2. nedjelja došašća: LJUDSKA I BOŽANSKA UTJEHA

Iz 40,1-5.9-11

U svakidašnjemu životu nije lako razlikovati između istinske utjehe i lažne utjehe. Lažna utjeha potiskuje bolnu situaciju. Nakon kratkog vremena, čovjek se osjeća da je prepušten sam sebi, jer nema nikoga tko je s njim, tko s njim dijeli njegovu zbunjenost, bespomoćnost, nitko tko traga za pravim riječima u teškoj situaciji i daruje pogled utjehe. Onomu tko bezutješno plače, nije lako obrisati suze. Nije lako otvoriti oči za novi početak. Nije lako dati umirujući odgovor na nama nedokučiva pitanja. Ne padaju li riječi utjehe u prazno kada čovjeka pogodi neizlječiva bolest kao grom iz vedra neba? Kako prihvatiti ono što je neizbježno? Kako biti na visini vlastiti sudbine?

Žaliti znači postati slab, izgubiti tlo pod nogama, ne imati više uporište. Često riječima želimo na neki način pokriti tuđu patnju. Radije stvaramo teorije o patnji umjesto da s drugima suosjećamo. Tko izgovara riječi utjehe, taj ne pokušava pretrpljenu bol prikazati bezazlenijom nego što ona uistinu jest. Istinska utjeha dotiče ljudsko srce. Bol i patnja bivaju preobraženi. Riječima utjehe i nade izvlači se ‹otrovni trn› iz pretrpljene patnje: a to je osjećaj besmislenosti. Teže je podnijeti osjećaj besmislenosti nego samu bol i gubitak. Utješiti znači biti blizu onom tko je pogođen nevoljom. Zajedno s njim hoditi.

Tješite, tješite narod moj! Tim riječima počinje tzv. Drugi Izaija, njegova ‘Knjiga utjehe’. Bog sam nastupa kao tješitelj svojega naroda. Prorok Izaija silno je razočaran Izraelskim kraljevima. Oni vode narod u propast. Unutarnje svađe i sukobi doveli su naposljetku do raspada kraljevstva i odlaska naroda u sužanjstvo. Prorok pali svijeću utjehe i nade usred tame. Najavljuje povratak iz sužanjstva. Utjeha koju naviješta utemeljena je u Božjoj ljubavi koja se očituje u daru slobode i oproštenju grijeha.

Učitelj Eckhart govori o dvije vrste utjehe: naravna i nadnaravna. Naravna utjeha jest ljudska blizina u teškim trenutcima. Nadnaravna utjeha jest duhovni uvid u Božju istinu i Božje zakone. Bog nije u zlu, ali je uvijek s onima koji su pogođeni zlom. Bol ne sabotira Božje planove, patnja ne proturječi Božjim obećanjima, nego je od Boga uračunata u Božji plan spasenja. Ne može nam se ništa dogoditi, što Božje oči ne vide i njegovo srce ne suosjeća. Nijedan gubitak nije bez utjehe, samo ljudi često ne znaju gdje se nalazi utjeha!

Adventske svijeće podsjećaju nas da iznad tame svijeta u koju smo često uronjeni može svanuti svjetlo kraljevstva Božjega, svjetlo života. Možda tek noć naše žalosti, tame i očajanja, otvara srce za suosjećanje, pali svjetlo nade i potiče na ljudsku toplinu. U svijetu mass-medija koji nas nerijetko pretvaraju u puke promatrače prizora tuđega stradanja i osamljenosti, kršćanska utjeha poziva na istinsko suosjećanje, pomaganje, solidarnost, ljudsku blizinu i odgovornost za ljude koji trpe. Vrijeme došašća poziva nas da se potrudimo pomoći ljudima u svojoj okolini.

Uvijek možemo zastati i nekome uputiti osmjeh, pružiti mu rame za plakanje ili ga uhvatiti za ruku i provesti kroz pustinju. Utješiti klonule, duhovno je djelo milosrđa.

Fra Anđelko Domazet

.

(2)

Tješite, tješite moj narod!

Danas ćemo se umjesto na Evanđelje osvrnuti na starozavjetno čitanje, na čudesno utješne riječi proroka Izaije. Za vrijeme cijeloga Došašća čitaju se riječi ovoga proroka. I adventska pjesma posiže za njegovim riječima "nebesa, odozgor rosite i oblaci pravednog daždite".  Tim riječima zazivao je narod Boga obećanja u tjeskobnim noćima.

Ta prva strofa podsjeća nas na to, da je "narod Staroga saveza", židovski narod, primio obećanje da će vidjeti Spasitelja, Otkupitelja. Došašće je vrijeme očekivanja, nade u tamnom vremenu. O tom očekivanju govore stari proroci. Zato oni imaju posebno mjesto u Došašću.

Kakva šteta da mi vrlo malo poznajemo Stari zavjet. Ukorijenjene su još mnoge predrasude: Stari zavjet je pun gnjeva i osvete, Bog Staroga saveza je strogi Bog sa zakonima, upravo osvetljivi Bog, dok nam je Isus navijestio dragoga i milosrdnoga Oca. Samo onaj koji ne poznaje Bibliju može tako suditi.

Naravno slažemo se, da je u Starom zavjetu proliveno mnogo krvi, da se puno toga okrutnoga dogodilo. Razlog za to nije osvetljivi Bog, nego suhoparni opis povijesti. Ima li stoljeća s više prolivene krvi kao što je to dvadeseto stoljeće? U usporedbi s njim svi ratovi Staroga zavjeta su bezazleni.

Ne, Stari zavjet je strastvena povijest ljubavi. To je povijest Boga koji vrlo ljubi svoj narod, da ne može gledati i podnijeti, kako narod srlja u propast. Ako Bog kažnjava, to je zbog toga da izliječi, ako je srdit, to je radi naše gluposti koja nas i druge vodi u nesreću. U cijeloj Bibliji Staroga i Novoga zavjeta Bog je na strani života. On brani čovjeka, svoje stvorenje, i ako mora i sa strogom rukom kao dragi otac.

Prije svega on je Bog koji obećaje i daruje život i spasenje. Tako nas susreće On u čudesnim riječima današnjega čitanja. Židovski narod tada je bio na najdubljoj točki svoje duge patnje u svojoj bogatoj povijesti: u babilonskom sužanjstvu. Narod je bio prognan, domovina opljačkana, mnogi ubijeni, hram razrušen, Jeruzalem opustošen.

Tada Bog govori riječi utjehe. Kako su često te riječi hrabrile ljude u sličnim situacijama, davale im nadu u "tjeskobnim noćima"! Taj glas koji zove u pustinji, u pustinjama naših dana nije manji nego tada, naviješta da će se konačno krivudavo izravnati i hrapavo izgladiti. Ne će više posljednju riječ imati izrabljivači, nego će sam Bog biti dobri pastir svoga naroda.

Jesu li to samo lijepe riječi? Snovi, priviđenja? Jeftina utjeha bez realne vrijednosti? Mi poznajemo to predbacivanje! Zašto te riječi ipak dotiču srce? Je li se rado obmanjujemo s njima? Ne, jer te su riječi stvarno postale istinite. Bog tješi svoj narod. Bog šalje Spasitelja. Isus je ta utjeha. Onaj tko se za Božić pravo raduje, zna zašto se raduje. 

Fra Jozo Župić 

 

Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas203
Ovaj mjesecOvaj mjesec61449
UkupnoUkupno5508995

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 110 

Administrator

franodoljanin@gmail.com