Split: Proslava Gospe od Zdravlja

Gospu od Zdravlja, svoju nebesku zaštitnicu istoimena splitska župa svečano je proslavila u ponedjeljak 21. studenoga 2011. godine.

Jutarnje mise predvodili su i propovijedali fra Marko Duran, fra Marko Babić, fra Ante Vugdelija i fra Miroslav Modrić. 

Središnje jutarnje misno slavlje u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, u koncelebraciji s provincijalom franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Željkom Tolićem, gvardijanom samostana fra Markom Duranom te brojnim župnicima okolnih župa.

Na početku euharistijskog slavlja fra Marko Duran, gvardijan samostana i Svetišta Gospe od Zdravlja, izrekao je riječi pozdrava:

„Poštovani oče nadbiskupe, gospodo upravitelji županije i grada Splita, braćo svećenici, vjerni puče Božji, dragi štovatelji Gospe od Zdravlja sve vas srdačno pozdravljam: dobro došli Majci na Dobrome.

Oče nadbiskupe. Okruženi ste svojim svećenstvom i svojim pukom. Vi ste naš pastir, a mi vaše stado.Ovaj narod želi čuti Božju poruku od Vas, želi riječi utjehe i ohrabrenja u ovom uzburkanom vremenu. Želi isprositi od Boga ozdravljenje duše i tijela po zagovoru Gospe od Zdravlja.

Danas na blagdan Gospe od Zdravlja preporučite ovaj puk Majci da ga ona prati na putu, da nas nauči i da nam pomogne u zgodno i nezgodno vrijeme naviještati Isusa kao jedinog Spasitelja čovječanstva. Neka bdije nad nama i svim pukom Božjim da se učvršćujemo u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Neka ovo zajedništvo u euharistiji bude na slavu Božju, učvršćenje Božjeg kraljevstva i na spasenje svih.

Oče nadbiskupe, zazovite mir Božji na sve nas, uvedite nas u ovo misno slavlje i predvodite nas u ovoj svetoj misi.“

Propovijed mons. Marina Barišića, nadbiskupa splitsko-makarskog na svetkovinu Gospe od Zdravlja 21. studenoga 2011. 

Riječi zahvale gvardijana fra Marka Durana:

„Oče nadbiskupe, hvala što ste nam došli. Hvala za svaku pastirsku riječ. Dao Gospodin da vaše riječi padnu na plodno tlo i urode stostrukim rodom. Želim također izraziti zahvalnost svim djelatnicima u svetištu: Zboru Gospe od Zdravlja i njihovim voditeljima fra Stipici Grgatu i s.. Zorislavi Radić, ispovjednicima, članovima Frame, bogoslovima, časnim sestrama, bolničkom osoblju, policiji, neokatekumenima, redarima, sakupljačima milostinje, ministrantima i ostalima koji su na bilo koji način pomagali danas u ovom svetištu. Vama, dragi hodočasnici, hvala na svakom materijalnom daru koji ste ostavili pred Gospom. Majka je čula svaku vašu molitvu, svaki vaš vapaj, sve vaše potrebe. Neka Vam isprosi milost od Boga da Bog blagoslovi i usliši sve vaše molitve. A vi duhom obnovljeni na Dobromu i zato još bolji negoli jučer, pod zaštitom Gospe od Zdravlja, svi se sretno vratili svojim obiteljima.“

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uzveličao je župni mješoviti zbor pod vodstvom fra Stipice Grgata i s. Zorislave Radić.

Svete mise poslijepodne predvodili su: fra Mate Matić, fra Frano Doljanin, fra Tino Labrović, fra Ante Akrap. 

Propovijed dr. fra Ante Akrapa na svetkovinu Gospe od Zdravlja  

Večernje euharistijsko slavlje u 19.00 sati predvodio je i propovijedao fra Željko Tolić, provincijal.

Misu zahvalnicu u 20.30 sati predvodio je fra Petar Lubina, urednik lista "Marija".

Tijekom cijeloga su dana brojni hodočasnici posjećivali omiljenu splitsku crkvu da bi izmolili od Gospe zdravlje za sebe i svoje najbliže, upalili svijeću, pomirili se s Bogom u sakramentu pomirenja te se osnažili u euharistiji tijelom Kristovim. Za svetkovinu župa se pripravila devetnicom bogatom duhovnim i kulturnim sadržajem.

Fotografije: Proslava Gospe od Zdravlja 

Program kroz devetnicu - pdf format 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1860
Ovaj mjesecOvaj mjesec53331
UkupnoUkupno7437031

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 138