2. nedjelja kroz godinu (B): Kult tijela

1 Kor 6, 13-15.17-20

‘Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama!’ (1 Kor 6, 19) Apostol Pavao koristi riječ ‘hram’. Na Starom istoku hram je bio mjesto gdje stanuje Božanstvo. Ljudi su podizali velike građevine kako bi iskazali čast i štovanje Božanstvu. U njima se Božanstvo trebalo osjećati ugodno. U hramskim građevinama vrijedila su propisana pravila ponašanje. To je sveto mjesto. Sliku hrama Pavao primjenjuje na ljudsko tijelo: ti i tvoje tijelo jesu hram Božji. Ne samo tijelo odvojeno od duše i duha, nego cjeloviti čovjek: duh, duša i tijelo. Svaki čovjek jest mjesto gdje se može naći Boga!

Nekim ljudima nije lako prihvatiti i osjetiti vlastito tijelo kao hram. Mnogim mladim ljudima, osobito tinejdžerima, vlastito tijelo predstavlja veliki problem. Primjećuju na sebi dijelove tijela koji su atraktivni, ali i one koji su to nisu. Mnogi pate zbog izgleda vlastitoga tijela. Podvrgavaju se estetskim operacijama. Odrasli su također opsjednuti svojim tijelom: boje se bolesti, debljine, i sl. Mnogi teško shvaćaju da njihov odnos prema tijelu ima neke veze s odnosom prema Bogu.

Živimo u kulturi u kojoj se propagira da je ‘svatko gospodar vlastitoga tijela’. Oko te rečenice vrti se veliki novac, reklame i industrija koja potiče kult tijela. Stalno nas bombardiraju porukama koja je odjeća u modi, što i kada treba jesti, koliko se moramo kretati na dan. Na rafiniran način iskorištava se ljudska nesigurnost: Jesam li lijep? Atraktivan? Uvijek nove frizure, modni trendovi, tetovaže, pumpanje mišića, i sl. Vanjski izgled postalo je idol kojemu se svi klanjaju. Dok milijuni djece širom svijeta umiru od neishranjenosti, na Zapadu se opsesivno bave skupim dijetama mršavljenja.

‹Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama!› – piše Pavao kršćanskoj zajednici u Korintu. Zašto? Što se dogodilo? Korint bijaše poznati lučki grad. Kršćani su shvatili dvije stvari: prvo, znaju da od svoga krštenja žive novim životom. Sve što je prije bilo dopušteno ili zabranjeno sada više nije važno; drugo, tijelo je prolazno. Na grobljima to opažamo. Međutim, sada slijedi ono na što Pavao reagira. Korinćani iz svega izvlače pogrešan zaključak: Ako stare zapovijedi više ne obvezuju i ako je tijelo prolazno, tada je svejedno kako postupam sa svojim tijelom! Tada je sve dopušteno. Doslovno, sve! Pavao ih upozorava da nije sve dopušteno.

Korint je bio grad slavan i nadaleko poznat po trgovini, luksuzu, životnim užicima svake vrste. U njemu je bio i hram božice Afrodite u kojemu je bila sveta prostitucija. Vjerojatno nije bilo lako uzdržati se u takvom zavodničkom okruženje, i kada je čovjek postao kršćanin. Mnogi su počeli odvajati život vjere od tjelesnoga života, dušu od tijela. Što se tiče tijela, sve je dopušteno! Tijelo nije važno za vjeru. Ono je prolazno. Vjera se tiče samo duše koja je besmrtna i koju je Krist otkupio. Svakidašnje stvari nemaju s tim ništa: jelo, seks, trgovina, politika. Velika zabluda! I danas jako rasprostranjena. Pavao kaže da nije sve dopušteno, nije sve normalno. Neodgovorna seksualnost, krađe, lakomost, pijančevanje, psovanje… (1 Kor 6, 9-11). Kršćani se moraju učiti uzdržljivosti.

Kršćanin koji se neodgovorno ponaša uništava hram vlastitoga tijela i hram tuđega tijela. Čovjek se najlakše povrijedi riječima, ali i preko seksualnosti! Naime, tijelo je sredstvo komunikacije, a u seksualnim odnosima koji nisu utemeljeni na potpunoj komunikaciji i vjernosti dviju osoba (usp. Post 2,24; 1Kor 6,16), nego samo na prolaznim tjelesnim užicima narušava se svetost tijela koje pripada Bogu. Tijelo je mjesto proslave Boga. Bog nas susreće u hramu ljudskoga tijela.

Fra Anđelko Domazet

 .

Dođite i vidite

Evanđelje današnje nedjelje je povijest traženja i nalaženja. Dva čovjeka idealno raspoložena traže Boga. Jedan od njih zvao se Andrija, a obojica su bili Ivanovi učenici. A Ivan je želio biti samo preteča većega koji je trebao doći, i kad je Isus prolazio mimo njih, Ivan je u prisutnosti obojice učenika već po drugi put nazvao njega kao "Jaganjca Božjega" (usp. Iv 1,29.35).  To je probudilo interes ove dvojice učenika i oni su slijedili Isusa. Sam Ivan je skrenuo pažnju na njega.

Ovoj dvojici učenika nije bilo jasno što oni zapravo žele. I kad ih je Isus pitao što traže, odgovorili su: "Učitelju, gdje stanuješ" To je više od odgovora zbunjenosti; radi se o istinskom izrazu njihova traženja glede okruženja života i životnog sadržaja onog tajanstvenog učitelja na kojeg je ukazao Ivan.

Isus ne upotrebljava puno riječi da bi im objasnio tko je i zašto je tu. On ih prijateljski poziva: "Dođite i vidite!" To i čine dvojica učenika i ostali su onaj dan kod njega. Mi ne znamo što su oni čuli od Isusa i što se sve dogodilo toga dana.

Očito je Andrijin dojam bio tako dubok, da je poslije toga pozvao svoga brata Šimuna i s osvjedočenjem mu saopćio: "Našli smo Mesiju." Veće priznanje dostojanstva i autoriteta  Isusova ne da se predočiti iz usta jednog pobožnog Židova. Taj Isus je Mesija, tj. Pomazanik, što na grčkom znači "Krist". Kad je Andrija upoznao svoga brata s Isusom, Isus mu obećaje novo ime: On se treba zvati "Petar", Stijena.

Taj prvi susret učenika s Isusom, kako nam prenosi Ivan, podsjeća nas na ono što će prema Matejevu evanđelju bit kao svečana ispovijest vjere Šimuna Petra: Šimun Petar će priznati Isusa riječima "Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga", na što će Isus svečano nadovezati i dati mu ime: "A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati" (Mt 16,18).

Ako želimo upoznati Isusa, tada nije dovoljno čitati pametne knjige. Moramo ga nasljedovati da vidimo gdje stanuje. Samo tko dijeli svoj život s njim, upoznat će ga. Gospodin nas poziva da ga pratimo i nasljedujemo: "Dođite i vidite!" Nema pritiska ni nagovaranja, nego poziv za osobno zajedništvo s Kristom, Gospodinom. Upoznajemo ga u vjerničkom čitanju i meditiranju Svetoga pisma, u tihoj i također zajedničkoj molitvi, osobito u klajanju Gospodinu koji je na skriven način prisutan u Svetoj euharistiji pod prilikama kruha. Susrećemo Gospodina uvijek iznova u svakom bratu i sestri. U našim bližnjima smijemo služiti Gospodinu i biti mu blizu. Vjera i ljubav otvaraju naše srce tako da Krista Gospodina sve bolje upoznajemo i učimo ga ljubiti.

A tko bi nam mogao biti od veće pomoći i tko nas može pratiti s puno ljubavi ako ne Marija, njegova Majka? On zna put do Isusa, svoga Sina. On je Otkupitelj svih ljudi, Krist, Gospodin. Njemu trebamo vjerovati; njemu voditi druge ljude, jer on ima riječi života. U tom povjerenju želimo izdržati u dobru i ići našim životnim putem: Bog je s nama, on ima stan među nama i prima nas u ljubavi.

Fra Jozo Župić
 

 

Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2028
Ovaj mjesecOvaj mjesec49173
UkupnoUkupno5496719

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 179 

Administrator

franodoljanin@gmail.com