Vukšić: Proslava sv. Kate

Euharistijskim slavljem u Vukšiću koji pripada župi Sv. Mihovila Lišane, uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i oklonih mjesta, proslavljen je  blagdan svete Kate koja je nebeska zaštitnica Vukšića. Euharistijsko slavlje  predvodio je fra Damir Čikara, župni vikar u župi Šubićevac, a u koncelebraciji su bili župnik fra Jozo Jukić i fra Jakov Begonja.

U propovijedi je fra Damir istakao svjetli primjer vjere sv. Katarine. Lijepa mlada Egipćanka Katarina 304. godine podnijela je mučeništvo za vrijeme cara Dioklecijana u Aleksandriji, jer se tadašnji upravitelj Aleksandrije, Maksim Daila zaljubio u Katarinu i odlučio se rastaviti od svoje žene i oženiti se mladom ljepoticom kršćankom Katarinom a ona ga je najodlučnije odbila. On ju je tada suočio s pedeset filozofa da je uvjere kako Krist koji je umro na križu ne može biti bog ali Katarina je svojim poznavanjem filozofije i teologije pridobila na svoju stranu pedeset mudraca koji su prešli na kršćanstvo.Nakon toga Maksim Daila se razbjesnio i dao je napraviti posebno mučilo, kotač s bodežima koji će je sasjeći ali se to mučilo raspalo i tada je mučenica odvedena izvan grada te joj je odrubljena glava. Živjeti svoje kršćanstvo, živjeti svoj odnos s bogom to znači činiti dobro samome sebi i činiti dobro drugima. Kršćanstvo koje nam svojim mučeništvom svjedoči sv. Katarina je najsvjetliji primjer vjere u našeg spasitelja Isusa Krista.  Sv. Kata koja je za života bila predana Bogu i sada je još predanija, jer je bliža Bogu i moćnija, a mi čvrsto vjerujemo da gleda lice Božje i pred tim licem neka nas zagovara pred Svevišnjim da u našim domovima zavlada Božja radost, da djeca budu blagoslov i bogatstvo obitelji, da među ljudima nastane mir i opraštanje, rekao je na kraju fra Damir Čikara.

Prvo čitanje čitala je Neda Marić a drugo Kata Kartelo, a pripjevni psalam pjevale su časna sestra Ljiljana Radaš i Josipa Nimac. Za vrijeme misnog slavlja mješoviti crkveni zbor iz Vukšića pod ravnanjem časne sestre Ljiljane Radaš je na čuveni pučki način otpjevao svetu misu.

Na završetku slavlja u crkvi župnik fra Jozo Jukić zahvalio je propovjedniku fra Damiru Čikari, te fra Jakovu Begonji, crkvenom zboru, voditeljici kao i svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeske zaštitnice Vukšića – svete Kate. Nakon svete mise vjernički puk je na grobovima svojih najmilijih zapalio svijeće i pomolio se za njihove duše. Gosti i uzvanici su zatim otišli na svečani blagdanski ručak kod svojih prijatelja i rodbine.

Fotografije 

Tekst i foto : Marko Mane Ledenko

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1161
Ovaj mjesecOvaj mjesec69688
UkupnoUkupno7453388

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 103