Lišane: Proslava sv. Nikole Tavelića

Svečanom procesijom i euharistijskim slavljem u župi Sv. Nikole Tavelića, uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljen je nebeski zaštitnik Sv. Nikola Tavelić. Euharistijsko slavlje predvodio je prof. dr fra Bruno Pezo, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju, a u koncelebraciji je bio župnik fra Jozo Jukić i još šest župnika iz susjednih župa.

Na početku propovijedi fra Bruno je rekao kako postoje mjesta koja su sveta, postoje mjesta koja posvećuju. Sveta su jer se u njima udomaćio sam Gospodin, jer su utemeljena na ljubavi i pravdi, zalivena krvlju u borbama za krst časni i slobodu zlatnu. „Dragi vjernici, jedno od tih mjesta je i ovo na kojem se sada nalazimo, a koje je Bog izabrao za svoje prebivalište i povjerio ga sv. Nikoli Taveliću, mučeniku Gospodnjem, da ga brani i čuva. Ovo je mjesto natopljeno mučeničkom krvlju u borbama protiv mnogovrsnih neprijatelja kroz vjekove čuvalo svetu uspomenu i na naše hrvatske korijene. Mi smo još uvijek tu od stoljeća sedmog i ostat će mo tu dok Gospodin htjedne“, rekao je fra Bruno i naglasio kako je danas potrebno da budemo vjerni i odani, jer upravo zbog te odanosti i vjernosti nije čudo što su Lišane nepresušno vrelo svećeničkih i redovničkih zvanja. Zatim je nastavio rekavši „draga braćo i sestre, mi smo ovdje da se ugledamo na sv. Nikolu i živimo  životom dostojnim kršćanina kako bismo i nadalje mogli računati na njegov zagovor i Božju pomoć u našim potrebama“. Potom je pozvao vjernike da se prisjete slike posljednjeg suda iz Matejeva Evanđelja koju je lijepo shvatio i prihvatio sv. Nikola. „To je i zadaća svakoga vjernika. Prepoznajmo Krista u potrebnima pa će i on nas prepoznati. I nikada ne zaboravite da su djeca naše najveće bogatstvo. Ona nisu, niti smiju biti, nekakav teret. Djeca su blagoslov Božiji i garancija naše vjerske i narodne zabave, blagoslovljene i sigurne budućnosti“, rekao je prof. dr fra Bruno Pezo.

Prvo čitanje čitala je Valentina Maričić, a drugo Ivana Marjanović-Mamić. Za vrijeme slavlja mješoviti crkveni zbor iz Lišana pod ravnanjem časne sestre Ljiljane Radaš animirao je pjevanje.

Na završetku slavlja u crkvi župnik fra Jozo Jukić zahvalio je propovjedniku, svećenicima, zboru i voditeljici kao i svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeskog zaštitnika župe.

Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su na groblju molili i zapali svijeće za svoje pokojne.

Fotografije 

Tekst i foto: Marko Mane Ledenko

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas4352
Ovaj mjesecOvaj mjesec55823
UkupnoUkupno7439523

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45