Proložac: Proslava Gospe od Zdravlja

Župljani Prološca u zajedništvu sa mnogobrojnim hodočasnicima iz susjednih župa u ponedjeljak, 21. studenoga, proslavili su Gospu od Zdravlja u mjestu Postranju gdje je 1810. godine izgrađena crkvica posvećena upravo Gospi od Zdravlja.

Od jutarnjih sati pristizali su vjernici koji su uskoro ispunili prostor oko crkvice Gospe od Zdravlja koja je izgrađena na mjestu nekadašnje župne kuće te nazočili jutarnjem misnom slavlju kojeg je predvodio prološki župni vikar fra Rafael Begić.

U svojoj propovijedi fra Rafo je istaknuo važnost Gospe, majke Kristove, koja je toliko čudesna i svestrana da je i ono što je bilo neizlječivo svojom snagom, protkanom dubokom vjerom, uspješno liječila.  

Uoči jutarnje svete mise održana je procesija kroz zaseoke Juričiće i Petričeviće, a u dugoj procesiji na čelu koje je išao procesionalni križ mladići su nosili sliku Gospe od Zdravlja koju je 1995. godine, nakon što je tu postojala 200 godina stara kopija slike Gospe od Zdravlja s Dobroga u Splitu, naslikao akademski slikar Slavko Alač.

Poslijepodnevno misno slavlje na kojem je kao i na jutarnjem pjevao Mješoviti pjevački zbor župe Proložac pod ravnanjem svoje voditeljice s. Filipe Smoljo, predvodio je župnik fra Vinko Gudelj. U svojoj homiliji istaknuo je kako Gospa za svoga ovozemaljskog života nije napravila nikakvo čudo, no poslije slavnog Uznesenja na nebo upravo to činila. Na to se nadovezao i riječima: «Kad se iz naših srdaca prožetih vjerom, nadom i ljubavlju vinu uzdasi prema nebu i kad se moli Zdravo Marijo, ona čuje i razumije, sluša i uslišava vapaje svoje djece». Slavlje je nastavljeno u zajedništvu za obiteljskim stolom.

 

Tekst: Josip Šerić

Fotografije: s. Filipa Smoljo

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas4381
Ovaj mjesecOvaj mjesec55852
UkupnoUkupno7439552

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53