Predstavljanje knjige-zbirke pjesama "Svjetlovid"

Predstavljanje knjige - zbirke pjesama "Svjetlovid" autora Ante fra Vladimira Tadića održano je u srijedu, 30. studenoga 2011. godine u u pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja. Program je vodio fra Šimun Markulin, student KBF-a i urednik lista "Počeci", a zbirku pjesama su predstavili prof. dr. Ivan Bošković, recenzent i književni kritičar, prof. dr. Ante Vučković, dekan KBF-a, i sam autor fra Vladimir Tadić. Glazbeni dio pripremio je Dječji zbor Gospe od Zdravlja pod vodstvom s.Zorislave Radić.

Prof. Ivan Bošković, književni kritičar, u svom govoru o knjizi naglasio je kako je ova zbirka pjesama "intimni kalendar svećenikove i pjes­nikove duše, njezin unutarnji psihogram, zrcalo duševnih raspoloženja i proživljavanja, ali i primjetnih nastojanja da se snagom riječi - često opore i hrapave, ali iskrene i tople - osvo­je prostori univerzalnoga kojima poezija iznenađuje, začuđu­je i - traje. A upravo je u tom nastojanju vidjeti i vrijednosti i granice ove poezije; prvo u privlačnosti i iskrenosti ljudskoga i svećeničkoga nadahnuća, a drugo u čestom posezanju za krupnim riječima koje nerijetko više djeluju retorički nego izvorno pjesnički. To međutim ne umanjuje zanimljivost i pri­vlačnost ove vrijedne knjige, jedne od onih koja u dubinama svojih stihova i refleksija, rima, molitava, meditacija, zahvala i pohvala, svojom najdubljom suštinom, izražava radost života i hvalu onome tko je njegov Stvoritelj i njegov smisao", rekao je prof. Bošković.

Fra Ante Vučković započeo je svoj govor citirajući riječi autora „No, u duhovnom pozivu ne može se igrati skrivača!“ (str. 28). Te riječi se nalaze u pjesmi „Srebreni franjevci“ koju je autor posvetio subraći koja su slavila 25. obljetnicu svećeništva (fra Tihomir Grgat, fra Ferdo Jukić, fra Mate Markota, fra Bože Ančić, fra Rafo Begić, fra Luka Livaja, fra Mijo Marić, pok. fra Ivan Baković). Na temelju citiranih riječi fra Ante je rekako kako te riječi možemo shvatiti na različite načine. Prvo, svećenik je često sakriven iako se ne igra skrivača. Ta skrivenost može biti iza Evanđelja, franjevaštva, Crkve ili u ispovjedaonici. Drugo, te riječi mogu značiti da oni, koji su krenuli posebnim putom, mogu biti u napasti da duhovno pretvore u materijalno (nacionalno, graditeljsko) ili pokušati riječima izreći ono što su desetljećima osjećali (tajna krštenja, duhovni razgovori...). Treće značenje navedenih riječi može značiti, rekao je fra Ante, da onaj tko je pristao na ovaj poziv, pristao je na izloženost javnom sudu i zato, s druge strane, ima snagu reći sve. Poezija želi biti otvorena s nakanom da kaže tako da se može tumačiti na više načina. Na završteku fra Ante je rekao kako duhovni poziv ne priznaje igru skrivača jer pristati na duhovni poziv znači pristati na borbu protiv svojih obmana i težiti za jasnoćom i slobodom.

Fra Vladimir Tadić na početku svoga govora zahvalio je svim sudionicima koji su omogući predstavljanje ove knjige: fra Šimunu Markulinu, prof. Ivanu Boškoviću, fra Anti Vučkoviću i Dječjem zboru Gospe od Zdravlja pod vodstvom s. Zorislave Radić. Također je zahvalio fra Marku Duranu, gvardijanu, i fra Ante Branku Periši jer su omogućili predstavljanje u Pinakoteci. Zahvalio je svima koji su došli na predstavljanje. Nakon zahvalnih riječi fra Vladimir je rekao kako „ova knjiga govori više od naših riječi i riječi naših predstavljača. Pisao sam ovu knjigu na koljenima za sebe, za svoju dušu i za svoj ugođaj. Moje misli i riječi govore o stvarnosti Crkve u ono vrijeme gdje me je Providnost vodila. Nisam nikada pomislio da će ova zbirka ugledati svjetlo dana. Prvu zbirku „Svjetlo posred tame“ objavio sam zahvaljujući fra Špiru Marasoviću. Ova druga zbirka nadilazi nas i naše vrijeme, naše prilike i neprilike. Knjiga je pisana u iskustvu vjere. Zbirka pjesama „Svjetlovid“ otvara moguć­nost novog i zbiljskog traženja duhovnosti života po Isusovoj božanskoj i povijesnoj osobi, koji u svijetu mora po­stati sve prisutniji i privlačniji, pravo svjetlo i novi "svjetlovid" na putu čovječanstva za život dostojan svakoga čovjeka“, završio je autor zbirke fra Vladimir.

Fotografije 

 .

Narudžbe:

  • Franjevački samostan
  • Franjevački put 1
  • 21 300 Makarska
  • Tel.: 021/613016

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Dan sjećanja na razaranje samostana

************

Vinjani: Sjednica Područnog vijeća OFS-a

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas918
Ovaj mjesecOvaj mjesec41006
UkupnoUkupno7507839

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 60