Dubravice: Proslava sv. Kate

Euharistijsko slavlje u petak, 25. studenog 2011. godine, u Dubravicama povodom svetkovine svete Katarine Aleksandrijske, naslovnice župne crkve, predvodio je gvardijan samostana Gospe od Milosti na Visovcu fra Mate Gverić.

U koncelebraciji su bila šestorica svećenika. Na svetoj misi bili sudjelovali su novaci s Visovca zajedno s njihovim meštrom dr. fra Jurom Šimunovićem. Novaci su također animirali pjevanje. Misno slavlje započelo je procesijom u 11 sati u kojoj su djevojke iz župe Dubravice nosile kip sv. Katarine.

U propovijedi je fra Mate Gverić poručio dubravčanima: „Izabrali ste pravu sveticu, sv. Katarinu. Živjela je u 3. st. u vrijeme kad je Dioklecijan bio veliki progonitelj kršćanstva. U vrijeme kad je živila Katarina živjeli su i sv. Dujam, sv. Stošija i sv. Anastazija. Katarina je bila osoba jakoga karaktera i visoke naobrazbe. Rodila se u Aleksandriji, gradu koji je bio kulturno jači nego bilo koji grčki grad. Bila je plemićkoga roda... Katarini je bila postavljena alternativa:  žrtvuj poganskim bogovima (čak joj je bilo ponuđeno mjesto kraljice) - ili ćeš umrijeti. No ona na to nije pristala ostajući vjerna kršćanstvu. Tu se pokazao visoki stupanj Katarinine osobnosti i uvjerenja, vjere. Ona se nije htjela odreći Isusa ni pod prijetnjom smrću.“

Na kraju misnog slavlja, župnik fra Božo Duvnjak zahvalio je gvardijanu fra Mati Gveriću što je predvodio misno slavlje. Također je zahvalio ostalim svećenicima koji su bili u koncelebraciji te novacima i njihovu meštru. Župljanima je čestitao svetkovinu sv. Katarine te napomenuo da će uskoro kip sv. Katarine poslati na renoviranje.

Fotografije 

Fra Jerko

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas3069
Ovaj mjesecOvaj mjesec54540
UkupnoUkupno7438240

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 139