Offenbach: 40 godina misije

Hvala za četrdeset godina misije!

Hrvatska katolička misija Offenbach na Majni proslavila je u subotu 26. i u nedjelju 27. studenoga 40. obljetnicu postojanja. Svečano misno slavlje u crkvi sv. Josipa u Offenbachu na Majni u nedjelju, 27. studenoga, predvodio je delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina u suslavlju s voditeljem misije, članom Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu fra Petrom Vučemilom.

Vlč. Komadina je propovijedi, čestitajući četrdesetu obljetnicu misije, istaknuo kako je broj 40 biblijski broj. Ujedno je potakao vjernike neka nastoje u tom biblijskom ozračju novih zamaha provesti ne samo dane predstojećeg došašća, nego i dane i godine njihove misije. „Neprestano je važno misijski život osvježiti novim idejama i novim životnim zamahom kako bi misija i u budućnosti za Hrvate bila i nadalje specifično žarište vjerničkog katoličkog života na ovim prostorima.“ Delegat vlč. Komadina je predvodio toga dana misijska misna slavlja i u crkvi sv. Roka u Hainhausenu i u crkvi sv. Lovre u Sprendlingenu.

Posebno je bilo svečano na misijskoj proslavi 40. obljetnice u subotu 26. studenoga u dvorani Kulturnog i sportskog centra „Martinsee“ u Hesenstammu kod Offenbacha na Majni, a koje se odvijalo pod geslom „Bože, hvala ti za godine ove!“. Slavlje u punoj dvorani započelo je hrvatskom himnom. Potom je okupljene pozdravio voditelj misije o. Vučemilo, koji je istaknuo kako je cilj proslave da članovi misije i nadalje budu jedno srce i jedna duša i u ovom vremenu raznih previranja u svijetu i u domovini. Prigodnu riječ uputio je i generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta Josip Špoljarić. „Hrvatske katoličke misije su u cijeloj Europi i svijetu, osobito u Njemačkoj, za Hrvate, koji su bili prisiljeni otići iz svoje domovine tražeći bolje uvjete života ili iz političkih razloga, odigrale presudnu ulogu. U tom smislu nikad nije dovoljno isticanja zasluga i zahvale za sve naše misionare koji su stalali na raspolaganju našim ljudima u svijetu i nikad dovoljno zahvalnosti i isticanja koliko je u tom smislu misionar bio i otac i majka našim ljudima u stranom svijetu.“ Potaknuo je sve, poglavito mlađe, neka ne zaborave svoju domovinu. Vi ste most, predstavnici svoje domovine u ovoj sredini, tj. u svojoj drugoj domovini, pa budite najbolji primjer i najbolji predstavnici svoje domovine, svoje kulture i svoga identiteta u ovoj sredini.“ Na proslavi je bio i referent za dušobrižnoštvo katolika drugih materinskih jezika u biskupiji Mainz Bernd Krämer, koji je prenio pozdrave i čestitke biskupa Mainza kardinala Karla Lehmanna. „Biskupija Mainz je ponosna na hrvatske katoličke misije na svome području. Posebno je vidljivo svjedočanstvo vaše vjerničke životnosti i zauzetosti. U vašim misijama posebno dolazi do izražaja rad s djecom i mladima te ozračje obiteljske tradicije, o čemu svjedoči i ova večer. Vi ste stvarno bogatstvo za našu biskupiju. Želim vam svako dobro i u budućem misijskom djelovanju.“ Zahvalio je svima koji su djelovali u misiji, te sadašnjem voditelju misije o. Vučemilu i pastoralnom referentu Zvonku Orlovicu, članovima misijskog vijeća i svim vjernicima koji se dragovoljno zauzimaju za dobro svoje misije.“ Delegat o. Komadina je uputivši čestitku kazao kako se te večeri slavi četrdeset godina rada, zajedništva i molitve. „Zahvalni smo svima koji su djelovali u ovoj misiji, posebice svećenicima i časnim sestrama. Zahvaljujući zajedništvu i životnosti u jednoj zajednici ta zajednica ima budućnost, o čemu govori i toliki broj mladih okupljenih na proslavi. Sve to svjedoči da i nadalje možemo biti oaza i vjerničkog i hrvatskog života na ovim prostorima.“

U riječi i slici prikazana je četrdesetogodišnja povijest misije. Članovi velikog i srednjeg folklora otpjevali su pjesmu „Ravnica“, a zbor mladih pjesmu „Hvaljen budui, o Bože, Kralju naš“. Potom je slijedio nastup folklornih skupina. Folklorna skupina Hrvatske katoličke župe Main-Taunus/Hochtaunus nastupila je s „Baranjom“, a mala misijska folklorna skupina izvela je „Slavoniju“. Folklorna skupina HKM Frankfurt izvela je „Banovinu“, dok je na oduševljenje svih okupljenih u dvorani srednja i velika misijska slupina izvela „Podravske svatove“.

Nakon nastupa folklornih skupina u dvorani se pojavio Sveti Nikola koji je, nakon što su mu djeca otpjevala nekoliko pjesama i nakon što je uputio prigodnu riječ, podijelio djeci darove. 

U Zabavnom programu nastupili su Najbolji hrvatski tamburaši.

Hrvatska katolička misija Offenbach na Majni službeno je osnovana 1. rujna 1971., a broji oko 5000 vjernika. Nalazi se na području biskupije Mainz, a obuhvaća četiri dekanata: Offenbach, Dreieich, Rodgau i Seligenstadt. Dušobrižništvo u misiji od samih početaka vode franjevci Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Misiju je od osnutka do 1987. godine vodio pok. fra Stanko Mandac, od 1987. do 1997. fra Josip Klarić, a od listopada 1997. do 2006. fra Nediljko Norac-Kevo. Od 2006. do 2009. misiju je vodio fra Mladen Marić, kojega je 2009. naslijedio današnji voditelj misije fra Petar Vučemilo.

Kao pastoralne suradnice u misiji su djelovale milosrdnica Splitske provincije s. Mercedes Domić od 1974. do 1987. te školska sestra franjevka Splitske provincije s. Damira Gelo od 1987. do 2002. Kao pastoralni referent u misiji od 1994. djeluje Zvonko Orlović.

Fotografije

Tekst i snimke: Adolf Polegubić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas185
Ovaj mjesecOvaj mjesec45000
UkupnoUkupno7511833

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 25