München: Intrigantna povijest Fojničke ahdname

U velikoj dvorani HKM München, Schwanthalerstr. 96, Akademski krug koji djeluje pri Misiji, organizirao je 29. studenoga 2011. predavanje na temu: Intrigantna povijest Fojničke ahdname. Predavanje je održao akademik dr. dr. Srećko M. Džaja. Njega i sve prisutne najprije je pozdravio predsjednik Akademskog kruga gosp. Ante Moro.

Predavač je pokušao u kratkim crtama približiti povijest davanja ahdnama i prije srebreničke i fojničke ahdname. Naime, ahdname su dijeljene i Dubrovniku koji je zahvaljujući tim ahdnamama razvio veliku trgovinu, posebice je bio procvat te trgovine u 16. stoljeću. Sultan Murat II. god. 1442. zajamčio im je nepovredivost njihova grada Dubrovnika. Taj ugovor potvrdio je i sultan Mehmed Osvajač god. 1468. Dubrovnik je imao status slobodnoga grada, ali je sultanu morao plaćati iz godine u godinu sve veće poreze  u zlatnim dukatima. Čak do 15.000 zlatnih dukata.

Nakon prikaza o Dubrovniku i ahdnamama koje su pomogle da se Dubrovnik razvije i procvjeta trgovinski, predavač se osvrnuo na ahdname u Bosni, tj. na srebreničku i fojničku ahdnamu. Nijedan od tih dokumenata nije sačuvan. Ti su papiri bili na životu još 1624. godine i postavlja se pitanje jesu li to falcifikati, prijepisi ili originali. Ahdnama bosanskih franjevaca je temeljni dokument, kojim je islamsko-osmanski zakonodavac legitimirao prisutnost i djelovanje bosanskih franjevaca u Osmanlijskom carstvu nakon osvajanja Bosanskog kraljevstva 1463. Naklonost sultana prema franjevcima predavač vidi  u ulozi sv. Franje, mirotvorca  koji je već 1219. godine dobio naklonost sultana Malek el Kamela. Franjino mirotvorstvo živjelo je i u Bosni.  O Fojničkoj ahdnami bilo je različitih mišljenja. Predavač je nabrojio nekoliko poznatih stručnjaka koji su se pozabavili oko vjerodostojnosti ahdname. Spomenuo je Josipa Matasovića, Azima Šabanovića, Vanču Boškova. Na kraju je ustvrdio da je najvjerodostojniji Azim Šabanović. Tekst privilegija je autentičan. Nije mogao nastati prije 16. stoljeća. Ovom ahdnamom franjevcima su zagarantirane ekonomske i pravne povlastice. Legaliziran je boravak i djelovanje franjevaca u cijelom Osmanlijskom carstvu. Glede ahdname i dan danas postoje ekstremna mišljenja, a ekstremi se dodiruju i služe još većoj konfuziji, rekao je predavač. Ima ih koji "zlatnu ahdnamu" ističu kao dokument o ljudskim pravima, a ima ih i danas koji tvrde da je ona original. Ona je uz nekoliko prijepisa i prijevoda rekonstruirani oblik tog dokumenta, zaključio je akademik dr. dr. Srećko Džaja.

Uslijedila je diskusija, a potom domjenak.

Prijevod rekonstruiranog teksta Fojničke ahdname:

(1) ( Invokacija) : On (t.j. Bog) je jedini pomoćnik.

(2) (Tugra):Mehmed, sin Murat-hanov, vazda pobjedonosni!

(3)  ( Uvodna formula): Zapovijed časnog, visokog i uzvišenog sultanskog znaka (nišana) i sjajne carske tugre, osvajača svijeta je ovo:

(3) Intitulacija) Ja sultan Mehmed-han

(4) (Promulgacija) dajem na znanje svemu puku i odličnicima (puku i vlasteli)

(5) ( Peticija) da su posjednici ovoga carskoga fermana,bosanski redovnici, našli moju veliku milost pa naređujem:

(6) (Dispozicija I) Neka nitko spomenutima i njihovim samostanima ne pravi smetnje i neka ih nitko – ni moje visoko veličanstvo, ni itko od mojih vezira, ni od mojih sluga, ni od mojih podanika, niti itko od podanika moga carstva – ne uznemiruje i ne ugrožava njih i njihove živote, njihova imanja i njihove samostane.

I ako bi htjeli dovesti u zemlje moga carstva ljude sastrane (iz inozemstva) (neka im je dopušteno).

Zbog toga se spomenutima velikodušno podaruje carska naredba.

(7) (Zakletva) Zaklinjem se teškom zakletvom: Tako mi Stvoritelja zemlje i neba koji hrani sva stvorenja, i tako mi sedam mushafa, i tako mi našega velikoga Proroka i tako mi 124.000 proroka, i tako mi sablje kojom se pašem

(8) (Dispozicija II): Neka se nitko ne prtivi svemu onome što je napisano sve dokle god oni budu meni služili i mojoj se naredbi pokoravali.

(9) Datacija i lokacija): Napisano 28. maja (1463) u vojnom logoru Milodražu.

_____

tugra = grb osmanskih sultana, koji stoji na početku svakog fermana

mushaf = osnovno značenje: uvezana knjiga, ovdje: Kur`an

_____

Fra Jozo Župić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1129
Ovaj mjesecOvaj mjesec54855
UkupnoUkupno7521688

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 766