Međugorje: Susret svih provincijskih definitorija iz Južnoslavenske konferencije OFM

Na nedavnom susretu JKPMOFM sa Generalnim ministrom OFM i generalnim definitorima, koji je bio od 19. – 22. rujna 2011. u Franjevačkom samostanu o. Ante Antić u Splitu, odlučeno je da se trebaju sastati svi provincijski definitoriji šest provincija JKPMOFM. Taj susret je održan u Međugorju 31. studenoga i 1. prosinca 2011. godine.

Za vrijeme susreta, pod predsjedanjem provincijala domaćina dr. fra Ivana Sesara, sudionici su upoznali načine rada pojedinih uprava te izmijenili iskustva. Dr. fra Nikola Vukoja, tajnik konferencije, prikazao je dokument „Dovođenje do prave mjere i prestrukturiranje“, što ga je izdala Generalna kurija u cilju promišljanja i traženja načina kako franjevačke prisutnosti učiniti znakovitima i učinkovitima u našim prilikama.  Nakon prikaza fra Nikola je dao prijedloge za daljnji rad.

Uz pomoć pomagala Generalnoga definitorija „Dovođenje do prave mjere i prestrukturiranje“, razmišljali su o mogućnostima za snažniju suradnju između naših šest provincija, počevši sa početnom i trajnom formacijom i nekim drugim inicijtivama.

Sudionici susreta u Međugorju upoznati su sa situacijom Reda, napose franjevaca u Europi jer je nedavno bila X. Skupština Unije Manje braće Europe u Lisabonu.

Prvoga dana susreta, svi su sudionici sudjelovali na večernjemu molitvenom programu i euharistijskom slavlju u župnoj crkvi sv. Jakova, na kome je propovijedao fra Nikola Vukoja. Drugoga dana susreta, radeći u skupinama, sudionici su razgovarali o inicijativama za podizanje kvalitete bratskoga života i poslanja u provincijama, osobito o međuprovincijskoj suradnji i solidarnosti.

Na kraju, poslije rada u skupinama i rasprave u plenumu, sudionici su formulirali i neke konkretne prijedloge i zaključke u cilju podizanja kvalitete života i poslanja oko 1250 franjevaca na ovim prostorima (Slovenija, Hrvatska, BiH), koje će radna tijela pojedinih provincija i konferencija ostvarivati. Susret je bio i plodan i važan, jer su svi sudionici predložili da se po potrebi ovakvi susreti održavaju svake godine.

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

13. prosinca: Lišane: VI. formacijski susret OFS-a

**********

15. prosinca: Brist - Božićni koncert

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas163
Ovaj mjesecOvaj mjesec29956
UkupnoUkupno6444573

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46 

Administrator

franodoljanin@gmail.com