, koja je sve prisutnija i kod mladih. Nastojanja da se pobjegne od ovog osjećaja su razni (raspršiti se u tisuću aktivnosti, pijanstvo, droga, bolesno se predati glazbi, seksu itd.), ali sve je bezuspješno…

.

Životni cilj svake osobe je ostvariti vlastito zvanje

Danas mladima nije lako govoriti o zvanju zbog mnogih zabluda koje su se s vremenom nakupile. Zbog toga ću prije nego što progovorim o zvanju nastojati otkloniti te zablude. Najopasnija zabluda je uvjerenje da pitanje zvanja ne zanima sve ljude, nego samo kandidate za svećeništvo i redovnički život. Srećom, Drugi vatikanski sabor potvrdio je da smo svi pozvani, svima nam je povjereno određeno poslanje, Bog nas sve zove na svetost, na korjenitu vjernost Evanđelju. Zanimljivo je kako Ivan Pavao II u enciklici o laicima (Christifideles laici, 16), govoreći kako su svi ljudi pozvani na svetost, naglašava da “je ovo bila najvažnija poruka povjerena od Koncila Crkvi”. Papa govori da je najvažnija poruka Koncila da su svi pozvani na svetost.

.

Svi smo pozvani na svetost

Ovo je san koji Bog gaji prema svakome od nas. Kako smo vidjeli, svetost nije privilegij za najljepše i najsimpatičnije. Bog nas sve želi svete, posebno tebe. Stvoren si za to. Ovo je i želja koju nosimo duboko u nama. Ovo je želja prema kojoj je usmjerena i tvoja narav. Kao što ne možeš tražiti od krave da ti da vino, jer je stvorena da dadne mlijeko, tako ne možeš tražiti od sebe grešni kompromisni život, jer si stvoren za svetost. Zato je važno pobijediti strah suočiti se sa svetošću. 

.

Bog se ne igra skrivača

Potrebno je odmah ispraviti krivu predodžbu da je teško otkriti vlastito zvanje. Istina je da ti Bog neće telefonirati kako bi ti priopćio što želi od tebe. Kako bi otkrio vlastito zvanje potreban je vlastiti napor i promišljanje.

Isto tako smiješna je ideja o Bogu koji se igra skrivača. Nije tako! Zvanje nije samo naš problem. Na početku stoji Bog, koji nam se želi objaviti. Bog nam želi objaviti koji je smisao našega života, više nego što ga mi sami želimo otkriti. Zato čini sve kako bi nam ga objavio. Problem nije u njemu nego u nama koji ne želimo slušati. Znamo vrlo dobro: nema gluhijeg čovjeka od onoga tko ne želi čuti. Promišljaj o svojemu zvanju i osluškuj Boga koji ti želi govoriti.

Na pitanje je li teško otkriti vlastito zvanje, Giuseppe Lazzati je odgovorio: “Uistinu nije teško, ukoliko mi ne zakompliciramo svari, tj. ukoliko u nama postoji volja da upoznamo vlastito zvanje i iskrenost da ga prepoznamo“ (1990). Podrži u sebi iskrenu želju za upoznavanjem što je Božja volja u tvojemu životu i ne opiri joj se. 

. 

Neka pitanja koja će ti pomoći usmjeriti tvoje razmišljanje o zvanju

1. Postoji li određena jasnoća u mojemu traženju zvanja? Nešto što mi je već jasno, neka moja posebna naklonost, neko posebno prijateljstvo ili poznanstvo koje mi pomaže napredovati u tom smjeru, neka dubinska želja, neko znakovito iskustvo, itd…

2. Koje su prepreke koje susrećem u mojemu traženju zvanja? Koji su moji strahovi, problemi, sumnje, moj otpor, ograničenost, itd.

3. Što je preporučljivo da učinim u mojemu traženju zvanja? Koje su moje pozitivne odlike na koje trebam nadograđivati, i prepreke koje trebam nadvladati? Koja sredstva ili odluke mi mogu pomoći u tome?

.

Molitva

Isuse, nije mala stvar što tražiš od nas,

da idemo po cijelome svijetu,

da propovijedamo Evanđelje svakome stvorenju.

Nema ograničenja, prepreka, zamki

koje ne bi trebale biti prevladane. 

.

Ti nas pozivaš da donesemo radosnu vijest

svakomu čovjeku i svakoj ženi,

svakom narodu i na svakom jeziku,

utjelovivši evanđelje u temelje svake kulture.

Ti nas šalješ na ljudska raskršća

u svakom vremenu i prostoru

ne obazirući se na opasnosti i umor.

.

Nije malo ono što nam daruješ.

Udjeljuješ nam tvoju moć

kako bismo se mogli boriti i pobijediti zlo,

tvoju sposobnost da govorimo srcu svakoga stvorenja, u svim postojećim jezicima

i pozivaš nas da gradimo nove putove,

one bratstva,

ljubaznosti i oprosta. 

.

Uvjeravaš nas da ćemo biti zaštićeni,

iako okruženi zloćom i spletkama,

opasnim kao zmije što ujedaju.

Daješ nam sigurnost da nikakav otrov

ne može nam naškoditi ukoliko nosimo sa sobom sigurni lijek tvoje ljubavi. 

.

Daruj nam radost da vidimo znakove,

plodove tvojega Duha,

koji liječi, pridiže i podržava. Amen.  
 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas414
Ovaj mjesecOvaj mjesec14694
UkupnoUkupno7629572

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43